Hovedsiden

Om oss

Arrangement

Gamle filmer på DVD

Kalenderen

Ingaheftet

Bygdedagen

Meieriet

Varteig Bygdemuseum

Inga fra Varteig

Kulturminneregistrering

Artikler

Postkasse

Lenker

Indeks-overskrift

Julemøte 2011 med Egil Nordengen - Julestemning med Ovaskogsminner

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:

Julestemning med Ovaskogs-minner

Den som måtte trenge en aldri så liten pust i bakken i førjulsstria bør ta seg en tur på Varteig Historielags julemøte mandag 5. desember. Da vil julefreden senke seg for en stakket stund, med juletoner, allsang, barndomsminner fra 50-tallet - og risgrøt, saft, småkaker og kaffe.

Liv og Egil Nordengen står for juletonene på historielagets julemøte. Egil skal dessuten fortelle fra oppveksten Ovaskogs på 1950-tallet.

Julemøte mandag 5. desember
kl. 19.00

Det har blitt en godt innarbeidet tradisjon at historielaget har sine førjulsmøter med vekt på en avslappet og hyggelig atmosfære. Møtet holdes i Ingasalen i Bygdehallen, og Egil Nordengen skal fortelle løst og fast fra sin oppvekst Ovaskogs. Nordengen er 1944-modell, og minnes en tid hvor den oppvoksende generasjon selv måtte ordne sine aktiviteter. På mange måter en grensesprengende tid. Han minner eksempelvis på at nordre del av Varteig ikke fikk elektrisk strøm før i 1948.
Nordengen fikk sin sjuårige folkeskole på Kokkimskolen. Bygget var samtidig et kretslokale, slik at undervisning og sosialt virke gikk hand i hand. Han er selvsagt også blant de mange som fikk undervisning i skomakerskolen.

Som ti ville katter
Kjenner vi Egil Nordengen rett, vil han spe på med flere gode historier. En episode gir han som en smakebit. Han var nemlig blant de mange ungguttene som sommeren 1957 gikk i musikklære hos mangeårig Ekko-dirigent Karl Brende, mens mannen var på feriestedet sitt Lauvås ved Rogndalen. Her var det elementær notelære og øving på godt brukte instrumenter som var hanket inn for "sommerskolen". Nordengen forteller at første låten guttene skulle spille, var ett vers av "Aftensolen smiler". Etterpå dro den godeste Brende seg i nesa og forkynte at det lød som ti ville katter. Vi får tro det gikk seg til i løpet av sommeren -57, for faktum er at rundt femten gutter fra denne undervisningen de neste årene ble fast i Ekko. Nordengen selv var med til korpset la inn årene midt på 1990-tallet.

Juletoner
Intet julemøte i historielaget i Varteig uten stemningsfulle juletoner. Foredragsholderen og kona Liv medvirker i ulike sammenhenger med henholdsvis trompet og piano, og det er også dette samspillet som skal sette rammen for det musikalske i Ingasalen.
Her vil det både bli musikk presentert av ekteparet, og anledning for allsang.

Julegrøt
Tur- og arrangementskomiteen vil også i år by på nydelig julegrøt med så stort smørøye og så mye sukker og kanel som den enkelte måtte ønske seg. Saft hører selvsagt til.
Og like trofast som grøten er også julekakene og kaffen etterpå. Med et rikholdig gevinstbord til loddsalget tror vi det blir en flott kveld.
Alle ønskes hjertelig velkommen til Varteig Historielags julemøte mandag 5. desember klokka 19.00.