JavaScript DHTML Menu Powered by Milonic 2013Arrengement1

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:_

Mandag 11. februar 2013:

Årsmøte i Varteig Historielag:

Stor aktivitet – bred enighet

Varteig Historielag har lagt bak seg ett av de beste årene i lagets 31-årige historie. Det gjelder både økonomisk og i mangfold av aktiviteter. Det er lite som tyder på at 2013 blir et svakere år.

Fra styrebordet under årsmøtet. Fra venstre ser vi møteleder Kjell Lunde, styrets leder Kari S. Lunde, styremedlem Karin Kullerud Ek og avtroppende nestleder Erling Skivdal.

Varteig Historielag hadde sitt årsmøte i Peisestua på Bygdehallen 11. februar, og både i regnskap og årsberetning kom det klart fram at laget seiler i medvind.
Regnskapsføreren betegnet siste året som et usedvanlig godt økonomisk år, og årsberetningen vitnet om et rekordstort antall møter og turer i året som har godt. Medlemstilsiget fortsetter, og ved årsskiftet hadde Varteig Historielag 118 medlemmer. Det er en netto tilvekst på sju, og den veksten har faktisk fortsatt inn i det nye året.

Et rolig årsmøte
Til sammen 34 personer hadde benket seg i Peisestua da leder Kari S. Lunde kunne ønske velkommen til årsmøtet. Av disse var 29 medlemmer i historielaget.
Lunde åpnet for øvrig med å takke for en blomsterhilsen hun fikk fra historielaget til jul, etter en sykdomsperiode. Nå er hun heldigvis frisk og rask igjen, og derfor går hun på et nytt år som leder.
Det ble for øvrig et svært rolig årsmøte, effektivt ledet av Kjell Lunde. Både regnskap og årsberetning ble banket igjennom, og også valgkomiteens innstilling med et par suppleringsvalg gikk kjapt.

Rekordartet år
Siste året har vært rekordartet for Varteig Historielag. Årsberetningen kan du lese ved å trykke her, men vi nevner kort at aldri siden laget ble stiftet i 1982 har det vært flere temamøter, aldri har det vært arrangert flere turer, og aldri har oppslutningen og medlemstallet vært høyere.
Styret har også hatt stor intern aktivitet, med tolv møter hvor det er protokollert 155 saker. Det meste har dreid seg om lagets jevne drift, men styret har også engasjert seg i flere saker som berører lokalsamfunnet og lokalhistorien i Varteig. Det gjelder alt fra vindkraftplan til bevaring av middelalderkirkegården.

Stor oppslutning
Historielagets møter har jevnt over god oppslutning, og det gjør at det i fjor ble en utvidelse av antall møter til sju. Av foredragsholdere på disse møtene kan nevnes forfatterne Torill Stokkan og Jan Ove Ekeberg, kirkeverge Jan Erik Sundby og utflyttet varting Egil Brenne.
Normalt har historielaget de siste årene arrangert to turer – en ut av bygda på vårparten og en lokalhistorisk vandring innenfor bygda på høsten. Siste året ble antall turer fordoblet, ved at det også ble en veterantogtur fra Mysen til Sarpsborg samt en teatertur til Nes lenseteater i Skiptvet. Den tradisjonelle vårturen gikk til Elingård og Tomb, mens høstvandringen var i området Vestgård, Sundås, Basken og Strømnes.

Snart gjeldfri
Varteig Historielag opptok for to år siden et lån på 235.000 kroner for å løse inn Meieri-tomta fra Statskog. Regnskapsfører Hans Erik Pedersen hadde både styret og årsmøtet med seg da han betegnet 2012 som et usedvanlig godt økonomisk år.
Riktignok gikk laget i overskudd med bare snaue 240 kroner, men da minnet Pedersen om at styret siste året har intensivert nedbetalingen på lånet med 100.000 kroner. Det ble ikke sagt, men historielaget vil trolig være gjeldfritt om ett eller to år dersom økonomien fortsetter å være like god.
Den største inntektsposten er utvilsomt salget av Inga-hefter, kalendere og DVD’er, som i fjor innbrakte netto 53.500 kroner. Siste året har laget hatt fire bøttelotterier som til sammen har gitt rundt 17.000 kroner i netto. Sammen med gaver, grasrotandel, momsrefusjon, tilskudd etc. ga denne posten netto rundt 46.500 kroner.

Et glimt fra årsmøtet. I front ser vi fra venstre regnskapsfører Hans Erik Pedersen, valgkomiteens leder Kjell Andersen og Arild Smaaberg. Bak fra venstre blant andre Johanne Pahr, Synnøve Lunde Karlsen og Ragnhild Aune Sulusnes.

Meieri-eiendommen
I løpet av fjoråret ble det gjort betydelige arbeider på uthusbygningen på Meieriet, blant annet med ny kledning på sørveggen og stabilisering av selve bygget. Dette representerte betydelige kostnader, men ble eksternt fullfinansiert gjennom tilskudd fra Kulturminnefondet og Østfold fylkeskommune v/Fylkeskonservatoren.
Nå er det boligen som står for tur. En entreprenør har kostnadsberegnet de første arbeidene, og det er søkt om midler for å starte renoveringen. Første etappe vil være å ta nordveggen.
På årsmøtet reiste Liv Østtorp Hauge spørsmål om historielaget har søkt eksempelvis Sparebankstiftelsen og Gjensidigestiftelsen om tilskudd, og hun viste til at disse stiftelsene har gitt støtte til sammenliknbare prosjekter. Regnskapsføreren svarte at man tidligere i alle fall har søkt Sparebankstiftelsen, men da fikk man avslag. At det ikke var søkt om tilskudd fra andre instanser siste året skyldtes at tilskuddene fra Kulturminnefondet og fylkeskommunen hadde dekket de behov som laget hadde hatt for økonomiske bidrag til Meieri-prosjektet.

Få utskiftinger
Varteig Historielag har en rekke forskjellige komiteer. Tur- og arrangementskomiteen og valgkomiteen velges på årsmøtet, mens de andre blir oppnevnt på første styremøtet etter årsmøtet.
Det ble svært få utskiftinger i de instanser som velges på årsmøtet, og det gir utvilsomt et godt bilde av den stabilitet som er i laget.
Etter valgene består styret av Kari S. Lunde som gjenvalgt leder, og med seg har hun Terje Bergby, Øistein Bøe, Karin Kullerud Ek, Odd Johansen, Gunnar Kultorp og Sølvi Jelsness – sistnevnte nyinnvalgt.
Tur- og arrangementskomiteen består nå av Marit Aasgaard, Kjell Andersen, Arne Hansen og Ester Juliussen, mens valgkomiteen utgjøres av Ester Juliussen, Ludvig Lunde og Jan Henning Hansen.
Årsmøtet gjenvalgte også revisorene Harald Sælid, Rolf Lunde og Jan Henning Hansen (vara), mens Kari S. Lunde, Kjell Lunde og Wigdis Bergby er historielagets representanter i bygdedagskomiteen.
(Artikkelen fortsetter under bildene.)

Det vanket blomster og gode ord fra leder Kari S. Lunde til de tre tillitsvalgte som ga seg på årsmøtet. Erling Skivdal ønsket avløsning etter seks år i styret, mens Ingebjørg Skivdal og Kjell Andersen gir seg etter tre år i henholdsvis tur- og arrangementskomiteen og i valgkomiteen.

Klok mann av få ord
På tampen av møtet var det dags for blomster og velvalgte ord til de tillitsvalgte som går ut av styre og komiteer. Erling Skivdal ønsket å trekke seg tilbake etter seks år i styret – de siste fire som lagets nestleder.
Leder Kari S. Lunde takket sin avtroppende nestleder, og betegnet ham som en klok mann av få ord; en mann som lar tankestrøm gå foran talestrøm – noe hun med munterhet mente noen og hver kan ha noe å lære av.
Lederne for tur- og arrangementskomiteen og valgkomiteen gir seg også, etter tre år i hver sin komité. Blomster og takkens ord gikk derfor også til henholdsvis Ingebjørg Skivdal og Kjell Andersen.

Årsberetningen for siste året kan du lese i pdf-format ved å trykke her.

Protokollen fra årsmøtet finner du i pdf-format ved å trykke her.

 

Med humor, snert og alvor om Lillehammer-OL

Etter at klubba falt på årsmøtet, ble ordet gitt til Hans Erik Groven, garvet politipensjonist som fortalte om sine oppgaver som sikkerhetsansvarlig under de olympiske leker på Lillehammer i 1994.

Nå er Hans Erik Groven pensjonist og bosatt på Thoreby, men med lang fartstid bak seg innen politiet - blant annet ved Sarpsborg politikammer.
For nitten år siden hadde han en sentral rolle i sikkerhetsarbeidet rundt de olympiske lekene på Lillehammer. Han fortalte løst og fast, og med både humor, snert og alvor, fra den delen av et stort idrettsarrangement som helst ingen skal merke noe til - nemlig omfattende og lenge planlagte sikkerhetstiltak.
Når presidenten i den internasjonale olympiske komité Juan Antonio Samanranch kunne fastslå at lekene på "Lillyhammer" i 1994 hadde vært "the best Olympic Games ever", var nok det også iberegnet at alt av sikkerhetstiltak hadde fungert etter forutsetningene.
Med seg i deler av foredraget på historielagsmøtet hadde for øvrig Groven også med seg Arne Belsby - en annen varting med en sentral rolle i sikkerhetsarbeidet under 1994-lekene.

Det er sånn vi husker Lillehammer-OL, med Bjørn Dæhlie fossende fram i løypa. Lekene ble en suksess - også for dem som hadde ansvaret for sikkerheten. Hans Erik Groven (til venstre) og Arne Belsby fortalte blant annet fra sikkerhetsarbeidet i 1994. Lillehammer-OL - the best Olympic Games ever.