JavaScript DHTML menu is only visible when JavaScript is enabled 2010bygdedag

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:
2014 2013 2012 2011 2009 2004-2008 Tilbake

Bygdedagen 20. juni 2010:
Selv værgudene liker bygdedagen

De siste dagene før bygdedagen 2010 høljet det ned. Endog med haglskurer, og en temperatur som vitnet lite om at vi nærmet oss sommersolverv. Men bygdedagssøndagen opprant med sol fra henimot blå himmel. 

Det var svært stor oppslutning om bygdedagen i Varteig. Dette bildet er tatt under hovedtalen, da det var folksomt på plenen mellom det tidligere kommunelokalet og museet.
Varteig Historielag hadde utstilling med konfirmasjon som tema. Her er det gamle konfirmasjonskort som granskes av Astrid Gressløs og døtrene Lene Gressløs (t.v.) og Lillian Gressløs Thinggaard.

Det er vanskelig – og sikkert ikke rettferdig – å sammenlikne bygdedagsarrangementene fra år til år. Likevel tror vi at 2010-stevnet vil gå inn i historien som et av de bedre.
Nærmere 400 mennesker satte hverandre stevne 20. juni. Hadde regnværet ødelagt midtsommerarrangementene på lørdagskvelden, var værgudene i alle fall på vartingenes side på bygdedagen. Ikke den helt store temperaturen, men lun sol og høyst overkommelige vinddrag.

Siden 1917

De senere årene har innslaget av ungdom og småbarnsfamilier vært gledelig økende. Så også i år, og akkurat det borger jo for at rekrutteringen framover er sikret.

For selv om bygdedagen i Varteig har blitt olding, og snart nærmer seg 100 år, er arrangementet både forynget og tilfrisknet gjennom årene.

Vi tviler på at folk flest hadde holdt ut de mange og lange talene som nok preget den første bygdedagen i 1917, den gang Varteig ble satt på kartet som den første bygda som fikk sin egen merkedag.

Tidene har forandret seg på 93 år, og det har også innholdet i bygedagen. Fortsatt med en mer offisiell ramme med et par hilsninger og en rimelig kort tale, men ellers er aktivitetene mange og tilbudet bredt.

Vidar Bøe gjorde Beatles-ordene til sine, da han i sin engasjerte tale slo fast at ”All you need is love”.
Ett av mange konfirmasjonskort som ble utstilt på bygdedagen. Dette er fra 1895. Kortet hadde Emma Johansen Minge (gift Bøe) fått.

Følelsesladet tale
Det var forresten knyttet store forventninger til årets taler. Vidar Bøe, selv født på Bøhaugen i Varteig og med oppvekst i Hagastuveien på Hafslundsøy, ble i januar kåret til ”Årets ildsjel” på Idrettsgallaen på Lillehammer. 
Bakgrunnen var blant annet hans store arbeid for integrering innen idretten. Han ble rikskjendis da TV2 laget en dokumentar på ham og blinde Tahir Hussain som tandemsyklet Trondheim – Oslo. Fokuset ble ytterligere forsterket med ildsjel-prisen, som en rørt dronning Sonja overrakte den tidligere vartingen i Håkons Hall.
Nå bor Vidar i Lørenskog, og mesteparten av yrkeslivet har han hatt i politiet.
I sin tale på bygdedagen betonet han sterkt kjerneverdiene, en trygg barndom og et godt nettverk.
Engasjert og følelsesladet, men i enkle og klare ord, fanget han den store forsamlingen på gressplenen mellom kommunelokalet og museet. 

Historien
Før ”Årets ildsjel” entret talerstolen, hadde imidlertid både Anne Sandaker Løchen og Line Bunes Olsen vært i sving.
Anne på vegne av bygdedagskomiteen, der hun både ønsket velkommen, trakk de grove linjer fra den første bygdedagen i 1917 og markedsførte de mange aktivitetene som skulle være i løpet av dette arrangementet.
Line, som medlem av kulturkomiteen i Sarpsborg for Arbeiderpartiet, og med hilsen fra kommunen. Også hun dvelte ved historien, ikke minst knyttet til den mangslungne virksomheten ved det som nå er bygdemuseet i Varteig.
Av det mer offisielle programmet nevner vi at både Varteig Menighetskor, Varteig skoles musikkorps, Sandbakken skolekorps og ”Lekvollguttæne” var i aksjon. På tradisjonelt vis minnet man også de som har gått bort siden forrige bygdedag. Det ble gjort ved Helene Molander Lunde. 

Varteig Bygdekvinnelag er 75 år i år, og hadde en flott utstilling i Peisestua. Blant bunadene finner vi her lagets leder, Liv Torill Skofteby. Hun var også leder av bygdedagskomiteen i år.
Høyonn på gamlemåten. Asmund Brenne på slåmaskin forspent to hester.

Stor bredde
Man skulle imidlertid ha logistikken i orden dersom man skulle få med seg alt som skjedde i løpet av dagen. 
Flere av arrangørforeningene hadde sine egne stands. Varteig Bygdekvinnelag er 75 år i år, og viste sitt mangfold med utstillinger i Peisestua. Bygdekvinnene hadde også i år kinning av smør og steking og salg av Varteig-lefsa.
Varteig Historielag hadde bred utstilling knyttet opp mot konfirmasjon. Tre av rommene i andre etasje på det tidligere kommunelokalet var i bruk, der interesserte kunne studere både konfirmasjonskjoler, gaver, bilder og gratulasjonskort gjennom et drøyt århundre. Eldste kjolen var fra 1910, de eldste konfirmasjonskortene var fra 1895.
Varteig og Omegn Hesteavlslag demonstrerte flishøvling med hestetrekkraft, og graset ble slått på gamlemåten, med slåmaskin forspent to hester.
Gammeltraktorens Venner har fått Varteig-lag, og ved museet stilte de ut gamle traktorer og jordbruksredskap. Der var det også utstilling av mopeder, motorsykler og et par eldre biler.

Historielaget kunne fra sin stand blant annet friste med rykende fersk Inga-utgave, og DVD med kommunefilmen fra 1984. Her er Terje Bergby (t.v.) i samtale med Hans Erik Pedersen.

Idrettslig dyst
I år markerte også Varteig Idrettslag seg ved å vise noe av sin bredde. Det var både småguttefotball og mixed stafett.
Enten man var litt yngre eller litt eldre, kunne man også måle krefter i eget VM. Varteig-mesterskapet i melkespannkasting og siloloddbæring bød på både humor og innsats.
Flere amatørkunstnere har også sett at bygdedagen kan være en fin anledning til å vise seg fram, og det var salgsutstillinger med både malerier, glass, kaketiner, hjemmelagde drops, stauder og urter.
Varteig Historielag hadde stor trafikk til sin stand, hvor man blant annet solgte et rykende ferskt Inga 2010, samt en like fersk DVD med kommunefilmen fra 1984. I fjor kom første DVD’en med skolefilmen fra 1959 og bygdefilmen fra 1961. 

Julius Berg (t.v.) og Peder Sandaker er to Milorg-gutter som har sikret at Milorgs lokalhistorie fra krigen nå har kommet mellom to permer. De var på plass på bygdedagen for å signere bøker.

To nye Varteig-bøker
Bemerkelsesverdig er det at det i løpet av dette året har kommet to bøker på markedet som helt eller delvis forteller ren og skjær Varteig-historie.
Den ene boka er ført i pennen av Peder Sandaker, men med god hjelp fra blant andre sambygding Julius Berg og Kåre Braadland fra Tune. Den tar for seg Milorgs virksomhet i Sarpsborg-distriktet under krigen.
Den andre boka var det knapt noen i Varteig som visste at var i emning. Den omhandler utelukkende stedsnavn i Varteig, og er skrevet av professor Tom Schmidt ved Universitetet i Oslo. Dette er bok nummer ni i en serie som tar for seg lokale stedsnavn i Østfold.
Både Schmidt og de to gamle Milorg-guttene fra Varteig hadde salgsstands, og omsetningen virket å være helt upåklagelig.

En samlingsplass

Selv om ettermiddagen fløy fort dersom man skulle ha med seg det meste som skjedde – inkludert guiding på museet – så er også bygdedagen en samlingsplass med stort sosialt islett.

27 av konfirmantene fra 1960 satte hverandre stevne på bygdedagen i Varteig. For navnerekka henvises det til avslutningen på artikkelen.
Ved Meieriet var det blant annet utstilling av gamle traktorer, mopeder og motorsykler.

Her kommer vartingene sammen, og ikke minst kan utflyttede vartinger og andre med et hjerte for bygda treffe hverandre til en hyggelig prat.
Noen velger piknik-varianten hvor man slår seg ned på gressplenen, mens andre lar seg friste av de mange gode odører fra salgsbodene til Lions og finner seg et egnet bord for både føde og prat.
Hedersgjestene under bygdedagen var - som alltid - 50-årskonfirmantene. Først med gudstjeneste i kirken på formiddagen, deretter bespisning i Ingasalen for så å kunne overvære bygdedagsarrangementet. 1960-konfirmantene besto av 38 ungdommer. 27 hadde gjensyn på bygdedagen. 
På bildet av 50-årskonfirmantene fotografert under bygdedagen i Varteig, ser vi i første rekke fra venstre: Lillian Ågedal, Aud Nygaard, Bjørg Andersen, Solfrid Aarum, Anne May Backelin (litt bak i rekken), Birgit Ruud, Solbjørg Strandli og Annar Hasle.
Andre rekke: Yngvar Braaten, Gudmund Seljehammer, Odd Johansen (i forkant i rekken), Bjørn Skofteby, Irene Hansen, Synnøve Tjerbu, Evy Heier, Bjørg Arntsen, Solveig Myrås Jensen (litt bak), Anne-Kristine Løken, Liv Ingeborg Bjor og Egil Sulusnes.
Tredje rekke: Jan Steinar Sæves, Kåre Bødalen, Jan Hasle, Håkon Belsby, Øivind Rogndalen, Håvard Gabestad og Øystein Skaar.

Tredje søndagen i juni er fast bygdedags-søndag i Varteig. Det tør nok ikke gå lenge før arrangørlagene samles for å begynne å snekre programmet for 19. juni 2011. Sett av dagen!

Vil du se hva vi skrev som forhåndsomtale til bygdedagen i 2010, trykk her.

Sol fra skyfri himmel gjorde at folk riktig kunne kose seg under bygdedagsarrangementet. Ragnhild Aune Sulusnes fra bygde-kvinnelaget i prat med Hardis Tomta. I bakgrunnen Jorunn Hasle og Olga Bøe. ”Lekvollguttæne” var blant dem som sørget for det musikalske innslaget.