JavaScript DHTML menu is only visible when JavaScript is enabled Artikkel 2015 Sulusnes

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:

Tipptippoldebarnet til Ludvig på Sulusnes

Ragnhild Aune Sulusnes tok imot McKenna Blenz på Sulusnes. McKenna er tipptippoldebarn etter Ludvig Andersen Sulusnes. Fra besøket på Smaaberg. Fra venstre McKenna Blenz, Anne Marit Smaaberg, Bjørn Arild Smaaberg, Jorun Smaaberg, Jason Alafgani og Arild Smaaberg.
(Bildene er tatt av Ragnhild Aune Sulusnes og Jason Alafgani.)

Ludvig Andersen så dagens lys 29. juli 1852. Født på Hasle, men med oppvekst på Sulusnes. 28 år gammel utvandret han til USA, og har stor etterslekt "over there". Tidligere i måneden var tipptippoldebarnet McKenna Blenz tilbake på fedrenes jord i Varteig.

(Lagt på nett 27.07.2018.)
Mange etterkommere av utvandrere er interesserte i og opptatt av sine forfedres hjemland. Det gjelder ikke minst etterkommere etter Ludvig Andersen Sulusnes, som i flere omganger har besøk Varteig og gårdene Sulusnes og Smaaberg hvor Ludvig hadde sine røtter.

Minnerike besøk
Tidligere i juli var turen kommet til McKenna Blenz og hennes samboer Jason Alafgani. Det ble minnerike besøk både på Sulusnes og Smaaberg, med solid informasjon om levekår og slektsforhold tilbake på siste halvdelen av 1800-tallet. Det ble også rom for et besøk på kirkegården i Varteig.
På Sulusnes var det Ragnhild Aune Sulusnes og barnebarnet Sander Sulusnes som tok imot kjæresteparet fra USA, der det også ble rom for både en solid lunsj og badeliv i Glomma. Gjestfriheten var også stor da det unge paret besøkte Smaaberg, der Jorun og Arild Smaaberg tok imot dem.

Få historien om Ludvig og slektskapet mot Sulusnes og Smaaberg ved å lese artiklene nedenfor.

McKenna Blenz og Jason Alafgani fikk solid Varteig-historie. Badelivet måtte prøves i varmen. Her er det McKenna Blenz som hopper uti. Sander Sulusnes, McKenna Blenz og Jason Alafgani på brygga ved Sulusnes. Sander Sulusnes flankert av McKenna Blenz og Jason Alafgani.

En av brødrene til Ludvig Andersen Sulusnes var Gunder, som også emigrerte til Amerika. Han giftet seg med Ragna Magdalena Johannesdatter Smaaberg. Historien om Ragna og Gunder kan du lese ved å trykke her.

 

Torild Smaaberg Lunde og Sheri Ann Page på ridetur på Lunde. (Bildene er tatt av Paul Page og Ragnhild Aune Sulusnes.) Sheri Ann og Paul Page hjemme i stua hos Ragnhild Aune Sulusnes. Stemningsfullt ved Glomma, rett ned for Sulusnes. Sheri Ann og Paul Page på hennes oldefars hjemtrakter.
Sheri Ann Page i stallen på Lunde. I bakgrunnen ser vi Torhild Smaaberg Lunde.

Norskamerikanere på Varteig-besøk

Amerikanerne Sheri Ann og Paul Page er ihuga Varteig-venner. Tidligere i september var de på besøk i bygda, for andre gang på to og et halvt år.

(Lagt på nett 28.09.2017.)
Sheri Anns oldefar var Ludvig Andersen fra Sulusnes. Denne slekta døde ut på Sulusnes med en bror av Ludvig, men likevel har de fortsatt tett kontakt mot gården, takket være Ragnhild Aune Sulusnes.
Ludvigs bror Gunder ble gift med Ragna Magdalena Johannesdatter Smaaberg, og derfor har de også en god link mot Jorun og Arild Smaaberg og deres familie.
Under besøket i Varteig 19. september, ble det både besøk på Smaaberg og Sulusnes, og en fin ridetur på Lunde. En uforglemmelig dag både for norskamerikanerne og for vartingene.
Les mer om den norsk-amerikanske forbindelsen og slekten på Sulusnes i artikkelen under.

 

Hjem til USA med eikenøtter og stein

Med en utvandret oldefar fra Sulusnes fikk Sheri Ann Page og ektemannen Paul en minnerik omvisning i Varteig tidlig i mai. Og med seg hjem til USA hadde de blant annet en stein og en håndfull eikenøtter fra gården.

Sheri Ann og Paul Page fotografert på Sulusnes, der hennes oldefar Ludvig trådte sine barne- og ungdomssko. En stein og en håndfull eikenøtter ble med hjem til Washington som minne fra besøket. (Foto: Ragnhild Aune Sulusnes.)

(Lagt på nett 29.05.2015.)
Ludvig Andersen Sulusnes dro til Amerika i 1881. 21. april gikk han om bord i emigrantskipet "Angelo" i Kristiania med Millwater som reisemål. Året etter ble det familiegjenforening ved at kona Anna Sofie og sønnen Karl Albert fulgte etter.
Nå var det altså et oldebarn av Anna Sofie og Ludvig, et barnebarn av Karl Albert, som ville oppleve sine norske røtter. I Varteig ble Sheri Ann og mannen varmt mottatt, og fikk blant annet en guiding i kirken og på gårdene Småberg og Sulusnes.

Tre års arbeid
Dianne Chadwick er Sheri Anns kusine, og med felles slektsrøtter til Varteig. Hun har forsket på slekten de siste tre årene, og har fått god hjelp både fra Varteig Historielag og fra enkeltpersoner.
Derfor ble det en innholdsrik stopp i Varteig da ekteparet Page tok turen til Europa tidligere i mai. De hadde vært i Sverige før de kom til Varteig, og skulle videre til Bergen der Sheri Ann har sine mors-røtter. Deretter gikk turen til Danmark, hvor Paul har noen av sine nordiske forfedre.

Arild Smaaberg og Sheri Ann Page fotografert på Nordre Småberg. Hun med aner fra Varteig, han med slektninger i USA. Den ene av de utvandrede Sulusnes-brødrene var gift med søsteren til Arilds morfar. (Foto: Paul Page.)

Småberg og Sulusnes
Den gamle Sulusnes-slekta hvor Ludvig kom fra døde ut på gården med Ludvigs bror August. Derfor er det ingen slektslink mellom amerikanerne og dagens Sulusnes-familie. Likevel har Ragnhild Aune Sulusnes gjort en betydelig innsats for å bistå med informasjon.
Det samme har Arild Smaaberg gjort. To av Ludvigs brødre emigrerte også, og broren Gunder ble gift med Ragna Magdalena Johannesdatter Småberg. Ragna var søster til Arilds morfar Johannes.
Derfor var det nettopp Ragnhild Aune Sulusnes og Arild Smaaberg som også tok imot amerikanerne ved Varteig kirke. Ekteparet Page ville gjerne rusle litt på kirkegården der deres forfedre ligger begravd. Nå er alle gravstedene til Andersen-brødrenes forfedre slettet, men Sheri Ann og Paul var glad for at gravstedet til de neste eierne på Sulusnes var holdt godt i hevd.

Kirketjeneren stilte opp
På sparket ble det også ordnet en omvisning inne i kirken. Kirketjener Bjarne Arntsen stilte velvillig opp denne lørdags formiddagen, og Sheri Ann og Paul fikk se kirken som sto ferdig bare drøye 20 år før oldefar Ludvig emigrerte.
Det ble også en stopp og fotografering av Inga-bautaen foran Bygdehallen. De to amerikanerne var nemlig ikke bare opptatt av ren slektshistorie, men også av norsk historie. Og hvem vet, Inga skal jo ha bodd på en gård som blant annet omfattet Småberg.

Oldefar fra Sulusnes
Etter en hyggelig stopp på Nordre Småberg, gikk turen videre til Sulusnes. Der var fascinasjonen hos amerikanerne stor både for bolighuset og gården for øvrig. Kjernen i hovedbygningen på gården er nemlig slik den sto da Ludvig forlot gamlelandet for 134 år siden.
Opprinnelig var dette en tømmerstue som sto på husmannsplassen Ulvetangen under Hasle, og som ble flyttet til Sulusnes omkring 1840 og betydelig omgjort og påbygd.
Sheri Ann og Paul Page fikk mulighetene til en solid omvisning på gården, og fikk også i det fine vårværet en stopp nede ved Glomma.
(Artikkelen fortsetter under bildene.)

Gravminnene etter forfedrene til Sheri Ann Page ved kirkegården i Varteig er slettet, men hun ble glad for å finne gravstedet til første eierne av Sulusnes etter at hennes slekt var borte fra gården. Her hviler Petrine og Johannes Sulusnes, sammen med svigerdatteren Andrine og sønnen Kristian. (Foto: Paul Page.) Kjernen i hovedbygningen på Sulusnes er en tømmerstue som sto også da Ludvig Andersen Sulusnes utvandret i 1881. Sheri Ann Page og Ragnhild Aune Sulusnes fotografert foran våningshuset. (Foto: Paul Page.)

Sheri Ann Page lar tankestrømmen gå, der hun står ved elvebredden nedenfor Sulusnes, der oldefaren hennes kom fra. (Foto: Ragnhild Aune Sulusnes).

Takknemlig og imponert
Norskamerikanerne uttrykte stor takknemlighet både for den slektsbistand som var gitt på forhånd, og den gjestfrihet som ble vist under besøket. De var imponert over lokalkunnskapen som både Arild og Ragnhild satt med, og var kjappe til å formidle både bilder og informasjon på Facebook. For hjemme i USA satt blant andre kusine Dianne Chadwick og var sulten på rapporter fra Norge.
Både Arild Småberg og Ragnhild Aune Sulusnes synes det var morsomt å kunne bistå. – Det ble en begivenhetsrik dag. Sheri Ann og Paul var flotte mennesker som tydelig satte pris på å se der forfedrene deres hadde trådt sine barnesko, sier Ragnhild.
Og i bagasjen hjem til University Place i staten Washington var det altså en stein og en håndfull eikenøtter som de tok med seg fra Sulusnes.

Født på Hasle
Ludvig Andersen var egentlig født på Hasle, med foreldre Grethe Bolette Gøtesdatter og Anders Eriksen. Ludvig var nest eldst av ti søsken, født 29. juli 1852. Oppveksten fikk han imidlertid på Sulusnes ettersom foreldrene kjøpte gården i 1854.
Selv om Ludvig var odelsgutten, ble det en yngre bror August som i 1890 fikk skjøte på foreldregården av moren Grethe. Far Anders var død to år tidligere. August satt imidlertid ikke lenge med gården. Han døde nemlig i 1899, bare 33 år gammel. Året etter overtok Petrine og Johannes Johansen på Sulusnes. Ved tinglysningen fra 1904 heter det at gården var solgt ved "frivillig Auktion" i dødsboet etter August. Og med Petrine og Johannes startet dagens slekt på Sulusnes.
(Artikkelen fortsetter under bildene.)

Anna Sofie Kristiansen var fra husmannsplassen Rognerød, som lå omtrent der Sandesundsveien skole ligger i dag. Dette bildet er fra rundt 1890 og viser stua, som den gang lå til Skolegata 44. Ludvig Andersen Sulusnes utvandret til Amerika i 1881, og året etter fulgte også kona Anna Sofie og sønnen Karl Albert etter.  Dette familiebildet er tatt omkring 1900. Ved siden av ekteparet sitter yngstesønnen Bert S. Bak fra venstre står sønnene Arthur Leonard, Charles Albert og Georg Sverin. Alle med etternavnet Sulenes.

Husmannsdatter
Ludvig Andersen Sulusnes giftet seg 4. juni i 1877 med Anne Sophie (Anna Sofie) Christiansdatter fra Sarpsborg. Hun var født 14. oktober i 1852 på boplassen Rognerød i Sarpsborg. Rognerød var en av flere husmannsplasser under Borregaard, og lå i området rundt dagens Sandesundsveien skole. Hennes foreldre var Margrethe Charlotte Petersdatter og Christian Christiansen.
Historisk interessant er det at Rognerød hørte til den delen av Borregaards eiendom som var avgitt fra Tune til Sarpsborg i 1839. Like fullt måtte foreldrene døpe Anne Sophie i Tune kirke i 1852. Årsaken er enkel; Sarpsborg fikk sin første kirke (i moderne tid) i 1859. Fram til da var byens innbyggere henvist til å bruke Tune kirke ved ulike kirkelige handlinger.

Sagbruksarbeider
I 1878 flyttet Anne Sophie og Ludvig til Fredrikstad, der Ludvig jobbet som sagbruksarbeider. Samme året, 14. oktober 1878, kom sønnen Karl Albert til verden.
Drømmen om det amerikanske eventyret må ha stukket dypt både i Ludvig og flere av søsknene.
Broren Edvard (født i 1858) reiste fra Kristiania 21. april 1880 med "Hero", med destinasjon Hudson.
20. mai året etter reiser altså Ludvig, og 9. juni påfølgende år drar broren Gunder. Sammen med Gunder reiser også kona og sønnen til Ludvig. Tre brødre fra Sulusnes emigrerte altså på to år, og vi vet at i alle fall Ludvig og Gunder har betydelig etterslekt i USA. Edvard kjenner vi ikke til om etablerte seg med familie etter at han emigrerte.

Tok navnet Sulenes
Sulusnes ble for vanskelig å uttale for amerikanerne, så derfor tok Ludvig og familien slektsnavnet Sulenes.
Han og kona hadde altså sønnen Karl Albert (1878-1938) før de emigrerte. I USA, der de etter hvert etablerte seg i Anoka, Minnesota, økte familien med Georg Severin (1883-1951), Arthur Leonard (1891-1972) og Bert S. (1893-1918).

Øistein Bøe

 

Gunder fra Sulusnes og Ragna fra Småberg

En av brødrene til Ludvig Andersen Sulusnes var Gunder, som også emigrerte til Amerika. Han giftet seg med Ragna Magdalena Johannesdatter Smaaberg. Historien om Ragna og Gunder kan du lese ved å trykke her.