JavaScript DHTML menu is only visible when JavaScript is enabled 2012.02.10--30aarsjubileet

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:

Fredag 10. februar 2012: Varteig Historielags 30-årsjubileum:

"Det er en tanke vi feirer i dag"

Tanken som skapte historielaget har hatt noe ved seg, det kan vi se rundt oss i Varteig, sa historielagsleder Kjell Lunde i sin prolog på jubileumsfesten.

Historielagsleder Kjell Lunde summerte egentlig selv opp intensjonene med Varteig Historielag da han innledningsvis på lagets 30-årsfest leste selvskrevet prolog. ”Det er en tanke vi feirer i dag”, begynte lederen.

Den tanken som fikk grobunn for tredve år siden, har vist seg å gro godt på disse tre ti-årene. Dette var også mange av hilsningstalerne inne på, og roste historielaget for stor bredde og mange aktiviteter.
Men formålet med et slikt lag hadde allerede Kjell Lunde satt egne ord på i prologen:
Tanken har skapt vårt historielag.
Verdiløs tanke vil lett svinne bort,
Verdi har kun den som får noe gjort.
Bevis på at vår tanke var det no’ ve’
Kan alle rundt oss i Varteig få se.

Vakkert pyntet
Det var en vakkert pyntet Ingasal i Bygdehallen som møtte medlemmer, gjester og aktører da Varteig Historielag inviterte til jubileumsfeiring for å markere lagets første 30 år. To dager etter stiftelsesdatoen – fredag 10. februar – ble festen avholdt.
Med småborder, pyntet med hvite duker og tulipaner som bar bud om en tilstundende vår, benket folket seg.
Vi ble 74 i tallet. Ganske imponerende, men det bare bekrefter den økende oppslutningen om laget som man har kunnet glede seg over de senere årene.
(Omtalen fortsetter under bildene.)

Ingasalen var vakkert pyntet, og gjestene kunne benke seg rundt småborder. Får du vann i munnen? Snittene på 30-årsfesten var bare nydelige. En gedigen bursdagskake, pyntet blant annet med Inga-logoen og lagets logo.
To sterke karer måtte til for å bære marsipankaka inn på bordet, men Erling Skivdal (t.v.) og Kjell Andersen klarte den oppgaven greit. Historielagsleder Kjell Lunde står klar til å skjære opp kake for Reidar S. Kjølberg, leder i Østfold Historielag. I bakgrunnen Synnøve Lunde Karlsen. Ingebjørg Skivdal (t.h.) sørget for at det var både tørt og vått på bordet. Fra venstre ser vi Ludvig Lunde, Liv Østtorp Hauge, Sigrund Brusevold og Solveig Bergby.
Fra en fullsatt Ingasal under Varteig Historielags 30-årsjubileum. Fremst ser vi fra venstre Elsie Brenne, Astrid Lunde og Aashild Bergby - sistnevnte ett av to æresmedlemmer i laget.

Snitter og kake
Menyen for kvelden var solide snitter, mineralvann og øl – fulgt av en gedigen marsipankake og kaffe. Kaka var like god som den var stor, pyntet med både Inga-logoen og lagets utviklede logo.
Kjell Sterkerud – selv medlem av laget – slo bokstavelig talt an tonen når folket ble møtt i salen med glad trekkspillmusikk. Det var også han som på ”spellet” sitt ledet an i allsangen.
Det var satt av romslig tid til bespisningen, der det var rikelig anledning til å prate med gamle kjente. Inn i mellom rundene rundt smørbrødbordet var det også åpnet for hilsningstaler og sanger.

Aashild Bergby var hedersgjest på festen, og er med sine snart 96 år lagets eldste medlem.

Aashild kastet glans
Aller først hadde imidlertid Kjell Lunde som leder i Varteig Historielag ønsket varmt velkommen til 30-årslaget.
Av de 74 som deltok, var det 52 medlemmer med ledsagere. Dessuten var både Sarpsborg kommune, historielagene vi grenser inntil – samt fylkeslaget – representert. Kvelden bød på både skuespill og mer musikk, og disse aktørene var også invitert til å være med på hele feiringen.
Den virkelige hedersgjesten var imidlertid Aashild Bergby. Sammen med søsteren Klara Westgaard er hun æresmedlem i Varteig Historielag etter at Westgaard-familien skjenket Meieriet til historielaget i 1989.
Aashild fikk overrakt en vakker blomsterbukett, og Kjell fikk til gjengjeld en god klem av 95-åringen. På fotografenes oppfordring fikk han forresten to klemmer. Kjell Lunde ga uttrykk for lagets glede over at vårt desidert eldste medlem hadde tatt imot innbydelsen, og på den måten var med på å kaste glans over festen.
Av helsemessige årsaker så dessverre ikke Klara Westgaard seg i stand til å delta på jubileumsfesten. Lederen hadde imidlertid tidligere på dagen besøkt henne, og overrakt blomster og hilsninger.

Selvskrevet prolog
I stedet for en formannens tale, valgte Kjell Lunde å ta forsamlingen med gjennom lagets 30-årige historie med en selvskrevet prolog.
Innledningen på prologen har vi allerede referert, og vi hopper elegant til avslutningen, der oppfordringen fra lederen er klar:
Nå er tretti år for laget passert,
I Varteigs historie er vi godt plassert.
Vår misjon er klar, vi oppgaven kjenner
Vi føler den ilden som alle oss tenner.
For framtida ligger oss alle nært
Det gjelder av fortiden å ha noe lært.

Du kan lese hele prologen ved å trykke her.
(Omtalen fortsetter under bildene.)

Fra et av gjestebordene. Fra venstre Reidar S. Kjølberg, leder i Østfold Historielag, Svein Barfelt og kona Aslaug, som er leder i Tune Historielag.

 

To vartinger, en raksting og to sarpinger i skjønn forening. Fra venstre Jorunn Småberg, Turid Førrisdahl, leder i Rakkestad Historielag, Grete Kure og mannen Carl-Einar, som er leder i Sarpsborg Historielag, og Arild Småberg. To kommunepolitikere og en tidligere stortingsrepresentant. Fra venstre Steinar Kjuus, Reidun Andreassen og Arne Andreassen. Steinar og Arne deltok i Varteigspillet.
Fra et festpyntet langbord. Fra venstre Bjørn Langerød, Jan Hasle, Sigrid Hasle, Egil Nordengen, Ole Rogndalen, Wigdis Bergby og ved enden av bordet Helge Bergby. På andre siden av langbordet ser vi fra høyre Aage Tangen, Ragnar Johnsen, Thorbjørn Olsen, Egil K. Bergby, Marit Aasgaard, Ester Juliussen og Helge Bergby. Praten gikk lett rundt småbordene. Fra venstre Harald Sælid, Sigrund Brusevold, Solveig Bergby, Tove Wilhelmsen, Steinar Bergby (delvis skjult) og Isak Lunde.
Mor, datter og svigersønn over marsipankaka. Fra venstre Synnøve Gundersen og Solveig og Kai Rød. Wigdis og Helge Bergby var blant de mange som koste seg under historielagets bursdagsselskap. Oddveig Lilleng og datteren Torild Lilleng i hyggelig passiar med Arne Hansen.
Elsie Brenne hilste fra Sarpsborg kommune og overrakte en sjekk til historielagsleder Kjell Lunde.

De lokale verdier
Blant gjestene på festen var også Elsie Brenne – leder av komiteen for samfunnsutvikling i Sarpsborg kommune, herunder også kulturen.
Som varting, og i en familie som i alle år har vært viktige bidragsytere til og medlemmer av historielaget, hadde styret funnet det naturlig å la invitasjonen til feiringen gå til Brenne personlig. Det satte hun stor pris på, samtidig som hun også hilste fra ordfører Sindre Martinsen-Evje.
Hun overrakte en gave på 3.000 kroner fra Sarpsborg kommune, og karakteriserte sjekken som en påskjønnelse og anerkjennelse av den jobben som gjøres i Varteig Historielag.
Hun betegnet historielaget som en meget viktig bidragsyter i et lokalsamfunn, der de lokale verdier tas vare på og der identitet og tilhørighet skapes. Spesielt nevnte hun Ingaheftet og bygdedagen, kulturminneregistreringen og bildearkivet.
Skulle hun uttrykke et ønske, måtte det være at historielaget var enda mer utpå, ikke minst i forhold til barnehager og skoler. Hun poengterte betydningen av å overføre identitet og kunnskap til de unge.

Hvordan makter dere?
Aslaug Barfelt er leder i Tune Historielag, en funksjon hun for øvrig har hatt like lenge som Kjell Lunde har hatt den i Varteig – nemlig i fjorten år.
Barfelt viste til jubileumsberetningen som var skrevet i forkant av 30-årsfesten, og pekte på lagets store aktivitet. Det var rent så hun lurte på hvordan laget maktet å gjøre alt det som ble beskrevet i beretningen. Hun betegnet det som prisverdig, og et bevis på at mange trår til.
Med gratulasjoner og godord overrakte hun et gavebrev på 500 kroner.
Det samme gjorde Bjørn-Terje Markussen fra Skjeberg Historielag, sammen med lagets logo på stenplate.
Turid Førrisdahl, leder i Rakkestad Historielag, hadde også mange gode ord til jubilanten. Hun inviterte for øvrig til et samarbeid lagene imellom for å diskutere hvordan rekrutteringen av nye medlemmer kan bli bedre. Historielagene skulle nok gjerne sett flere yngre medlemmer.
Med gratulasjoner og hilsninger fra Førrisdahl fulgte de to siste årbøkene fra Rakkestad Historielag.

Ragnhild Larsen-Småberg (t.v.) og Ragnhild Brenne var blant 74 personer som hedret jubilanten Varteig Historielag.

Frisk og rask
Carl-Einar Kure sitter med formannsklubba i Sarpsborg, og hadde med seg en gave på 500 kroner til vartingene. Han var imponert over aktiviteten i laget, og spøkte med at kanskje Varteig Historielag kunne overta et av de mange gamle husene som er rivningstruet i Sarpsborg.
Reidar S. Kjølberg sitter som leder i Østfold Historielag, og han kom med både blomster og en sjekk på 500 kroner.
Kjølberg konstaterte at Varteig Historielag verken er av de største eller eldste av de 26 lagene som er i Østfold. Derimot betegnet han jubilanten som frisk og rask – og sprek som 30-åringer skal være.
– Aktivitetene i laget tyder på at det går bra her, og det må skyldes god ledelse og mange dyktige og interesserte medlemmer, mente Kjølberg, og fortsatte:
– Varteig må være et veldig godt sted å bo, et sted med innhold og godt miljø. Ellers hadde dere ikke fått det gode resultatet dere har i lagets arbeid. I så måte er dere et eksempel til etterfølgelse, sa fylkeslederen.

Keep up the good work
Gunnar Falck i kulturseksjonen i Sarpsborg kommune er en god venn av Varteig – både i forholdet til historielaget og i forbindelse med bygdemuseet.
Han hadde sendt gratulasjons-mail til lederen, der han hilste og takket for et godt samarbeid. Han roste laget, og avsluttet med ”keep up the good work”.
Andre hadde også via mail gratulert jubilanten. Det gjaldt eksempelvis lagsmedlem Karin Grythe Sæterbø i Askim. Hun hadde ikke mulighet til å delta på feiringen, men håpet på en flott fest og ønsket laget ”nye tretti eller flere”.

Politikere med ubestridte skuespillertalenter. Foran Steinar Kjuus og Thorbjørn Olsen. Bak fra venstre Arne Andreassen, Egil K. Bergby, Rolf Lunde, Ludvig Lunde, Egil Nordengen, Ole Rogndalen og Aage Tangen.

Varteigspill i tre akter
Et udiskutabelt høydepunkt på jubileumskvelden var oppføringen av to akter av Knut Roens ”Varteigspillet”.
Roen var journalist og senere redaktør i blant annet Sarpen, og da Varteig i 1961 feiret 100-årsjubileet for løsrivelsen fra Tune, ble han engasjert til å skrive manuskriptet til et historisk tablå med basis i de sakene herredsstyret debatterte på 1860-tallet.
Varteigspillet i tre akter ble første gang framført i 1961, men de til enhver tid sittende kommunestyrerepresentantene oppførte det også ved 125-årsjubileet i 1986 og ved gravølet før storkommunen i 1991. Ved siste oppsetning ble også skuespillet tatt opp i studio til Borg Informasjon, og opptakene derfra finnes i den siste av tre DVD’er som Varteig Historielag har for salg.

Om kuer og kjærringær
22 år etter forrige framføring, tok ni av de gamle Varteig-politikerne imot utfordringen fra Varteig Historielag om å sette opp skuespillet på nytt i forbindelse med lagets 30 år.
Versjonen ved de siste oppsetningene har bestått av to av de tre aktene som Knut Roen skrev, og det var også disse to aktene som ble framført under festen. På bygdedagen 17. juni i år er det imidlertid tenkt at alle tre aktene skal med.
Knut Roen hadde en lødig penn. Trøskehølte’ og Østfold-historiene er blant Roens mange humørfylte produksjoner. Derfor har nok også Varteigspillet til tider et snev av lystspill i seg. Det fikk vi bevis for under 30-årsmarkeringen, der latteren mange ganger satt løst når replikkene falt fra politikerbordet.
Blant annet diskuterte herredsstyret anno 1860-tallet heftig planene for Smaalensbanenes østre linje gjennom Varteig. Jernbanen var en nyvinning som skapte stor skepsis, for ikke å si motstand. I Aage Tangens skikkelse mente Erik Rasmussen Skofteby på at togene ville skremme både kuene og kjærringæne langt te skaus.
Når ordfører Christen Rasmussen Furuholmen, i skikkelsen til Steinar Kjuus, mente at toget måtte være fint for å komme fort til Sarpsborg, repliserte Skofteby at han ikke hadde noe i byen å gjøre.
(Omtalen fortsetter under bildene.)

Steinar Kjuus spilte med innlevelse ordfører Christen Rasmussen Furuholmen. Thorbjørn Olsen var skriveren Iver Svendsen Brunsby, mens Rolf Lunde var Lars Andersen Prestegården.

Egil Nordengen var viceordfører John Torstensen Asgrimsby. Her veksler Asgrimsby noen ord med Jophannes Andersen Spydevold, spilt av Arne Andreassen.

To av aktørene som både i gimikk og replikker levde seg inn i rollene sine. Egil K. Bergby som Jens Isaksen Kindalen og Ludvig Lunde som Jon Olsen Brusevold.

 

Store talenter
Vekket mange av replikkene latter, var det også kostelig å beskue flere av aktørene. Vi skal ikke si at verken Nordengen eller Bergby hadde hentet inspirasjon fra noen av kommunestyremøtene de selv har deltatt på, men én satt og ristet eller nikket megetsigende på hodet som kommentar til hva andre representanter sa – og én duppet av et øyeblikk eller to. Her var det skuespillertalenter så det holdt.

Skuespillerstaben
Herredsstyret i 1861 besto egentlig av tolv folkevalgte. I Roens skuespill har ikke alle tolv replikker, så av praktiske årsaker var skuespillerstaben på ni.
De ni som nå børster støvet av manuskriptet og framførte skuespillet består av Steinar Kjuus (som ordfører Christen Rasmussen Furuholmen), Egil Nordengen (viceordfører John Torstensen Asgrimsby), Thorbjørn Olsen (skriver Iver Svendsen Brunsby), Aage Tangen (Erik Rasmussen Skofteby), Egil K. Bergby (Jens Isaksen Kindalen), Arne Andreassen (Johannes Andersen Spydevold), Ole Rogndalen (Hans Olsen Spydevold), Rolf Lunde (Lars Andersen Prestegården - Bergerud) og Ludvig Lunde (Jon Olsen Brusevold).
Og på bygdedagen 17. juni vil man få se hele skuespillet på nytt.

Kjell Sterkerud satte stemningen med trekkspillet, og ledet også an i allsangen. Øistein Bøe gjenfortalte drapet på Svend Gryte i 1774.

Blodig historie
All gammel historie er så langt fra av den romantiske og rosenrøde sorten, den kan også være svart som graven.
Et drap begått i 1774 med påfølgende rettssaker ble gjenfortalt av Øistein Bøe. Det var Rasmus Helgesen fra Heden som 24 år gammel ble halshogd på skafottet for drapet på naboen Svend Jensen Gryte.
Ut fra rettsbøkene kan mye tyde på at bakteppet var et klassisk sjalusidrama, der Anne Olsdatter – enke og husholderske på Gryte – var kvinnen begge ville ha. Anne og Svend var ”trolovede”, men Anne og Rasmus hadde trolig et parallelt forhold.
Uansett – Rasmus ble dømt og avrettet. Anne ble også stilt for retten for medvirkning, men ble i siste rettsinstans frikjent.

Lokal dikter
Nils Tomte – eller Niels Gundersen Knatterudplads som han ble døpt i 1866 – var en kar som slo seg opp som forretningsmann i Sarpsborg. Han ble også byens første kinosjef, og han var en tid konstituert redaktør i avisa Glommen.
Røttene i Varteig satt imidlertid godt i ham, og resultatet ble blant annet mange flotte dikt. 44 av disse diktene ble i sin tid gitt ut i samlingen ”Blaaklokker”.
Den mest kjente teksten fra Nils Tomtes hånd er selvsagt Varteigsangen, tonsatt av Kristian Wendelborg. For fem år siden skrev imidlertid Kjell Sterkerud musikk til ytterligere noen av Tomtes tekster. Diktet ”Blaaklokker” har blitt en sang som historielaget har brukt ved flere anledninger, og som også er adoptert av bygdedagen. Naturlig nok ble flere av sangene tatt fram igjen på 30-årslaget.
Nils Tomte døde for øvrig i 1920.

Nidvise fra Hønnås
Valgkuppet i Varteig i 1931, der Ovaskogs fikk elleve av de seksten medlemmene i herredsstyret, førte til en heftig avisdebatt om kretspolitikk og urene agitasjonstriks.
De fleste spisset nok blyanten for prosa den gangen, men noen valgte også en mer poetisk variant.
Signaturen Jon hadde 3. november i 1931 en nidvise trykket i avisa Glommen, hvor det harseleres over ovaskausingene:
Alle seg blinde på Ovaskogs stirra.
”Bry dår nå ente om det øvrige land.”
Spekulasjonene gikk nok i bygda i 1931 om hvem denne ”Jon” kunne være, men fortsatt er det ikke kjent – i alle fall ikke offentlig. Kanskje noen vet svaret? I salen på jubileumsfeiringen ble det antydet Ole Skofteby.
Selv om forfatteren ikke er kjent, lever nidvisa sitt eget liv – ikke minst ved at den sto på programmet da Varteig Historielag feiret seg selv.
Teksten til valgvisa kan du se ved å trykke her.

Lekvollguttæne avsluttet en vellykket bursdagsfeiring i Varteig Historielag.

Lekvollguttæne
Det var sang, det var trekkspill – og på tampen av 30-årsfeiringen entret også Lekvollguttæne Ingasalen. Dette er en gruppe som har spilt sammen siden 2007, som har mest gammeldans på programmet, og som spiller i mange settinger. Nå også på et historielagsjubileum.
De fire som avsluttet jubileet besto av Arild Bergby fra Rakkestad (femrader), Tom Jensen fra Halden (pianospill), Nils Torgersen, Skjeberg (bass og gitar) og Tor Erik Larsen (gitar).
”Guttænes” musikk fenget, og hadde det vært tid – og hadde det vært plass i Ingasalen – kunne det nok skjedd at noen hadde tatt seg en svingom. Nå ble det i stedet til at man kunne sitte og nyte musikken, og la dansefoten røre seg under bordet.

Sprakk med tre minutter
Programmet på jubileumsfesten står på mange måter i stil med virksomheten i det jubilerende laget – nemlig spekket og variert.
Leder Kjell Lunde var ubestridt toastmaster, og loset forsamlingen gjennom kvelden på en fortreffelig måte. Taffelet var satt halv sju, og i den interne tidsplanen var forutsetningen å runde av kvart på ti. Det sprakk med tre minutter!

Prologen på jubileumsfesten kan du lese i pdf ved å trykke her.

Forhåndsomtalen til 30-årslaget kan du lese ved å trykke her.