JavaScript DHTML Menu Powered by Milonic 2014.02.24 Aarsmoete ref

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:

Mandag 24. februar 2014: Årsmøte i Varteig Historielag med påfølgende foredrag av Knut Øyvin Skaar:

Styret må selv velge den fremste av likemenn

Det nye styret i Varteig Historielag må selv finne en leder blant sine egne. Det er et faktum etter at verken valgkomiteen eller årsmøtet klarte å finne en lederkandidat. Som ordstyrer Kjell Lunde sa det i årsmøtet: – Dere må peke ut den fremste av likemenn.

Det nye styret må selv bli enig om hvem som setter seg i den foreløpig tomme formannsstolen. Fra venstre ser vi Terje Bergby, Ragnhild Aune Sulusnes, Ingrid Kullerud, Karin Kullerud Ek, Arild Smaaberg og Gunnar Kultorp. Thorbjørn Olsen var ikke til stede.
Bildene fra møtet er tatt av Øistein Bøe og Ingrid Kullerud.

(Lagt på nett 25.02.2014.)
Valgkomiteen startet sin jobb på høstparten, og møtte stor velvilje når de var på jakt etter kandidater til ledige funksjoner. Men på ett område strandet det fullstendig, og det var i forsøket på å skaffe ny leder i styret. Derfor valgte valgkomiteen å fremme forslag på et komplett styre på sju, men altså uten at en av dem har vært villig til å ta på seg lederansvaret.
På årsmøtet var Kjell Lunde møteleder, og han spurte om det var noen i forsamlingen som kunne være villig til å gå inn som leder. Han konkluderte selv med at det ikke var overraskende at ingen meldte seg.

Konstituerer seg
Nå er det ikke første gang at Varteig Historielag har stått uten valgt leder. Det skjedde også i 1994 og 1995, da Kjell Lunde fungerte som formann. Og det skjedde igjen i 2003, da Kjell Andersen ble fungerende leder.
Nå fikk det nyvalgte styret i oppgave av årsmøtet selv å peke ut en leder blant styrets egne. Det vil i så fall ventelig skje når styret har sitt konstituerende møte mandag 10. mars.
Det er for øvrig et særdeles kompetent styre som skal drifte historielaget videre. Karin Kullerud Ek, Terje Bergby og Gunnar Kultorp fortsetter fra det gamle styret, mens Arild Smaaberg, Ingrid Kullerud, Thorbjørn Olsen og Ragnhild Aune Sulusnes er nye. De to siste som varamedlemmer.

Unnagjort på tre kvarter
Årsmøtene i Varteig Historielag er sjelden langdryge. Fred og fordragelighet preger møtene, og dette årsmøtet var i så måte intet unntak. I løpet av tre kvarter var årsmøteforhandlingene over og klubba falt.
Avtroppende leder Kari S. Lunde kunne ønske rundt 30 medlemmer velkommen til årsmøtet, og foreslo Kjell Lunde som møteleder. Dette fikk årsmøtets tilslutning, i likhet med at Øistein Bøe ble valgt til referent og Ingrid Kullerud og Gunnar Bråthen til å underskrive protokollen.
Årsberetning og regnskap ble godkjent. Begge bar bud om god drift i laget, og ekstra gledelig er det at historielaget nå er gjeldfritt. Laget måtte i 2010 ta opp et lån på 235.000 kroner for å innløse meieri-eiendommen. Siste forserte nedbetaling ble foretatt i januar i år. Ved låneopptaket fikk Varteig Historielag fem års avdragsfrihet. Lånet er følgelig nedbetalt før det første avdraget ellers skulle begynne å rulle.

Det var tid til både prat og studie av årsmøtepapirene før møtet start. Fra venstre Odd H. Johansen, Gunnar Kultorp, Bjørn Eng og Asmund Brenne. En sekstett i hyggelig prat. Fra venstre Ragnhild Aune Sulusnes (med ryggen til), Ingrid Kullerud, Synnøve Lunde Karlsen, Ragnhild Lunde Komperød, Liv Østtorp Hauge og Sølvi Jelsness. Oddveig Nilsen, Jan Henning Hansen og Rolf Lunde før møtestart. Bak ser vi Gudmund Bøe Seljehammer, Isak Lunde og Gunnar Bråthen.
En gemyttelig tone ved styrebordet. Fra venstre ser vi avtroppende leder Kari S. Lunde, møteleder Kjell Lunde, nestleder Karin Kullerud Ek og kasserer Terje Bergby.

Turene blir styrets ansvar
Det viste seg for ett år siden vanskelig å få kandidater til lagets tur- og arrangementskomité. Dette gjorde at et fellesmøte mellom styret og komiteene i april i fjor gikk for å redusere arbeidsområdet for komiteen.
Styret fulgte opp dette mot årsmøtet, og foreslo at ansvaret for turene skulle overføres til styret. Komiteen blir dermed en ren kjøkkenkomité, med ansvar for tilrigging, servering og loddsalg på møtene.
Dette er for så vidt ikke annerledes enn det som har vært situasjonen de siste par årene. Forslaget fra styret ble da også enstemmig vedtatt.
Årsmøtet ga også sin tilslutning til styrets forslag om å holde kontingenten for 2015 uendret.

Valgene på årsmøtet
Bortsett fra problemet med å få en leder, gikk de øvrige valgene på årsmøtet knirkefritt og alle ble valgt inn med akklamasjon.
Det gjelder Gunnar Kultorp, Arild Smaaberg og Ingrid Kullerud som styremedlemmer og Thorbjørn Olsen og Ragnhild Aune Sulusnes som varamedlemmer. Karin Kullerud Ek og Terje Bergby var ikke på valg. Kultorp er ny som styremedlem, men har de siste to årene vært fast møtende varamedlem.
Varteig Historielag har flere komiteer. To av dem velges på årsmøtet, mens de øvrige oppnevnes av styret.
Kjøkkenkomiteen består nå av Marit Aasgaard, Arne Hansen og Sølvi Jelsness. I valgkomiteen sitter Ludvig Lunde, Jan Henning Hansen og Kai Rød.
Revisorer er Harald Sælid og Rolf Lunde, med Jan Henning Hansen som vararevisor.
Historielaget skal også ha to representanter i bygdedagskomiteen. Kari S. Lunde fortsetter, mens styret i tillegg oppnevner en representant blant sine egne.

Karin Kullerud Ek (t.v.) har vært nestleder i styret siste året. Her overrekker hun roser og takker avtroppende leder Kari S. Lunde for godt utført jobb.

Roser og takk
Kjell Lunde kunne dermed la klubba falle kvart på åtte – etter ganske nøyaktig tre kvarter. Han ble takket for oppgaven som møteleder av Kari S. Lunde, som også benyttet anledningen til å takke for seg i styret. Hun har fem år bak seg i styret, hvorav de to siste som leder. Hun berømmet også de øvrige i styret for godt samarbeid.
Styret har selv standardisert den synbare heder som tillitsvalgte får når de går av. Det er for så vidt såre enkelt én rose pr. funksjonsår til og med ti år. Med mer enn ti år skal styret vurdere gaven i hvert enkelt tilfelle. Utgangspunktet er sammenhengende funksjonstid i samme styre eller komité.
På årsmøtet var det to komitémedlemmer som takket av. Kjell Andersen fikk to roser for sine to år i tur- og arrangementskomiteen. Ester Juliussen fikk det dobbelte antall roser – ettersom hun hadde tre år i valgkomiteen og ett år i tur- og arrangementskomiteen.
I styret var det fire som takket av på årsmøtet. Sølvi Jelsness etter ett år, Odd H. Johansen etter fire år, Øistein Bøe etter ni år og altså Kari S. Lunde etter fem år.
Det var nestleder Karin Kullerud Ek som overrakte blomstene til avtroppende leder Kari S. Lunde, og som roste henne for stor innsats.
Asmund Brenne benyttet anledningen, på vegne av medlemmene, til å takke de avtroppende tillitsvalgte for jobben som er lagt ned.

"Hvil deg borger, det har du fortjent", kan man kanskje si om Kari S. Lunde - som nå går av etter fem år i styret. Med seg i styret siste året har hun hatt (f.v.) Sølvi Jelsnes (som går av etter et år), Øistein Bøe (som går av etter ni år), Karin Kullerud Ek (fortsetter), Terje Bergby (fortsetter), Gunnar Kultorp (fortsetter) og Odd H. Johansen (som går av etter fire år).

Medlemsmøte
Etter en god kaffepause ble møtet satt igjen, men da som medlemsmøte. Kari S. Lunde orienterte om nytt fra lagets virke.
Hun kunne fortelle at stenskulpturen og diplomet fra kulturprisen 2013 var på plass på sørveggen i møterommet i meieribygningen. Styret og deler av meierikomiteen har for øvrig gjort en stor dugnad etter at det ble påvist et mindre angrep av muggsopp i det brannsikre rommet på Meieriet. Rommet ble ryddet og grundig rengjort, og materialet gjennomgått. Nå er både en avfukter og en fuktmåler på plass i rommet.
Videre orienterte Lunde om arbeidet med ord og uttrykk. En CD og et hefte med dialektord skal etter planen foreligge på forsommeren.
Landslaget for lokalhistorie er blant instansen som står bak en innsamling av minneoppgaver, under overskriften ”Mange stemmer fra levd liv”. Vi er kjent med at i alle fall ett av historielagets medlemmer har skrevet et bidrag, og Lunde oppfordret flere til å spisse blyanten.
Avslutningsvis slo hun et slag for Eidsvoll-turen lørdag 24. mai. Det blir omvisning både på Eidsvollsbygningen og på bygdetunet. Deltakeravgiften er 450 kroner, og påmelding skjer til Kari S. Lunde. Se mer om turen ved å trykke her.

Knut Øyvin Skaar (t.h.) leder prosjektet med å legge bilder på nett. Her i samtale med Hans Erik Pedersen.

Bilder på nett
Knut Øyvin Skaar leder prosjektet med å få digitalisert og publisert historielagets bilder. Han informerte møtet om arbeidet i bildegruppa, og demonstrerte bruken av nettsiden.
I løpet av tre kvart år har bildegruppa lagt 1122 bilder til det digitale arkivet, hvorav 733 av dem også er publisert på nett. Dette er i stor grad nye bilder, hanket inn fra anslagsvis 15-20 givere.
Skaar minnet imidlertid om det betydelige arbeidet som er gjort gjennom flere tiår med å samle inn gamle Varteig-bilder. Eldre bilder er avfotografert og arkivert i Østfold Fylkes Billedavdeling. Det er nå inngått en avtale mellom Varteig Historielag og ØFB hvor historielaget bidrar med skannehjelp, mot at laget får tilgang til bildene. Han håpet at det kan gi så mye som rundt 600 bilder til vårt publiserte materiell.
Skaar sa at bildegruppa opplevde en jevn og god pågang av nye bilder. Det er en forutsetning at lånt materiell skal returneres raskt.
Han understreket imidlertid at det er et betydelig arbeid som ligger bak hvert bilde som publiseres, og sa at det var behov for hjelp både til å hanke inn bilder og informasjon, til å skanne og til prosesser opp mot publisering som vil kreve noe datakunnskap. Det blir også behov for dugnadsinnsats når historielaget skal skanne bilder i ØFB. Dette arbeidet skal etter planen starte til høsten.

Varteig Historielags bilder på nett opplever en helt eventyrlig respons.

Medlem av fotoalbumet
Bilder på nett, gjennom Varteig Historielags hjemmeside, har fått en fantastisk mottakelse. I snitt blir noe over 2500 bilder i vårt album åpnet hver eneste dag. Døgnrekorden lyder på fantastiske 9009 åpnede bilder.
Historielagets fotoalbum er tilgjengelig uten noen restriksjoner, men det gir en del fordeler i bruken av bildearkivet dersom man registrerer seg som medlem av albumet. Dette er gratis, og er en svært enkel operasjon.
Medlemsfordelene er blant annet bedre nedlasting, større fleksibilitet i forhold til blant annet ønsket bildestørrelse på egen dataskjerm, og det gir muligheter for både å kommentere, gi karakterer og benytte gjesteboka. (Les mer om det digitale bildearkivet ved å trykke her.)

Datasikkerhet
Avslutningsvis orienterte Knut Øyvin Skaar om datasikkerheten i bildearkivet. Bildegruppa har en original disk hvor alle masterutgavene av bildene ligger. Der finner man også det elektroniske arkivet installert.
Alle bilder er lagret på minst tre ulike harddisker som oppbevares på forskjellige steder. Sånn sett er det tatt høyde for alt fra datakrasj og til boligbrann.

Vil du lese Varteig Historielags årsberetning for 2013, trykker du her.

Vil du lese protokollen fra årsmøtet, trykker du her.

Vil du se et regnskapssammendrag for siste året, trykker du her.

Øistein Bøe