Lørdag 26. april 2014: Varteig Historielags årstidsskrift Inga får Østfold Historielags bokpris for 2013:
Historielagets årstidsskrift Inga fikk fylkespris
Varteig Historielag har fått enda en pris! I høst ble laget tildelt Sarpsborg kommunes kulturpris for 2013, og siste lørdagen i april fikk samme laget Østfold Historielags slektsgranskingspris for 2013. – Utrolig hyggelig, kommenterer Karin Kullerud Ek, som tok imot prisen på historielagets vegne.
|
Karin Kullerud Ek fra Varteig Historielag og Rolf Walther fra Fredrikstad Museum kunne motta Østfold Historielags bokpriser for henholdsvis slektsgransking og lokalhistoriske artikler. Prisen er på 5000 kroner, og styret vil senere drøfte et øremerket formål for pengene.
(Bildene fra utdelingen er tatt av Terje Bergby.)
|
(Lagt på nett 28.04.2013.)
Østfold Historielag gir ut to bokpriser, en med hovedvekt på lokalhistorie fra Østfold og en med hovedvekt på slektsgransking og andre kildeutgivelser fra Østfold. Hver pris er på 5000 kroner og et diplom.
Statuttene for bokprisen ble gjort noe om i fjor høst, blant annet ut fra ønsket om å stimulere lokallag til å utgi bøker med hovedvekt på lokalhistorie og kildeutgivelser. Bokprisene er ment å være en oppmuntring og påskjønnelse for arbeidet som er nedlagt.
Allsidige artikler
Ekstra hyggelig er det selvsagt at det ble Varteig Historielags årstidsskrift Inga som ble første vinneren av slektsforskerprisen etter omleggingen av statuttene.
Juryen har bestått av Ola Jonassen, Reni Braarud og Claus E. Granum. Bokkomiteen forholder seg utelukkende tilmottatte forslag. Det er ikke kjent for Varteig Historielag hvem som har fremmet forslag på Inga-heftet, men blant fem innkomne forslag gikk i alle fall vårt årstidsskrift ut som vinner.
Selv om dette er en slektsforskerpris, betoner også juryen i sin begrunnelse at årstidsskriftet Inga har en fin layout i tiltalende utførelse, gjennomgående gode bilder og allsidige artikler ispedd mye slektshistorie. Bokkomiteen hadde også festet seg ved en dialektartikkel i Inga 2013 som de betegnet som morsom.
Prisen som vektlegger lokalhistorien i Østfold gikk for øvrig til Fredrikstad Museum med årboka ”Mindre Alv”.
På fylkesårsmøtet
Bokprisene for 2013 ble delt ut på Østfold Historielags årsmøte i Moss lørdag 26. april. Der hadde Varteig Historielag valgt Gunnar Kultorp, Terje Bergby og Karin Kullerud Ek som utsendinger, og det var sistnevnte som fikk gleden av å motta prisen.
Ved siden av mange godord fra Ola Jonassen og Reni Braarud, vanket det en sjekk på 5000 kroner, et diplom og en gigantisk blomsterbukett til prisvinnerne.
Karin Kullerud Ek kvitterte med å fortelle litt om arbeidet med Inga-heftet, opplagstall og gårdshistorie. Hun nevnte også den nye kjendisserien som i fjor omfattet Magne Furuholmen. Da Jonassen i bokjuryen trakk fram dialektartikkelen, supplerte Karin med at laget jobber med en dialekt-CD som skal være ferdig på forsommeren.
Varteigs utsendinger hadde også med seg eksemplarer av årstidsskriftet for både gjennomsyn og kjøp.
(Artikkelen fortsetter under bildene.)
|
|
|
Ola Jonassen og Reni Braarud i Østfold Historielags bokjury presenterer prisvinnerne. Her er det Varteig Historielags årstidsskrift Inga for 2013 som får slektsgranskingsprisen. |
Ved siden av vakre ord og gavesjekk fulgte også en gedigen blomsterbukett som Varteig Historielags Karin Kullerud Ek (t.v.) mottar av bokkomiteens Reni Braarud. |
Varteig Historielags årstidsskrift for 2013 fikk fylkeslagets bokpris. |
Settes pris på
Solveig Rød har sittet i redaksjonskomiteen for årstidsskriftet Inga siden første utgivelsen i 1985. Hun kjenner derfor både målsettinger og arbeidsinnsats som ligger bak heftet. I mars gikk hun dessuten på som ny leder i Varteig Historielag, for øvrig til sammen hennes tiende formannsår.
I en kommentar til pristildelingen sier Solveig Rød at dette var en veldig hyggelig gest å få fra fagpersoner i miljøet. – Vi vet at Inga-heftet blir satt pris på. Det ser vi både når vi arbeider med artikler til årstidsskriftet, vi ser det i responsen på salget av de årlige utgavene, og vi merker det i mange positive tilbakemeldinger. Det er likevel ekstra viktig å bli verdsatt også av fagmennesker, sier hun.
|
Solveig Rød er leder av Ingakomiteen. |
Gårds- og slektsartikler
Varteig Historielag startet allerede i 1994 med presentasjon av gårder i bygda. – Vårt mål var å føre gårdshistorien fram til dags dato. Mye av den eldre historien på gårdene finnes i Varteig-boka til Olav Spydevold, men der slutter den som regel en gang i siste halvdel av 1800-tallet. Derfor ønsket vi å fortsette fram til dagens eiere, og det har dessuten også tidvis vist seg å være behov for å korrigere det som står i Varteig-boka, sier Solveig Rød.
Det har vært gårdspresentasjoner i hver eneste utgave de siste 20 årene. – Men fortsatt har vi mye arbeid igjen før vi er i mål, sier Inga-komiteens leder.
Hun peker på at det også i andre typer artikler i Inga ligger atskillig slektshistorie som er gravd fram. – Det er jo en anerkjennelse når en fagjury på fylkesplan merker seg dette arbeidet, og bokprisen for 2013-utgaven sporer absolutt til fortsatt innsats, forsikrer hun.
Hun minner også om at historielaget har fokus på slektsforsking også i andre deler av sitt arbeid. Blant annet har vi hatt månedlige slektsforskerkvelder på Bygdehallen siden vi avholdt kurs i slektsgransking i 2011, påpeker hun.
Imøtekommenhet
Solveig Rød betoner den plass Varteig Historielag synes å ha i lokalsamfunnet. – Vi blir alltid møtt med stor velvilje, også i vårt arbeid med å lage artikler til årstidsskriftet. Mange av gårdsartiklene er for øvrig laget av gårdseier eller andre som står familien nær. Det kan ikke tolkes annerledes enn at folk setter pris på det vi gjør, sier hun.
Lederen har også merket seg fagjuryens ros for heftets utforming. – Vi legger ned mye arbeid i å få et tiltalende produkt, og takket være trofaste lokale annonsører dekker vi som regel produksjonskostnadene gjennom annonseinntektene. Salget av Inga og kalenderen er uten sammenlikning de to viktige inntektskildene for oss, framholder Rød.
Hun kan for øvrig fortelle at redaksjonskomiteen er i sluttspurten med årets utgave av Inga-heftet. Det skal som vanlig være klart til bygdedagen tredje søndagen i juni.
Inga-komiteen har siste året bestått av Solveig Rød, Hans Erik Pedersen, Øistein Bøe og Knut Øyvin Skaar.
Øistein Bøe
Fikk kulturprisen i fjor
Varteig Historielag fikk Sarpsborg kommunes kulturpris for 2013 i fjor høst. Les referatet fra tildelingen ved å trykke her.
|