JavaScript DHTML menu is only visible when JavaScript is enabled Varteig-kalender 2013 med historiske bilder

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:
Kjøp kalenderen Kalenderens historie Tidligere utgitte kalendere Har du gamle bilder?

 

Kalender nummer 32 er klar

Varteig Kristelige Ungdomsforening hadde en solid festkomité rundt 1950. Komiteen hadde ansvaret for innkjøp og servering, og det var også komiteens medlemmer som sto for renholdet. Foran fra venstre ser vi Arne Bergerud, Ellen (Ella) Brenne (senere gift Lunde) og Borghild Bøhaugen (senere gift Opstad). Bak fra venstre sitter Ragnhild (Lalla) Oland (senere gift Brenne), Aslaug Bergerud og Ragnar Sundås.
Fotograf: Ukjent. Eier av bildet: Arne Bergerud.

I 32 år har Varteig Historielag gitt ut som tradisjonsrike kalender ”Varteig i gamle dager”. Dermed er rundt 500 gamle bilder blitt publisert. Ikke rart at kalenderen er et samleobjekt!

Varteigs A-lag møtte Ise til fotballkamp på Ytterskogens bane 12. august i 1945, og vartingene vant 3-0. I Varteig Idrettslags lagsalbum blir denne seieren beskrevet som VILs beste idrettsprestasjon i 1945. Foran fra venstre sitter Edvart Brusevold, Helge Berby og Isak Lunde. I midten fra venstre ser vi Finn Øby, Oskar Gressløs og Arne Tangen. Bak fra venstre står Ole O. Brenne, Arne Lunde (“Lokalet”), Einar Gressløs, Håkon Gressløs og Kristian Lunde. Dette var A-lagets første fotballkamp etter krigen.
Fotograf: Ukjent Eier av bildet: Varteig IL.

(Lagt på nett 02.12.2015.)
Historielaget ble stiftet i 1982, og ganske snart startet man arbeidet med både den årlige kalenderen og årstidsskriftet Inga. Kalenderen for 2016 er derfor den 32. i rekken, og fortsatt er den like populær.
Bildene spenner vidt både i motiv og tid. Det eldste bildet er fra rundt 1915, det yngste er fra 1966. Her er det god lokalhistorie som burde fenge de fleste.
Kalenderen er også utstyrt med månefaser, høytider, merkedager og historielagets møtedatoer så langt som de er berammet.

Selgerkorps
På vanlig måte vil medlemmer i historielaget danne et solid selgerkorps i dagene framover mot jul. Målet er å banke på dørene i hele det gamle Varteig. I tillegg til kalenderen vil også selgerne ha med seg blant annet årets utgave av Inga.
Det er tydelig at mange benytter Varteig-kalenderen som en julehilsen til utflyttede venner og slektninger, i tillegg til at man selvsagt skal ha den selv.

Bestille kalenderen
Skulle ikke historielagets selgerkorps nå deg, eller du eventuelt bor utenfor bygda, er det fullt mulig å bestille kalenderen. Det kan skje ved en henvendelse til tillitsvalgte i historielaget, eller på lagets mailadresse eller Facebook-side. Historielagets mailadresse er
varteighistorielagATgmail.com.
Og prisen? Kalenderen koster 100 kroner, som har vært prisen de siste årene! Eventuell porto ved forsendelse kommer i tillegg.

Innholdsfortegnelsen finner du ved å trykke her.

Øistein Bøe

 

Varteig-kalenderen for 2017 - Vakre håndtegnede julekort

Den tid er dessverre forbi da ungene satt dypt konsentrert over tegneark og laget fine julekort som de ga til hverandre i klassen. Her har vi et knippe fra tidlig på 1950-tallet. Mottaker av alle var Synnøve Lunde på Kongsrud.
Anne-Lise Johansen på Berger har tegnet julebjella som er rik på detaljer. Et realt nissekyss midt på truten er motivet som Karin Grythe tegnet. Vinterstemningen er det Kari Olsen på Brenne som er mester for og Finn Tomta valgte en blid nisse med stort skjegg og flott nisselue da han tegnet julekort til Synnøve.

Disse flotte tegningene er hentet fra Varteig Historielags 2017-kalender. Årets julegave er nemlig klar, og selges på døra i Varteig!

Varteig Historielags medlemmer knakker på dørene i disse dager for å selge kalenderen. Skulle du ikke være hjemme, eventuelt ikke bo i Varteig, kan du bare kontakte en av de tillitsvalgte i historielaget. Vi sørger ganske kjapt for å få distribuert kalenderen til deg.
Prisen er den samme som den har vært i mange år, 80 kroner pluss eventuell porto.
Kalenderen inneholder en rekke flotte bilder. Vi nevner blant annet et 100 år gammelt gårdsbilde fra Lindemark, som vi ser på dette bildet. Men vi har også bilder fra fakkelstafetten i 1994, skimerketaking i 1948, Kullerudbakken i 1951, flommen i Glomma i 1995, 17. mai på Ise i 1952, konfirmantene i 1967, familiebilde fra Tangen i 1933, søstre fra Lunde ved elvelandet omkring 1930, orienteringsløp i 1951, bilde fra Basken i 1956, elgjakt på 1950-tallet og håndtegnede julekort fra samme årtiet.
Ingen grunn til å nøle; skaff deg kalenderen med mange bilde-godbiter!

 

 

Varteig-kalenderen for 2015 - årets julegave

Nå er kalenderen for 2015 klar for salg. Vi har valgt ut tretten bilder med varierte Varteig-motiv. Ett av de eldste, fra 1930-tallet, viser et gammelt ektepar på trappa på Sulusnes omkranset av en fantastisk kaprifol. Det nyeste bildet viser tre dølahester foran harva.

Årets forside er tunene på de to Nordre Brenne-gårdene. Siste side er, som i fjor, en forklaring til merkedager som er med på kalenderen.

Noen av våre medlemmer vil fra nå av dra rundt og selge kalenderen. De vil også ha med noen få eksemplarer av INGA 2014 og CD-en: Sånn prekæ døm i Varte før i tiæ. De kan også ta opp bestilling på filmene som laget har utgitt.

Kalenderen koster for øvrig 80 kroner og kan også bestilles på mail til varteighistoielag[at]gmail. Eventuell porto kommer i tillegg.

Innholdsfortegnelsen finner du ved å trykke her.

Bildet er for øvrig fra et orienterings-løp i 1990. Fra venstre: Inger Johanne Sikkeland, Kjell Einar Andersen, Einar Kristian Lunde og Anders Lunde.

 

 

Varteig-kalenderen for 2014 byr også på merkedager

Varteig Historielags kalender for 2014 er klar for salg. Nytt av året er at kalenderen også tar med seg en del av de viktigste merkedagene våre. Målet er at alle husstander i Varteig skal bli besøkt i dagene fram til jul.

Lars Larsen fotografert på Rogndalen med hunden sin Bjønn. Lars var husmannsgutt fra Setne på Vestre Toten, født i 1847. Rundt 1870 kom han til Varteig, for øvrig sammen med foreldrene og to søstre. I 1871 giftet han seg med Karen Juline, datteren til Marie og Ole på Rogndalen. På Nordre Rogndalen livnærte Lars seg og familien som småbruker og lensearbeider.
I ettertid er han nok imidlertid mest kjent som gjørtler – eller metallstøper, om man vil. Han var nemlig en drivende flink finsmed og ble kjent for å lage vakre mortere, dombjeller, strykejern og lysestaker – blant annet. Han skal endog ha støpt en kirkeklokke.
Nordre Rogndalen opphørte som selvstendig bruk med Lars og Karen Juline. Lars døde hos sønnen Ole og svigerdatteren Andrine på det midtre Rogndalen i 1925.
Fotograf: Ukjent. Eier av bildet: Ellen Hasle Kokkim.
En glad kvintett fotografert på Bergerud vestre tidlig på 1950-tallet. På motorsykkelen ser vi fra venstre Karin Wenaas (født i 1948), Emil Bergerud (1946), Johan Arnt Wenaas (1941), Irene Wenaas (1945) og Arve Bergerud (1941). Motorsykkelen tilhørte Ole K. Brenne, og var en Tempo Sachs SM51 registrert 29. mai i 1952. Prestefamilien Wenaas bodde i Varteig fra 1948 til 1957. Deretter flyttet de til Oslo. De to eldste fulgte i sin fars fotspor og tok presteutdannelse. Johan Arnt bor i dag i Hvitsten, Irene i Asker og Karin i Son. Arve Bergerud har drevet Bergerud østre mens broren Emil har bosatt seg på Gol.
Fotograf og eier av bildet er Aslaug Bergerud.

(Lagt på nett 12.12.2013.)
Det er en lang og god tradisjon som føres videre gjennom Varteig-kalenderen. 2014-utgaven av ”Varteig i gamle dager” er faktisk den trettiende i rekken. Dermed har vi presentert mellom 300 og 400 bilder bare gjennom de årlige kalenderne.

Fin bredde
Synnøve Lunde Karlsen er leder for historielagets kalenderkomité, og hun slår gjerne litt ekstra på stortromma for den nye utgaven. – Vi synes selv at det har blitt en fin bredde i motiver, både når det gjelder tid og sted for fotografiene. Dessuten utvider vi annen type informasjon knyttet til kalenderen, sier hun.
Varteig-kalenderen har med både månefaser, høytider og historielagets møter og turer. Nytt i 2014 blir det imidlertid at noen av våre viktigste merkedager også blir å finne i kalenderen. De er avmerket på dato, og i tillegg er det en kort forklaring til hver merkedag samlet på ett ark bakerst i kalenderen.

– Vi tror dette lille ekstra kan gjøre kalenderen ytterligere attraktiv, så her får man mye for pengene, reklamerer Lunde Karlsen.
Bildene i 2014-kalenderen spenner over tidsperioden 1915-1964. Her er det flotte fotografier fulle av god lokalhistorie.

Besøker husstandene
Som tidligere år sørger historielagets medlemmer for at et solid selgerkorps i dagene fram til jul skal banke på dørene i hele det gamle Varteig. Selgerne har forresten ikke med seg bare kalenderen, men også årets årstidsskrift Inga og tidigere utgitte DVD-er.
Synnøve Lunde Karlsen forteller at responsen er svært god når historielagets medlemmer er ute på salgsrundene sine. – Det virker som om folk venter på oss. Mange kjøper da også kalendere som de bruker som gave eller julehilsen til utflyttede vartinger, sier hun.
Kalenderkomiteens leder peker på det primære mål med kalenderen, nemlig å gjøre gammelt fotomateriale kjent for folk. Dessuten legger hun ikke skjul på at salget også gir en kjærkommen inntekt til Varteig Historielag.

Bestilling av kalenderen
Bor du ikke i Varteig, eventuelt at du ved en glipp ikke skulle få besøk av historielagets ”dørselgere”, kan kalenderen bestilles hos Synnøve Lunde Karlsen i Varteig Historielag. Henne når du enklest på telefon/sms 482 80 018. Bestilling kan også skje via historielagets mail – varteighistorielagATgmail.com.

Og prisen? Kalenderen koster 80 kroner, og er verd hver eneste krone! Eventuell porto kommer i tillegg.

Innholdsfortegnelsen finner du ved å trykke her.

 

 

Varteig-kalender 2013 med historiske bilder

RO, RO MIN BÅT: Lensebåtene ble ikke bare brukt til arbeidet i lensa, men ble også benyttet på fritiden . Fotografiet er tatt fra Tangen i 1961, med Tune og Sutarinn på den andre siden av Glomma. Det er Arve Bråthen som har tatt med seg barna sine på elva: Arild og Solbjørg deler en tofte, mens Knut sitter bak ”i krøkka”. Krøkka brukes som betegnelse på et lite sete bakerst i spissen på lensebåten, en eke f.eks har ingen krøkke.
De lensebåtene som ble brukt i Varteig var av denne typen med spiss både for- og akterut og to sett årer. Båten var svært lettrodd og lett å manøvrere gjennom løstømmer. Ulike lensedistrikt kunne ha andre typer båter tilpasset forskjellige oppgaver og andre strømforhold. Tidligere hadde de fleste som bodde ved Glomma en slik lensebåt, nå er de et sjeldent syn. Furuholmen senter har et eksemplar i sin samling.

Fotograf: Ukjent. Eier av bildet: Målfrid Bråthen.

BILDILLA: Bildet er tatt på 1930-tallet. Det er Asbjørn Skofteby (1914-87) og Bjørgan Belsby (1910-78) som har stilt seg opp for fotografen med sixpence-lua kjekt på snei foran et staselig kjøretøy. Bilen er en Chevrolet 1927. Mennene står med rifler i hendene og da begge var medlemmer i Ise Skytterlag kan de ha vært på skytetrening eller kanskje skytterstevne.

Fotograf: Ukjent.  Eier av bildet: Sigrund Brusevold 

Førjulstid er for mange forbundet med tradisjoner. Det gjelder også kalenderen fra Varteig Historielag, ”Varteig i gamle dager 2013”, som er klar for distribusjon i disse dager.
Som tidligere er den også i år fylt med spennende fotografier fulle av lokalhistorie som strekker seg i tid fra 1910 til 1968. Noen motiv å nevne er f.eks. juletrefest på Breidablikk, rattkjelkelek, kaninhold, arbeid i lensa og en gammel bil!
Den første kalenderen kom ut i 1985. Trofaste kunder venter tydeligvis med spenning, for vi har allerede fått forespørsler etter årets utgave!

Selgerkorps
Historielaget har sitt faste selgerkorps parat og i løpet av desember blir alle husstander i Varteig besøkt med tilbud om kalender, årstidsskriftet "Inga" og tidligere utgitte DVD-er. De fleste kjøper nok til seg selv, men vi vet at endel eksemplar sendes som gave eller julehilsener til utflyttede vartinger.
Selv om Varteig Historielag etter hvert sitter på en stor samling av fotografier, er det fortsatt mange gjemte skatter. Laget ønsker å rette en takk til alle som låner oss nytt fotomateriale og som på denne måten deler med seg av vår kulturarv, slik at den kan formidles til stadig nye generasjoner.

Bestilling av kalenderen
Bor du ikke i Varteig, eventuelt at du ved en glipp ikke skulle få besøk av historielagets "dørselgere", kan kalenderen bestilles hos Wigdis Bergby i Varteig Historielag. Henne når du enklest på telefon/sms 901 63 647.

Og prisen? Kalenderen koster skarve 70 kroner, og er verd hver eneste krone! Eventuell porto kommer i tillegg.           

 

2012-kalenderen

Gårdsbrønnen var en livsnødvendighet før innlagt vann og dertil hørende luksus. Det var kuer på hver eneste gård og når hver ku drikker 30 liter vann pr dag, må det være sikker tilgang på vann. Brønnen skaffet også vann til husholdningen, til mat og klesvask. Bildet viser brønnen på Bergby, gnr 51, bnr 6 og 8. Bildet er tatt fra tunet og sørover. Daværende eiere var Anna og Julius Hasle som kjøpte gården i 1914. Det åpne, nakne kulturlandskapet rundt gården forteller også sin historie om en annen tid da både små- og storfe beitet og holdt gress og småskog nede, samt at ved trengtes i langt større grad enn i dag til vedkomfyr, bryggepanne og ovn. 
Fotograf: Ukjent.
Eier: Liv Jorun Østtorp Hauge.

Arnold Brusevold (1912-1995) t.v. og Asbjørn Skofteby (1914-1987) på jakt. Dette var jegere av den gamle gode sorten som tilbrakte timevis i skogen med hund og børse. Det var nok like mye gleden av å være ute, høre harelosen og det å følge med på jakta som var vel så viktig som om det ble noe vilt med hjem etterpå.

Fotograf: Ukjent.
Eier: Hans Erik Groven.

Varteig Historielag har kommet med sin 28. kalender; ”Varteig i gamle dager” for 2012. Den inneholder 13 spennende lokalhistoriske fotografier innenfor en periode fra 1910 til 1967. Av motiv kan nevnes harejakt, ordfører på spark, Gråtass på tur, fiskefangst og kulturlandskap. Fotografiene forteller på hver sin måte historier om fortiden og kan både fremkalle gode minner, få oss til å dra på smilebåndet og kanskje lengte tilbake til en svunnen tid?
2012-kalenderen inneholder bare nye fotografier i historielagets fotosamling. Noen av dem kom inn under lagets innsamlingsdag i april i fjor og det er hyggelig at vartingene fortsatt vil dele sine fotoskatter med oss andre! 
Historielagets etablerte selgerkorps, bestående av idealistiske medlemmer, besøker samtlige husstander i Varteig før jul og tilbyr både kalender, årets utgave av årstidsskriftet ”Inga” og historielagets nyeste DVD. - Mange kalendere sendes også ut av bygda, noen som julehilsener og noen forhåndsbestilt.
Det at så mange vartinger tradisjonstro kjøper kalenderen er med på å formidle lokalhistorie og bevisstgjøre den yngre generasjonen på vår felles kulturarv.
2012-kalenderen koster 70 kroner pluss eventuell porto.

 

2011-kalenderen

Helt siden 1985 har Varteig Historielag utgitt egen kalender med lokalhistoriske bilder. Det dreier seg årlig om tretten bilder fra bygda, med et spenn i tid fra tidlig i forrige århundre og fram mot vår tid.

Første året ble kalenderen trykket i et opplag på 500. Responsen har imidlertid vært så god at antall eksemplarer har økt til rundt 700.

Medlemmer av historielaget gjør en ”dør til dør”-aksjon i førjulstiden hvor kalenderen og årsskriftet ”Inga” tilbys. Dessuten viser det seg at det er mange utflyttede vartinger som også ønsker kalenderen, og i tillegg er det mange som ser den som en utmerket julegave.

Gjennom Varteig-kalenderen får laget både profilert seg og gjort en jobb for å ivareta den unike historiske kilden som bilder er. I tillegg skal vi ikke glemme at takket være litt sponsing, gir dette salget også en fin inntekt til laget.

Bildet er hentet fra ”Varteig i gamle dager 2011” og tatt på gården Kultorp, Neaskogs. Fotografiet er tatt i 1925 og de to eksosrypene er Kristine Nymark som sitter forrest på sykkelen og Margit Kultorp bakerst i sidevognen. Det er Einar Kultorp som eier sykkelen. Han giftet seg med Kristine samme år, så kanskje han er på frierferd?
Fotograf: Ukjent.
Eier av bildet: Sonja Steen.




Ubrutt rekke av konfirmantbilder fra 1922 til 1968

Konfirmantene på konfirmasjonsdagen i Varteig kirke, på konfirmasjonssøndagen 27. august 1961, sammen med sogneprest Birger Ingolfstad.
Fotograf: Solbergfoto.
Eier av bildet: Reidun Bøe Hansen.

Etter initiativ fra Olaf Askersby startet historielaget tradisjonen med å ha med konfirmasjonsbilde av 50-årskonfirmanter i sin andre årgang av kalenderen som kom ut i 1986. 
Det første konfirmasjonsbildet fra Varteig ble tatt i 1922. Det var den tilreisende fotografen Thorleif Kristiansen fra Kristiania som tok dette bildet. Dette fortalte Asbjørg Berg (f. Gabestad), som sto til konfirmasjon det året, til Synnøve Gundersen. Tidligere var det bare skoleklasser som ble avbildet her i bygda.
I 1999 ble dette bildet med i kalenderen. Siden da har det vært med ett gammelt og ett nyere konfirmasjonsbilde i kalenderne. Med bildet fra konfirmantkullet fra 1935 i 2011-kalenderen, har historielaget presentert en ubrutt rekke av konfirmasjonsbilder fra 1922 til 1968.