Med linker til flyfoto, klikk på fargelagte områder
Det definerte Bøkroken består i dag av åtte gårder, seks Bøe-gårder, Bøhaugen og Tomta. Historisk sett favnet imidlertid Store Bøe fra Rogndalen til Fosselia, med en rekke husmannsplasser. Også under det som ble benevnt som Vesle Bøe, var det minst to boplasser for husmenn.
Bøe lå i sin tid under Elingaard herregård, og ble driftet av leilendinger som betalte skatter til adelsfolket i Onsøy. Suksessivt ble imidlertid jord og skog privat eid, samtidig som det etter hvert ble en betydelig oppsplitting av gårdene.
Minst splitting ble det på Vesle Bøe, der gården bare er delt en gang, på 1840-tallet. Det gamle gårdstunet ble det som i dag er gårdsnummer 3029/1 Nordre Vesle Bøe - eller "der framme" som det ble sagt. Den nye gården som ble etablert, ble 3029/2 Søndre Vesle Bøe. Kjente husmannsplasser under Vesle Bøe er Sørli og Mastekollen.
Det såkalte Store Bøe har blitt gjenstand for vesentlig flere oppsplittinger. Vi har 3028/1 og 8 Søstu-Bøe, 3028/2 og 18 Nestu-Bøe, 3028/11, 16 og 17 Nordstu-Bøe og 3028/7 Oppstu/Bortstu-Bøe, alle fire benevnt med Bøe-navnet. 3028/7 har nok sin retningsbenevnelse ut fra bosted for dem som omtalte gården. Fra 3028/2 og 18 er det ut fra terreng naturlig å kalle gårdstunet Opp i stua, mens det fra 3028/11, 16 og 17 er like naturlig med Bort i stua.
Gårdsnummer 3028, bruksnummer 12 Bøhaugen og 3028/15 Tomta er også en naturlig del av Bøkroken.
Store Bøe favnet imidlertid i sin tid mye videre. Fosselia, Snoppestad, Høkelia, Lia, Bødalen og Rogndalen var opprinnelig husmannsplasser som ble selveiende. For Dueholens vedkommende strides de lærde om plassen lå mot Rognerud eller Bøe. Det var for øvrig enda flere husmannsplasser under Bøe, men det er plasser som forble under den enkelte gården. Vi snakker blant annet om Torebråten, Lena og Askedalen.
Trykk på de fargede blokkene, så ser du flyfoto og omtale av den enkelte gården.
------------------------------------------------------------
Varteig Historielag, stiftet 08.02.1982. org.nr. 991 901 809, registrert i Enhetsregisteret. Varteig Historielag har intet ansvar for innholdet i eksterne lenker.
Du når oss på mail: varteighistorielag[at]gmail.com eller ved å fylle i skjema her
Webansvarlig: Øistein Bøe
Alle fotografier og tekster som ligger på Varteig Historielags nettsider er underlagt regler for kopirettigheter. Varteig Historielag tar et gebyr på 500 kroner pr. fotografi som ønskes brukt til et kommersielt formål. Når det gjelder bruk av tekster skal den enkelte tekstforfatter kontaktes. Mer informasjon fås ved henvendelse til Varteig Historielags leder.