JavaScript DHTML Menu Powered by Milonic 2014.05.24 - EidsvRef

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:
En spent gjeng i bussen på vei til Eidsvoll. Vi ser blant andre Aslaug Bergerud, Bjørn Eng, Ragnar Berby, Kjell Lunde og Solveig Rød. Astrid Lunde, Synnøve Gressløs, Oddveig Nilsen, Isak Lunde og Hardis Tomta venter på at guiden skal slippe oss inn i bygningen. Utenfor kjellerinngangen (foran) Synnøve Gundersen, Ragnhild Sulusnes, Terje Bergby og Tina Gregersen.

Lørdag 24. mai 2014: Historielagets vårtur:
TUR TIL EIDSVOLL
Lørdag 24. mai dro ivrige historielagsmedlemmer og venner til Eidsvoll for å få omvisning i den nyrestaurerte bygningen og smake på tidsriktig mat. Bussen var full, og noen kom også med bil, så totalt var det over 50 vartinger på plass.

Her er nesten alle deltakerne samlet ved Henrik Wergeland-statuen før vi starter på hjemmveien.
Bildene til artikkelen er tatt av Karin Kullerud Ek, Solveig Rød, Kjell Lunde og Frode Bredholt.

(Lagt på nett 25.05.2014.)
Siden vi var så mange, måtte vi deles i 2 grupper under omvisningen.

Kokka og guiden John fortalte om matstellet i 1814.
Kokka orienterer om maten Eidsvollsmennene ble servert.

OMVISNING INNE I BYGNINGEN
Statsbygg har gjort en flott jobb med å bringe både bygning og inventar tilbake til opprinnelig utgave. Det er tatt hensyn både til skriftlige kilder, tapetfunn og resultat av fargeundersøkelser, samt at den opprinnelige kjelleren er rekonstruert. Fasader og parkanlegg er også så langt mulig brakt i original stand. Resultatet er blitt flott, og ikke nok med det : Av de 384 millionene Statsbygg fikk til rådighet, ble bare 360 millioner brukt.
Guiden tok oss med på en vandring gjennom spisestuer med heldekkende teppe – såkalt ”tukthusteppe” – som kvinnelige fanger hadde laget, til fru Ankers værelser og rommene der prins Christian Frederik bodde. Han hadde selvfølgelig sitt eget spiseværelse der 12 av delegatene etter tur fikk spise sammen med ham. \ I nesten alle rom var det flotte ovner merket Eidsvoll eller Fejring jernverk.

 

 

 

 

Spisestuen
i Eids-
volls-
bygningen der prins Christian Frederik
inntok sine
måltider
i 1814.

NOEN ÅRSTALL
Carsten Anker kjøpte Eidsvoll verk i 1794, men først i 1811 flyttet han og familien til Eidsvoll. Da hadde hovedbygningen fått nye fasader, kjelleren var bygd ut og det var blitt både nye planløsninger og interiører. Da Anker gikk konkurs i 1822, ble både gård og innbo solgt på auksjon. I 1837 ble det samlet inn penger til å kjøpe bygningen for å bevare den som et nasjonalminnemerke. I 1851 ble bygningen gitt som gave til Stortinget. Siden er det gjort forsøk på restaurering både til 50 års-, 100 års- og 150 årsjubileene, men de har i liten grad tatt hensyn til tilgjengelige kilder.

SYMETRISK OG FARGERIKT
Interiøret viser en sterk symetri i plassering av dører, ovner og bilder. Noe overraskende var også de mange friske fargene på tepper, tapeter og stolputer (Nystuen).
I 1814 var salen i 2. etasje ikke ferdig restaurert, og man måtte der i all hast hvitkalke de grove veggbordene og henge opp girlandere som pynt, men det ble ikke tid til å beliste dører og vinduer.
På benkene sto det tidligere navnelapper som viste hvor man trodde delegatene hadde sittet. De var nå fjernet. Delegatene satt alfabetisk, men det er ikke funnet noe som sier hvor førstemann satt og om hvordan rekkefølgen gikk.
(Artikkelen fortsetter under bildene.)

Eidsvollbygningen framsto i sin fineste skrud. På andre sida elva ses den hvite bygningen til Eidsvolls gamle Landhandel som i dag er selskapslokaler. Mens vi venter..... Fra venstre: Isak Lunde, Asmund Brenne, Ragnhild Brenne, Ivar Ek, Terje Bergby, Doris Hassel Lauritzen, Kjell Andersen og Synnøve Lunde Karlsen.
Tingsalen var et av få steder vi fikk lov å ta bilder innendørs. Også i tingsalen. Her foregikk forhandlingene! Her delte vi guide med en annen gruppe
Vartingene tok plass på Eidsvollsmennenes møtebenker. Fremst ser vi Erling og Ingebjørg Skivdal, Ivar Ek, Bjørn Eng og Arne Hansen.

KJELLER, KJØKKEN OG MAT
Omvisningen ble avsluttet på kjøkkenet i kjelleren der kokka fortalte om matstellet, og at prinsen hadde med sin egen kokk som hadde med seg noen gule, runde frukter han kalte sitroner.
Så ble vi sendt ut gjennom kjellerdøra for å gå til restauranten som ligger i Henrik Wergelands hus.
Der ventet en tallerken med ”1814-mat” : Syltet laks, kalvekarbonade, sild og en bit brødpudding til dessert.

Etterpå var det god tid til en vandring i parken og ned til utsiktsplatået ved fossen i Andelva som hadde høy vannføring. Denne lørdagen ble det også arrangert sangerstevne ved Eidsvollbygningen, og parken var full av bunads- og uniformskledde sangere.

Solveig Rød

Velsmakende 1814-måltidet, syltet laks, kalvekarbonade, sild og en bit brødpudding til dessert. Erling Skivdal og Ragnar Berby tar seg en pust i bakken. Liv Torill Skofteby, Hans Erik Pedersen, Synnøve Gundersen, Aslaug Bergerud og Solveig Bergerud i sola på Eidsvoll.
Et populært fotomotiv! I rammen: Anne Sofie Bergerud og Hans Erik Pedersen. Ivar Ek skriver under protokollen. Dette måtte gjøres i enerom, slik at vi kunne få tenke om vi virkelig var for demokratiet... dersom vi bestemte oss for det, skrev vi navnet vårt. Nystuen i Eidsvollsbygningen.