2017.04.22Ingolfstadsoesknene

Lene Skovholt (t.v.) og Astrid Skovholt Mills under møtet på Breidablikk.
Alle fotos fra møtet: Ingrid Kullerud.
Otto Skovhold i aksjon under historielagets møte på Breidablikk. Det ble mye mimring tilbake på 1950- og 1960-tallet. Nærmere 50 mennesker møtte for å høre søskentrioen kåsere. Her fra ett av bordene.
Dette bildet er tatt i forbindelse med Astrid Ingolfstads konfirmasjon 27. august 1961. Bak fra venstre står Lene (født i 1944, tok etternavnet Skovholt), Otto (født i 1948, tok etternavnet Skovholt) og Astrid (født 1947, tok etternavnet Skovholt Mills). Foran sitter Ragna og Birger Ingolfstad.

Lørdag 22. april 2017: Referat fra Varteig Historielags møte på Breidablikk:
Gjensyn med søsknene Ingolfstad

Nærmere 50 vartinger hadde møtt opp på Breidablikk denne lørdags ettermiddagen, for å høre og treffe Lene, Astrid og Otto tidligere Ingolfstad, nå Skovholt.

De tre søsknene kom til Varteig i 1957, og var barna til den nye soknepresten Birger Ingolfstad. Lene var eldst og 12 år. Otto var minst. Han begynte i 1. klasse i småskolen på kommunelokalet da han kom. Lene og Astrid var eldre og startet på skolen på Furulund, noe som var nesten skremmende for Lene som hadde gått på en stor skole før. Her var det jo 3 trinn i samme klasserom! Dessuten måtte hun lære seg å skrive skjønnskrift og ikke bruke formskrift som hun var vant med. Språket var også fremmed og rart, syntes søsknene.

Himmelrike - eller?
Da de ankom prestegården, syntes de den så ut som himmelriket, men det var før de kom inn! Innvendig var prestegården i sterkt forfall, spesielt kjøkkenet. Moren, fru Ingolfstad, gikk til verks øyeblikkelig og fikk gjort kjøkkenet til et hygienisk sted for en familie med små barn.
Hagen ute var et villniss, men deilig for barn å være i. Her bygget bl.a Otto og guttegjengen hytter, og det ble lekt og fantasert en masse.
Lene fortalte at da de kom til Varteig var det varme de ble møtt med. Nabobarna ble deres beste venner, og de voksne var bare gode og vennlige. Overalt fikk de gode venner og minner for livet. De dannet venneklubb med nabobarna, plukka poteter på Sælid og det var menighetsfest i hagen i prestegården.
(Artikkelen fortsetter under bildene.)

Fra pausen i historielagsmøtet. Ved fremste bordet sitter Aslaug Bergeriud. Kjøkkenkomiteen bød på tomatsuppe, kaffe og kaker til mimremøtet på Breidablikk. Fra et av bordene. Vi ser Aslaug og Solveig Bergerud, Isak Lunde, Anne Sofie Bergerud og Astrid Skovholt Mills.

Skøyter på dammen
Om vinteren gikk de på skøyter på dammen bak Furulund sammen med alle de andre ungene. Alle som en gikk på skøyter i friminuttene på den dammen.
Lene, Astrid og Otto hadde med seg en del gamle bilder fra tiden i Varteig som de viste fram og snakket rundt. Mange av deres tidligere naboer og venner hadde møtt opp på Breidablikk for å treffe dem. Det ble som rimelig kan være, mye mimring og gjensynsglede! Historielagets kjøkkenkomite serverte tomatsuppe, kaker og kaffe, og praten gikk høylytt rundt bordene på Breidablikk denne ettermiddagen.
Tilslutt ble det solgt lodder, og det ble svært mange lodder som be kjøpt til inntekt for Varteig Historielag.