Kommunebilen har kommet hjem
Varteigs kommunebil fra 1954 har kommet hjem igjen – 46 år etter at den ble solgt til Statens Vegvesen. Nå er målet å restaurere den gamle lastebilen.
|
Volvoen fra 1954 klar for henting på den gamle veistasjonen på Ørje. Her ser vi fra venstre Rolf Skarpnord, veivesenpensjonist Ole Ås, Arne Hansen og Rune Kultorp. |
(Lagt på nett 08.11.2010, oppdatert 04.04.2013.)
Normalt skulle nok lastebilen for lenge siden vært spiker, men takket være pensjonister i veivesenet er den blitt reddet. Til Varteig kom den i sommer, etter at nå avdøde Arne Bergerud oppdaget bilen.
Bergerud var selv mekaniker på maskinavdelingen i Statens Vegvesen i mange år.
På et pensjonisttreff på den gamle veistasjonen på Ørje dro Bergerud kjensel på den gamle kommunebilen. Gjennom det reneste detektivarbeidet fikk han bilens historie ned på papiret. Han nøstet i mange tråder, og samlet det som er tilgjengelig av underlagsmateriell for bilen som Varteig kommunestyre vedtok å kjøpe inn i 1954. Det dreier seg om en Volvo lastebil TL 388.
Bergeruds historie ble trykket i Varteig Historielags årstidsskrift for 2009.
Firehjulstrekker
Det var en moderne lastebil som Varteig fikk i 1954. Bilen har firehjulstrekk, treveis tipp, hydraulisk fastmontert løftekran, og fester for både snøplog og henger.
Dette skal være den eneste firehjulstrekkeren i sitt slag som gikk ut fra Sarpsborg Automobilverksted.
Volvoen rullet på de kommunale Varteig-veiene i ti år. Bilen ble de første årene kjørt av Johan Sælid, før Olav Westgaard overtok jobben. I perioder satt også Asbjørn Engebråten bak rattet.
I 1964 ble for øvrig Volvoen omregistrert, og ny eier ble Statens Vegvesen med base i Rakkestad. Senere gikk den i privat kjøring i mange år i Høland.
Bilen har faktisk enda et lite Varteig-kapittel i sin historie. Det ble nemlig gjort en del arbeider med lastelemmen på Volvoen på verkstedet på Fossenga før den ble satt inn i kommunal drift.
(Artikkelen fortsetter under bildene.)
|
|
|
Arne Hansen bak rattet på Volvoen.
Ellers ser vi Rolf Skarpnord og veivesenpensjonistene Ole Ås og
Gunnar Trømborg. |
1954-modellen trygt om bord på bilen som Rolf Skarpnord stilte til disposisjon for å få kommunebilen hjem til Varteig igjen. |
Arne Hansen sjekker tipp og hydraulikk før bilen ble satt i vinteropplag på Hasle. Til våren håper man å begynne å jobbe med bilen. |
Tilbake i Varteig
|
NSU’en som Varteig Historielag har fått, og som er under restaurering. |
I sommer kom så kommunebilen tilbake til Varteig, takket være lokale ildsjeler. Rolf Skarpnord stilte bil til transporten, og med seg til Ørje for å hente Volvoen hadde han Arne Hansen og Rune Kultorp.
Bilen starter og går, men det kreves mye arbeid før den kan sies å være kjørbar. Helst vil man bytte hele hytta. Det er også behov for å lage ny lastelem.
Nå står den i vinteropplag hos Rolf Skarpnord på Hasle, men håpet er at man til våren kan starte restaureringsarbeidene på bilen.
Utvidet motorgruppe
Varteig Historielag har de siste årene hatt en motorgruppe bestående av Kjell Sterkerud og Ragnar Berby. De har tatt et ansvar for å restaurere en NSU Prinz 1961-modell som i sin tid ble eid av Anne Thoreby, og som er skjenket historielaget.
I et fellesmøte med styret i historielaget 18. oktober ble denne motorgruppa utvidet slik at også Terje Bergby, Arne Hansen og Rune Kultorp tiltrer.
Motorgruppa vil derfor få ansvaret både for NSU'en og Volvo'en. I tillegg håper man interesserte slutter seg til i det omfattende dugnadsarbeidet som ligger foran dem.
Etterskrift:
Styret i Varteig Historielag vedtok i mars 2012 å overdra lastebilen vederlagsfritt til Rolf Skarpnord. Det er partenes intensjon at bilen skal føres tilbake til original stand, og stilles til rådighet for historielaget eksempelvis på framtidige bygdedager.
Det var både praktiske og økonomiske begrensninger i forhold til nødvendige arbeider på bilen som lå til grunn for historielagets avgjørelse.
En militærbil var den første
Varteig kommune hadde også lastebil før man i 1954 gikk til anskaffelse av Volvoen. De som har levd en stund husker sikkert den butte militære lastebilen som kommunen hadde fått tak i etter krigen. Denne bilen ble i hovedsak kjørt avJohan Sælid, og ble benyttet både til snøbrøyting og veivedlikehold.
Steinar Sælid mener bilen var amerikansk, og at den kom til Norge som et ledd i Marshallhjelpen.
Før den avdankede militærbilens tid var det privatpersoner med egne lastebiler som ble hyret inn av kommunen.
|