JavaScript DHTML menu is only visible when JavaScript is enabled 2015.06.21 - Bygdedagsforhaands

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:

Bygdedag søndag 21. juni 2015:

Klart for vartingenes store dag

Søndag er det dags for den årvisse bygdedagen i Varteig, og arrangørene har lagt vekt på å ta vare på gode, gamle tradisjoner ispedd en porsjon nytenkning. Til sammen blir dette en flott familiedag.

Programmet for bygdedagen burde kunne friste både unge og eldre vartinger.

(Lagt på nett 15.06.2015.)
Bygdedagen i Varteig har tradisjon helt tilbake til 1917. Vi får tro at vartingene anno 2015 setter pris på de endringer som arrangementet har gjennomlevd på disse 98 årene. Dagen preges utvilsomt av et lettere program nå enn hva tilfellet var i mellomkrigsårene. Da kunne det eksempelvis være opptil tre og fire taler. Lange taler.
Når den utflyttede vartingen Tom Egil Nordengen holder talen for dagen på søndag, tror vi at både form og lengde er tilpasset familiearrangementet.
Programmet burde nemlig friste hele familien, der det blant annet blir dyr på tunet, frimarked spesielt av og for ungene, og det blir også andre aktiviteter for barna.

Starter med gudstjenesten
Bygdedagen starter på tradisjonelt vis med gudstjenesten i Varteig kirke, der avgangselevene fra Varteig-skolen i 1965 er spesielt invitert. 50-årskonfirmantene er jo hedersgjester denne dagen. Gudstjenesten er ved sogneprest Ingrid D. Levinsen, og Varteig Menighetskor deltar.
Umiddelbart etter gudstjenesten fortsetter arrangementet ved Bygdehallen, bygdemuseet og Varteig Meieri, ved at utstillingene åpner.

Partere slakt
Arrangørene frister med demonstrasjon i partering av slakt før det offisielle programmet starter ved Bygdehallen. Der blir det åpning av arrangementet ved Steinar Kokkim, blomsternedleggelse ved Ingabautaen ved Mona Bøe og minneord over de som har gått bort siste året ved Thea Sundås.
Talen for dagen holdes altså av Tom Egil Nordengen, ex-vartingen som er sogneprest i Siggerud menighet i Ski kommune.
Ellers medvirker Varteig Menighetskor, og det blir konsert ved Leif Olavesen og Kåre Sandtangen.

Tom Egil Nordengen holder talen på bygdedagen. Dette bildet er tatt i 2004 foran Varteig kirke, i forbindelse med at han ble ordinert til prest.
(Foto: Jarl M. Andersen, SA).

Aktiviteter
Bygdedagen i Varteig er imidlertid vesentlig mer enn det offisielle programmet. Museet vil være åpent for omvisning, og alle bygningene på Varteig Historielags eiendom Meieriet vil være i bruk. Her vil bygdekvinnelaget ha salg av lefser og smør i den gamle meieribygningen, det blir dyr på tunet, og på jordet blir det utstilling av lastebiler.
Arrangørene frister også med Varteigmesterskapet i melkespannkasting og tandemhinderløp, det siste en nyvinning på bygdedagen.

Utstillinger
Ellers blir det et vidt spenn i utstillinger og salgsaktiviteter. Historielaget vil ha stand hvor blant annet en rykende fersk utgave av årstidsskriftet Inga blir budt fram for salg.
I Ingasalen i Bygdehallen blir det to utstillinger. Varteig Bygdekvinnelag er 80 år, og markerer dette blant annet med en presentasjon av lagets virke. Dessuten vil det bli dekket et vakkert bord til tolv personer med servise etter Anders Næss (1876-1938).
Når vi så tar med at Lions på vanlig måte vil selge både vått og tørt, skulle vi tro at det meste ligger an til en fin familiedag søndag.

Øistein Bøe

Historielaget med dugnad for å klargjøre for bygdedagen, trykk her.

Tom Egil Nordengen har ti år bak seg som prest. Søndag holder han talen på bygdedagen.

"Hjem" er fortsatt Varteig

Selv om det begynner å bli noen år siden Tom Egil Nordengen flyttet ut fra Varteig, skal han fortsatt "hjem" når han besøker foreldrene Liv og Egil. Det er rart med røttene . . . Og søndag holder han festtalen på bygdedagen.

(Lagt på nett 17.06.2015.)
Opprinnelig hadde Tom Egil Nordengen en drøm om å kunne livnære seg som frilans trommeslager. I stedet ble det teologistudier, og nå har han vært prest i ti år. 
Da Varteig-mannen skulle ordineres til prest like før jul i 2004 stilte han opp til et intervju i SA. Der fortalte han at han hadde hatt en drøm om å kunne brødfø seg som trommis. – Jeg satset hardt på å kunne livnære meg som frilans trommeslager, men innså etter hvert at det nok ville bli sult i hjel, sa han.
Derfor solgte han slagverket og ble prest i stedet. Først noen år i Dønna i Nordland, og fra mai 2007 som sogneprest på Siggerud i Ski kommune. Trommestikkene har han ikke tatt i på ti år.

SA-artikkelen da Tom Egil Nordengen skulle ordineres til prest i 2004.

Et par løpeturer
Tom Egil og kona Cathrine har tre barn; Ole Georg født i 2004, Josefine i 2006 og Håkon i 2008. – Når ungene skal kjøres på sine aktiviteter så blir det egentlig ikke så mye fritid til overs, medgir trebarns-pappaen. Men et par løpeturer i uka innvilger 40-åringen seg.
Pakker han bilen for et besøk hos foreldrene i Varteig, skal han altså fortsatt "hjem".
Derfor gleder han seg også til å komme på bygdedagen søndag. I et variert program er det han som skal holde tale for dagen. For øvrig som faren gjorde det for fire år siden.

Verken musiker eller lærer
Flasket opp i en sang- og musikkglad familie ble det både barnekor på Høgheim, skolekorpset i Varteig, ungdomskor både på Ise og Bjørnstad og senere også flere år i sanggruppa VocAppella. 
Han tok musikklinja på Greåker videregående skole og ett års fordypning på folkehøyskole med det mål å bli musiker.
Da han valgte bort en mulig musikk-karriere, var det nye målet heller å bli lærer. Det var først etter endt utdannelse ved lærerhøyskolen i Halden og to års kompletterende studium på Menighetsfakultetet at han fikk visshet om at han ikke skulle bli verken musiker eller lærer – men prest.
Om det var et kall, en åndelig opplevelse, som gjorde at han vraket lærerplanene til fordel for prestegjerning? – Jeg opplevde ikke å se skriften på veggen, men jeg ble trygg for at det var prest jeg skulle bli, sa han i intervjuet i SA i 2004. Den vissheten fikk han under MF-studiets første praksisperiode, som han hadde i Grimstad fire år tidligere.

Øistein Bøe