JavaScript DHTML menu is only visible when JavaScript is enabled 2012.02.27Aarsmoetet 2012

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:

Mandag 27. februar 2012: Årsmøte i Varteig Historielag:

En epoke er over – foreløpig

Kjell Lunde var Varteig Historielags første leder da laget ble stiftet i 1982. Siden har han bekledd vervet i til sammen fjorten år. Nå ønsket han avløsning, men på årsmøtet manglet det ikke på oppfordringer om å ta imot formannsklubba igjen på et senere tidspunkt.

Lunde overtar formannsklubba etter Lunde i Varteig Historielag. Til venstre avtroppende leder Kjell Lunde - til høyre påtroppende Kari Synnøve Lunde.

Det er på sett og vis en epoke som er over for historielaget i Varteig når Kjell Lunde nå trer ut. Han satt i interimsstyret for det nye historielaget i 1982 og ble første lederen. Siden den gang har han altså hatt vervet i tett opp mot halvparten av lagets tretti år.
Den avtroppende lederen fikk imidlertid på årsmøtet flere appeller om å vurdere comeback på et senere tidspunkt. Kari Synnøve Lunde, som overtar som leder, minnet om at ett år går veldig fort. Underforstått at han var hjertelig velkommen tilbake i styret igjen.
I en gavehilsen fra laget ble det med forhåpning konstatert at den avtroppende lederen ikke var eldre enn at det er mulig med minst én lederperiode til om noen år.

Lunde følger Lunde
For øvrig ble det et rolig og særdeles gemyttlig årsmøte siste mandagen i februar. Det kan være en utfordring å finne kandidat til et ledig styrelederverv, men valgkomiteen hadde i så måte en komplett innstilling.
Kari Synnøve Lunde hadde sagt ja til å gå på som leder. Hun har hatt tillitsverv i historielaget i mange år, og sittet i styret de siste fire årene. Før den tid satt hun blant annet i tur- og arrangementskomiteen, og også i valgkomiteen.
Hun er derfor særdeles varm i trøya – både i forhold til styrets organisatoriske arbeid og lagets ulike aktiviteter.

Alt for Varteig-sjela
Sekretær Øistein Bøe hadde fra styret og historielaget fått digitalprodusert en fotobok med omkring 70 bilder fra historielagets ulike aktiviteter – hvor Kjell Lunde var med på de fleste bildene.
Boka – som følgelig finnes i bare ett eksemplar – bar tittelen ”Alt for Varteig-sjela”. Boktittelen hadde man lånt fra Sarpsborg Arbeiderblads overskrift på en artikkel om historielaget i forkant av 30-årsjubileet. – Kan historielaget ha et slikt motto, så må du være like berettiget til et slikt varemerke, sa Bøe.
Boka ble dermed overrakt, og Kari S. Lunde fulgte opp med en flaske vin. – Nå kan du sette deg i godstolen med vinglasset og fotoboka og mimre, sa hun med stor munterhet.

Godt samarbeid
Kjell Lunde kvitterte med å takke for både godt drikke og fotobok. Og spesielt lot han takken gå til de mange som han i ulike konstellasjoner har samarbeidet med i styret opp gjennom årene.
Han roste styrekollegiet for godt samarbeid og en svært positiv innstilling. Det har vært lett å jobbe i styret, sa han, og har jo mer enn de fleste stått på nært hold og sett den positive utvikling historielaget har hatt i disse tre tiårene.
Selv om Kjell Lunde nå gir fra seg formannsklubba, ønsker han på ingen måte å tre ut av historielaget. Han lover fortsatt engasjement, og har signalisert at han ikke minst kunne tenke seg mer praktisk rettede oppgaver.
Dessuten gikk han på slektsforskerkurset som Varteig Historielag hadde i høst, og håper å få mer tid til å studere gamle kirkebøker og folketellinger.
Når Lunde (Kari) nå etterfølger Lunde (Kjell) som leder i Varteig Historielag, betyr ikke det at formannsvervet blir innenfor samme familie. Hadde Karis far levd, ville han vært åttemenning til Kjell. Nærmere i slekt er de ikke.

Fra styrebordet under årsmøtet. F.v.: Erling Skivdal, Karin Kullerud Ek, Kjell Lunde, Synnøve Lunde Karlsen og Øistein Bøe.

Moderat frammøte
Varteig Historielag har vært begunstiget med svært god oppslutning om sine møter. Ikke minst gjaldt det for møtene siste driftsåret, der julemøtet satte rekord med over 80 personer i salen.
I så måte var frammøtet på årsmøtet moderat. Det kunne telles til 28 frammøtte da Kjell Lunde ønsket velkommen.
Etter at Lunde var valgt til ordstyrer, Øistein Bøe til referent og Ragnhild Aune Sulusnes og Finn Tomta til å underskrive protokollen, ble både innkalling og dagsorden godkjent.
Sekretær Øistein Bøe leste en fyldig årsberetning for laget, som også inneholdt årsrapporter fra de mange komiteene i laget. Årsberetningen kan du lese ved å trykke her (pdf-dokument).

”Alt for Varteig-sjela”

Som et slags forord har styret formulert følgende hilsen til avtroppende leder Kjell Lunde i fotoboka som ble overrakt ham:

Kjære Kjell

Vi takker for et utmerket samarbeid i styret, og vi bøyer oss i beundring over din innsats for Varteig Historielag. Å kunne skilte med å ha vært historielagets første leder, og dessuten vært leder i fjorten av lagets tredve virkeår, er ikke annet enn fantastisk.
Vi beklager at du nå går av som leder for Varteig Historielag, men konstaterer med forhåpning at du ikke er eldre enn at det er mulig med minst én lederperiode til om noen år.
Dessuten vet vi at du vil gå inn i andre funksjoner og oppgaver til beste for Varteig Historielag.
Takk for innsatsen så langt!

Nedbetaling på lån
Regnskapsfører Hans Erik Pedersen refererte nøkkeltall fra det reviderte regnskapet og utdypet en del av postene. Fjoråret ga et overskudd på driften på 21.199 kroner. Det ble betegnet som meget bra, ettersom det i fjor også ble intensivert nedbetaling på banklånet som ble opptatt i 2010 for å innløse Meieri-eiendommen.
Lånet ble gitt med fem års avdragsfrihet, men allerede første hele driftsåret ble det betalt inn 35.000 kroner på lånet. Med 98.799 kroner i beholdning ved utgangen av januar, vil nok det nye styret vurdere ytterligere nedbetaling i år.
Jan Henning Hansen hadde to kommentarer som begge gjaldt økonomi. Det ene var en oppfordring om at flere lot grasrotandelen tilfalle Varteig Historielag ved spill på Norsk Tipping, og det andre var en merknad til lave renteinntekter. Det første kunne leder gi sin fulle tilslutning til. I fjor fikk historielaget ca. 2400 kroner ved at 15 spillere brukte laget som ”grasrotmottaker”. Til bemerkningen om rentenivå svarte regnskapsfører at mest mulig av beholdningen til enhver tid står på kapitalkonto – men at rentenivået generelt er lavt.
Det var ellers ikke innkommet noen saker som var ønsket behandlet på årsmøtet. Kontingentens størrelse er fast punkt på dagsorden, men styret fremmet forslag på at den skulle stå uendret for 2013. Medlemskontingenten er følgelig 200 kroner for hovedmedlem og 100 kroner for husstandsmedlem.

Verre enn å hoppe etter Wirkola
Det er som kjent noe som heter ”å hoppe etter Wirkola”. Det skal visstnok ikke ha vært så enkelt. Når Kari skulle takke for tilliten, fastslo hun at dette ikke bare var å hoppe etter Wirkola, men etter hele hopp-eliten med VM-toer Rune Velta i spissen.
Hun visste imidlertid at det var dyktige folk i tillitsmannsapparatet i laget, og inviterte til et nært og godt samarbeid.
I sin takketale til avtroppende leder betegnet hun Kjell Lunde som en dyktig leder, lett å samarbeide med, god på møteledelse og meget kunnskapsrik. – Du har gjort en fantastisk jobb for historielaget og kan logge deg av for denne gang. Skulle du angre, går ett år veldig fort, sa Kari S. Lunde.

En nestor takker en annen. Avtroppende leder Kjell Lunde (t.v.) overrekker blomster til Kjell Andersen, som har sittet i styret siden 1998.

To nye i styret
Kjell Lunde og Kjell Andersen gikk ut av styret på årsmøtet – den første som leder og den andre som varamedlem.
Styret i historielaget består etter årsmøtet av Kari S. Lunde som leder. Med seg har hun Øistein Bøe (gjenvalgt for to år), Odd Johansen (ny, valgt for to år) og Erling Skivdal og Karin Kullerud Ek – de to siste var ikke på valg i år.
To nye tiltrer styret som varamedlemmer – nemlig Terje Bergby og Gunnar Kultorp. Styret konstituerer seg på første møte.
Det ble gjenvalg på lagets to revisorer Harald Sælid og Rolf Lunde, mens Jan Henning Hansen er ny som vararevisor.
Ingebjørg Skivdal rykker opp som leder i tur- og arrangementskomiteen, der hun får med seg Marit Aasgaard og Arne Hansen – sistnevnte som varamedlem. Komiteen skal telle tre faste, men årsmøtet lyktes ikke i å få valgt siste medlemmet. Styret fikk derfor årsmøtets fullmakt til å oppnevne et medlem.
Historielagets representanter i bygdedagskomiteen er Kari S. Lunde og Kjell Lunde.
Valgkomiteen for neste år består av Kjell Andersen (leder), Ester Juliussen og Ludvig Lunde.
Varteig Historielag har flere komiteer, men de øvrige blir oppnevnt av styret på første styremøte etter årsmøtet.

Enda en nestor
Odd H. Johansen og Johanne Pahr går av som ledere i henholdsvis valgkomiteen og tur- og arrangementskomiteen. Sistnevnte kunne dessverre ikke være med på årsmøtet på grunn av et ublidt møte med glatta, men begge ble takket av Kjell Lunde og overrakt blomster.
Johansen har for øvrig i valgkomiteen hatt med seg Kjell Andersen og Ester Juliussen, som begge fortsetter.
Er Kjell Lunde blant nestorene i historielagets tillitsmannsapparat, står ikke Kjell Andersen mye tilbake når det gjelder antall år med verv for laget.
Andersen kom inn i tur- og arrangementskomiteen i 1997, og året etter ble han valgt inn som varamedlem til styret. Siden har han sittet i styret, med ulike verv – også ett år som fungerende leder. På årsmøtet ble han takket for innsatsen og fikk vel fortjente blomster av Kjell Lunde.
(Omtalen fortsetter under bildene.)

Fra kaffepausa. Bakerst Gunnar Kultorp, Arne Hansen og Gunnar Bråthen. Nærmeste bordet fra venstre: Ragnhild Aune Sulusnes, Gudmund Seljehammer, Sigrunn Brusevold, Solveig Bergby, Synnøve Gundersen og Solveig Rød. Matpausa med loddsalg er et svært viktig sosialt innslag i historielagsmøtene. Her ser vi Terje Bergby, Marit Aasgaard, Isak Lunde, Kjell Andersen og Hans Erik Groven over kaffepraten.
Øistein Bøe overrakte bildeboka som takk til Kjell Lunde fra både styret og laget. Bøe orienterte også i møtet om den pågående kulturminneregistreringen, med erfaringer som gruppa Ovaskogs hadde høstet.
Hyggelig prat rundt bordet. F.v. Hardis Tomta, Jan Henning Hansen, Finn Tomta, Gunnar Kultorp, Arne Hansen, Gunnar Bråthen og Thorbjørn Olsen. Odd H. Johansen sørget for at styremedlemmer fikk etterfylt kaffekoppene. Fra høyre Kari S. Lunde, Kjell Lunde og Erling Skivdal. Loddsalget går strykende på historielagets møter. Her er det Gunnar Bråthen og Odd H. Johansen som frister Hans Erik Pedersen med mulige vinnerlodd.

Kulturminneregistrering
Etter at klubba hadde falt og årsmøtet kunne heves, orienterte Øistein Bøe om den pågående kulturminneregistreringen i Varteig.
I alle de tre gamle ”kretsene” er det arbeidsgrupper ute for å fotografere, koordinatfeste og beskrive kulturminner. Det gjelder både fornminner og nyere kulturminner – alt fra kullmiler og stengjerder, via bekkekverner og sager, sommerfjøs og smier, til husmannsplasser og fraflyttede boplasser. Sefrak-registrerte hus – altså bygninger reist før 1900 – er også av objektene som skal registreres.
Arbeidet tok til i 2009 i Varteig, og Ovaskogs er man så godt som ferdig. Neaskogs og Østaskogs gjenstår det imidlertid fortsatt en del arbeid i marka.
Målet er at alle beskrivelser med GPS-koordinater og bilder skal være søkbare på nett. Østfold Historielag har etablert www.kulturminnekart.no/ostfold - og der ligger det inne rundt 300 objekter fra Ovaskogs, samt en del også fra det øvrige Varteig.

Årsberetningen for 2011 kan du lese ved å trykke her (pdf-dokument).

Protokollen fra årsmøtet kan du lese ved å trykke her (pdf-dokument).