JavaScript DHTML menu is only visible when JavaScript is enabled 2013.08.03Turstiaapning

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:

Søndag 4. august 2013: Åpning av tursti/Månedens tur:

Den nye turstien ble mottatt med ovasjoner

Turdeltakerne applauderte villig vekk da de drøyt elleve kilometerne i den nye turstien i Varteig var tilendebrakt. Kanskje var applausen ment til helsekoordinator Marit Pedersen i Sarpsborg kommune som takket for turen, men vi tror den også var tiltenkt Varteig Historielag.

Mye folk, flott turvær og bare positive tilbakemeldinger etter at Varteig Historielag sto for den offisielle åpningen av den nye turstien. Her fra Kullerudbrua, der Gunnar Kullerud orienterer.
(Alle fotos: Øistein Bøe.)

(Lagt på nett 04.08.2013.)
Det var nemlig bare blide fjes og flotte superlativer blant de rundt 90 som deltok ved åpningen av den nye turtraseen. Derfor kan vi trygt si at det som historielaget eventuelt ikke fikk av fysiske klappsalver, fikk laget i alle fall i verbale ovasjoner. Både turtraseen, ryddejobben, merkingen, skiltingen, informasjonsheftet og guidingen fikk bare gode ord.
Det har vært lagt ned en formidabel dugnadsinnsats for å få til den nye turstien. Her er det ikke mulig å gå utenom Gunnar Kullerud, Gunnar Bråthen og Kjell Andersen. Kjell har jo ett bein i historielaget og ett i orienteringslaget i Varteig, og noe av jobben er derfor gjort med god assistanse fra Varteig Orienteringslag. Det gjelder rydding ved Lundeberget, og ikke minst pallene som er lagt ut på Kullerudmosen.

Helt ny trasé
Størst jobb har det nok utvilsomt vært å gjøre Kulleruddalen tilgjengelig for turgåere. Her har det vært ferdsel i ”all tid”, men gamle stier har en egen evne til å gro igjen når de ikke blir brukt.
To x Gunnar har gjort en svær dugnadsinnsats for å få ryddet stien, og visse steder er den også lagt om – blant annet for å unngå de verste bløtområdene. Til Månedens tur var til og med store deler av traseen klippet, så her fikk de 90 deltakerne den beste servicen man kan tenke seg.
Ved at stien gjennom Kulleruddalen nå er ryddet, har man også åpnet et helt nytt område i Varteig for turgåere. Utgangspunktet for den nye turstien er Bøsaga, og ferden går gjennom Bøkroken og inn i skogen mot Kulleruddalen og Kullerudbekken. Her er det en mangfoldig historie som nå gjøres tilgjengelig.
Fra kloppa ned mot Gryteevja går traseen sammen med Ingaleden ned til Lunde-kroken, for deretter å knytte seg til den gamle skiløypa (femten-kilometeren som egentlig er sytten) tilbake til Bøsaga.
(Artikkelen fortsetter under bildene.)

Gunnar Kullerud, som har lagt ned utrolig mye arbeid i rydding av turstien, fikk æren av å skjære over det røde silkebåndet som åpnet stien. Folk i flokk og følge ned gjennom Kulleruddalen, i vakkert og tildels vilt terreng - og med mye god lokalhistorie i tillegg. Iver Hasle Kokkim (5) var turens yngste, og imponerte de andre turdeltakerne stort. Og, som vi ser, vann er noe som tiltrekker barn!
Fra den offisielle åpningen av turstien. Fra høyre ser vi helsekoordinator Marit Pedersen, historielagsleder Kari S. Lunde og guidene Synnøve Lunde Karlsen og Gunnar Kullerud. Gunnar Kullerud (t.v.) guidet - og første stopp var i Bøkroken, der han fortalte at det etter sagnet skal ha ligget en kirke før Svartedauden. Ved hans side står Marit Pedersen. En lydhør forsamling ved turens første stopp på Bøe. En storgård som i sin tid lå under adelskapet på Elingård, og som nå består av rundt ti gårder.
Fra en av flere stopp gjennom Kulleruddalen, som har en unik topografi til Østfold å være. Og dessuten byr på ruiner etter både kverner og sag. Det var langt fra Kullerudbrua og ned til bekken da naturstien ble åpnet. I flom går vannet godt over brua. Det er rik vegetasjon gjennom Kulleruddalen, noe dette bildet forhåpentlig kan gi et lite bilde av.

Fire og en halv time
Turen tok i alt fire og en halv time, men da hadde man både offisiell åpning med klipping av rød silkesnor ved Bøsaga, og mange stopp med god informasjon under veis. Og ikke minst en god rast på gårdsplassen på Kongsrud.
Guidingen sto for øvrig Gunnar Kullerud og Synnøve Lunde Karlsen for, og de ga turdeltakerne god og variert informasjon om de stedene som passeres.
Gunnar Bråthen var også klar for å guide. Han skulle nemlig lede an på den kortere traseen som dropper den delen av løypa som går sør for Kongsrudveien. Nå var det imidlertid bare et par som ønsket å kutte av ved Kongsrud, og de tok seg tilbake på egen hånd. Derfor kunne Bråthen slå lag med de øvrige ned mot Lunde-gårdene.

Vaffelsalg fra terrassen
Det er alltid hyggelig med positive overraskelser, og en slik en fikk også både arrangør og turdeltakere på turen 4. august.
På Nordre Moene var det nemlig feriegjester som koste seg i det flotte søndagsværet, og ivrige barn solgte vafler til ti kroner stykke. Det smakte fortreffelig, og markedet for ferske vafler var nok egentlig langt større enn tilbudet klarte å dekke.
Et særdeles sjarmerende tiltak var det uansett, og det ga også turfølget et godt påskudd til å få seg litt hvile. Og gikk barna tomme for vaffel, var det i alle fall rikelig tilbud på kaldt vann – og det endog gratis. Det var såpass varmt i turværet at sånn sett kunne nok de små tjent vel så mye på kaldt vann som på vafler, men det gikk ifølge moren under begrepet service.

Roser Varteig
Marit Pedersen er helsekoordinator i Sarpsborg kommune, og den som organiserer Månedens tur. Hun var utelukkende positiv i sin bedømmelse av både selve traseen og det man fikk se under veis. Her var det både variert terreng med tidvis ganske vill natur, idyller langs Glomma og mye interessant lokalhistorie.
Hun berømmer Varteig Historielag for den jobben som er gjort med turstien, og for guidingen som ble utført. – Denne turen kan jeg anbefale på det varmeste, sier hun. Dette blir jo en permanent tursti, godt skiltet og merket – og tilgjengelig når som helst av hvem som helst, sier Pedersen, som mener at turstien må bli en sentral anbefaling fra turistkontoret når folk stikker innom Visit Sarpsborg for å få råd om turmuligheter.
Pedersen peker også på informasjonstavlene som står ved flere av de historiske objektene, og hun framhever det turheftet som Varteig Historielag har laget for traseen. Det har aldri skjedd før at deltakerne på Månedens tur har fått med seg hvert sitt hefte hjem for å kunne fordype seg i både topografi og historie.
(Artikkelen fortsetter under bildene.)

Synnøve Lunde Karlsen var historielagets guide fra vi gikk ut av Kulleruddalen. Her står hun og helsekoordinator Marit Pedersen på husmannsplassen Sagdalen. Turfølget har ankommet Kongsrud, en gård som eies av Synnøve Lunde Karlsen (nærmest). Hun fortalte om både skjenkestue og antatt kongegrav på gården. Fra rasten på gårdstunet på Kongsrud. Her kunne man slå seg ned der det passet - enten det var på plen eller på låvebrua.
På Nordre Moene ble turgåerne overrasket av vaffelselgende barn. Salget gikk strykende, men barna var nok ikke helt budd på at det skulle komme langt borti et hundretalls mennesker. Steinfjøset på Karlhytta ved Lundskauen hadde plass til ei ku og en kalv. Fjøset er godt bevart, takket være en restaurering på 1980-tallet. Synnøve Lunde Karlsen (nærmest t.v.) informerer. Ragnhild Kirkebø (t.v.) og Toril Bangor var fulle av lovord etter åpningen av den nye turstien i Varteig. - Turen bød på langt mer enn vi hadde forventet på forhånd, sier de.

Kjempeflott tur
Toril Bangor fra Skjærviken var en av de rundt nitti som gikk turstien. Hun er muligens ørlite inhabil, ettersom mor Anne Lise er fra Lundeberget – som ligger midt i turtraseen.
Sammen med Ragnhild Kirkebø fra Grålum tar hun imidlertid fram de riktig gode superlativene når turen skal beskrives.
Begge er nemlig overstrømmende i sine kommentarer. Vekslende terreng, overraskende mye fin natur, interessant lokalhistorie og rene idyller langs Glomma er momenter som trekkes fram.
De framhever også turheftet som historielaget i Varteig har laget, og de informative tekstene som er slått opp ved flere av objektene. – Løypa virker å være svært bra skiltet og merket, så her kan folk uten problemer ta seg fram på egen hånd, sier damene.

Gikk du glipp av turen 4. august, har du ny mulighet til å gå den nye turstien søndag 18. august. Da arrangerer nemlig DNT Nedre Glomma tur i samme traseen – med frammøte ved Bøsaga klokka 10.00.

Forhåndsomtalen til åpningen av den nye turstien kan du lese ved å trykke her.

Heftet som Varteig Historielag har utarbeidet for turstien kan du lese ved å trykke her.

Øistein Bøe