JavaScript DHTML menu is only visible when JavaScript is enabled 2015.05.30 Kongsvingertur

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:
Bjørn Langnes møtte vartingene som dyktig guide på festningen, og hadde ikledd seg 1800-tallsuniform.
(Alle bilder: Kjell Lunde.)

Varteig Historielag på tur til Kongsvinger

Lørdag 30. mai dro Varteig Historielag på tur til Kongsvinger. Kl. 8 tok 31 vartinger plass i bussen til Frode Bredholt for å ta oss fram til festningsbyen ved Glomma. Været var ikke det beste, kraftige regnbyger fulgte oss på veien nordover.

(Lagt på nett 07.06.2015.)
Nøyaktig i rute sto vår kontaktmann Steinar Stolpe og tok i mot ved utkanten av byen for å geleide oss opp på festningen. Der tok guiden Bjørn Langnes over. I gammel 1800-tallsuniform og som han sa: «Kald om vinteren, varm om sommeren og ubehagelig å ha på seg». Han ga oss en interessant oversikt over festningens historie.
Festningen ble anlagt i 1682, som vern mot svenskene. 6 ganger opp gjennom historien har de forsøkt å ta festningen – men aldri klart det. I regnværet ble omvisningen utendørs på festningen noe forkortet, men vi brukte god tid på de meget flotte utstillingene innendørs. Staten ved Statsbygg har gjennom de 3-4 siste årene brukt vesentlige summer på restaurering av murer og bygninger på Kongsvinger festning og den fremsto nå i meget god stand.
Vartingene viste stor interesse for mange av de utstilte gjenstandene innendørs, bl.a. et bilde tatt på Tangen i Varteig under siste krig der 5-6 guttunger står oppstilt med sine lekegeværer.
(Artikkelen fortsetter under bildene.)

Bakgården i Odd Fellow (Christiansen-gården), bygget av landhandler Rynning sent 1700-tall.

Parti fra Løkkegt. Mot Odd Fellow og Herdahl-hjørnet. Innebygget svalgang med sveitserstilsdekor i Herdahl-gården, Storgt.
Steinar Stolpe foran Nyhus-gården, den første av de gamle som ble restaurert, ca. 1970. Gammelt fredet uthus i Grønnerud-gården, Løkkegt.

Digerud-gården, nå vertikaldelt tomannsbolig, fredet, ca. 1750. Her har inntil for få år siden polfareren Monica Christensen bodd.

Tidligere leder Åsne Stolpe i Kongsvinger og Vinter historielag ga et innblikk i norsk kvinnehistorie. Kari Synnøve Lunde (t.v.) og Johanne Pahr studerte kjøkkenkrukker.

Dagny Juels piano, notehefte og klær på krakken. Kari Synnøve Lunde (t.v.) og Synnøve Lunde Karlsen lar seg imponere. Legg merke til de tomme absintflaskene som står på pianoet! 

Isak Lunde ved separatoren, et velkjent innslag på kjøkkenet.

Aamodtgården og Øvrebyen
Fra festningen gikk turen til Kongsvinger og Vinger historielags tilholdssted Aamodtgården der vi fikk en kort omvisning og orientering om virksomheten til historielaget.
Så var det tid for lunsj. Den ble inntatt i Øvrebyen videregående skoles kantine. Deilige snitter og kaffe smakte godt i det våte og kalde været.

Deretter spaserte de fleste gjennom Øvrebyen, den gamle bydelen oppunder festningen, med Steinar Stolpe som guide. Han hadde mange anekdoter og hadde mye lokalhistorisk kunnskap om de forskjellige bygningene og bygningsmiljøene. En meget interessant omvisning!

Kvinnemuseet
Siste stopp i Kongsvinger denne lørdagen var kvinnemuseet Rolighed. Dette er Dagny Juels barndomshjem fra 1857 og et relativt ungt museum som forteller om kvinners liv og virke. Dagen etter, 31.mai, kunne Kvinnemuseet feire 20-årsjubilem.
Tidligere leder i Kongsvinger og Vinger historielag Åsne Stolpe var en god formidler av norsk kvinnehistorie ispedd småhistorier om noen av Norges kjente kvinner på 1800- og 1900-tallet.

Så gikk turen hjemover igjen. Etter hvert lysnet det i sør og det sluttet nesten å regne! Kl.19 ble bussen parkert på Ise igjen og Frode hadde nok en gang tatt oss trygt fram og tilbake.

Kjell Lunde