2016.03.07-KristinaogUndergrupper

Mandag 5. desember 2016: Erik Ødegaard holdt foredrag:

Gunerius Johansen "Et oppfinnergeni - en tusenkunstner"

Gunerius Johansen "Et oppfinnergeni - en tusenkunstner".
(Bildet er utlånt fra Rakkestad Lokalsamling.)

Mandag 5. desember hadde vi besøk av urmaker Erik Ødegaard som fortalte om Gunerius Johansen (1898 - 1980).

(Lagt på nett 15.12.2016.)
Ellers koste 30 historielagsmedlemmer seg med ekstra julekaker og kaffe som kjøkkengruppa så fint hadde laget i stand. Mange fine gevinster ble trukket og fordelt. Vi storkoste oss!
Erik Ødegaard var fin å høre på. Han fattet stor interesse for Gunerius Johansen, fordi han som urmaker kom bort i noen klokker som mannen hadde laget. Her er litt av det han fortalte:

Teknisk geni
Et teknisk geni som aldri fikk anledning til å blomstre. Gunerius Johansen ble født på Rud-Køya under Kongsrud. Familien flyttet mye og moren døde da Gunerius bare var ett år gammel. Fire av de seks søsknene ble satt bort på forskjellige gårder i Bøkroken og på Dueholen. Der de vokste opp. Faren jobbet i lensa.
I 1919 -20 hadde Gunerius jobb som trikkekonduktør i Kristiania Sporveier, men etter et år kom han tilbake til Varteig og jobbet i lensa. I en periode eide og bodde han på Fosselien.

Under Linnekleppen
I 1930 kom han til Stegetangen i Rakkestad inne under Lindekleppen ved vannet Skjølja. Gunerius reparert gevær, fioliner og orgler, og han bygde mer enn 20 veggklokker. Han bygde også sitt eget orgel.
Gunerius fikk aldri noen formell utdannelse, men var et teknisk geni. Han laget verktøy som ingen andre har gjort maken. Han hadde utradisjonelle løsninger på tekniske problem og fikk det til å fungere.
Der inne på Stegetangen var han uten strøm og fagverktøy, og alt ble laget etter eget hode. Han hadde smie og ei ku. Denne kua var som en "hund", den fulgte etter Gunerius over alt. I smia si lagde Gunerius sko til kua (!), så ho kunne gå ute på isen om vinteren.
Det fortelles også om kua at da Gunerius døde, overtok noen naboer den. Der fortsatte kua å gå rundt omkring som en hund. Kua var det ingen som ville slakte, så dette dyret sjøldaua etter åtte år! I 1974 ble Gunerius syk og kom på pleiehjem. Han likte seg nok ikke særlig godt der, og i 1980 døde han. Gunerius ble gravlagt på Rakkestad kirkegård, der vi fortsatt kan finne gravstenen hans.

Urmaker Erik Ødegard kåserte over Varteig-fødte Gunerius Johansen, mannen som blant annet bygde orgel og mer enn 20 veggur.
(Alle bilder fra møtet: Oddveig Nilsen.)
Ivrig lyttende tilhørere. Fra venstre: Terje Bergby, Solveig Rød, Synnøve Gundersen, Kai Rød, Inger Skogen og Hans Erik Pettersen.
To blide damer - Ragnhild Aune Sulusnes og Liv Østtorp Hauge. Fra ett av bordene. Asmund Brenne, Tove Wilhelmsen, Isak Lunde, Kjell Lunde, Gunnar Kultorp og Arild Smaaberg.
Kjøkkenkomiteen disket opp. Her er det Synnøve Lunde Karlsen (t.v.) og Ingrid Kullerud som lar seg friste. Mens Erik Ødegaard tok historien om Gunerius Johansens liv på Stegetangen, fortalte Øistein Bøe om hans familie og oppvekst i Varteig. Øistein møtte Gunerius flere ganger tidlig på 1970-tallet.