Søndag 19. juni 2022 kunne det endelig arrangeres bygdedag i Varteig igjen etter to år med coronarestriksjoner. Programmet fulgte tradisjonene med bekransning av Inga-støtta, Varteig-mesterskap, utstillinger og tale for dagen.
Fredelig sameksistens på Meieriet. Jentene er Aleksandra Leming og Signe Smaaberg Lunde. (Alle fotos: Synnøve Lunde Karlsen og Ragnhild Lunde Komperød).
Selv om det offisielle programmet skjer ved Bygdehallen, er det også mye folk som samles ved Meieriet.
KFUK-KFUM-speiderne hadde egen stand. Her ser vi fra venstre Knut Dale, Robin Strømnes og Håvard Mokastet.
Jan Hasle har en anselig privatsamling, og på bygdedagen viste han fram flere klenodier sammen med Tormod Lunde.
50-årskonfirmantene møttes i kirken kl. 10.00. Etterpå var det god tid til spising og prat på Breidablikk før gjestene kom til Bygdehallen for å delta i feiringen der.
Åslaug Sødal Gabestad la ned blomster ved Inga-støtta og var forsanger på Varteig-sangen. I år hadde komiteen hengt opp en stor plakat med teksten slik at alle kunne være med på sangen. Et flott tiltak som ble positivt kommentert av flere.
Etterpå leste Signe Smaaberg Lunde og Alexsandra Lemming minneord over de som var gått bort siden sist bygdedag, altså siden 2019. Men i år ble ikke navnene lest opp. Grunnen til det ble oppgitt å være nye regler om personvern.
Inspirert Elseth
Det var Ørnulf Elseth som i et inspirert kåseri fortalte om små og store hendelser fra sin tid som sogneprest i Varteig for over 40 år siden. Med glimt i øyet trakk han fram flere historier om møter med bygdas folk; historier som flere ganger førte til smil og latter hos tilhørerne.
Men han betonte også hvordan han og familien hadde fått oppleve omsorg og imøtekommenhet fra naboer og folk ellers i bygda. Ørnulf mintes også med glede alt han hadde fått oppleve gjennom arbeidet med barn og unge som han hadde engasjert seg sterkt i.
Kåseriet i sin helhet kan du lese her.
Mat og utstillinger
Både på Meieriet og i Peisestua solgte Varteig Bygdekvinnelag lefser og kaffe, og Varteig Lions kunne by på både varm mat og kald drikke i sin bod ved barnehaven.
I Bygdehallen hadde Jan Hasle stilt ut sin samling av gamle radioer og filmkameraer. Tormod Lunde hadde et bord med platespillere og lignende. I Peisestua var det utstilling av vevde tepper. Det var også salgsutstillinger både ute og inne.
Varteig Historielag stilte opp med årets Inga-hefte og annen litteratur, og mange var innom og kjøpte både ett og flere hefter.
Traktorer og Ise-motor
Ved Meieriet var det utstilt noen gamle traktorer, et par mopeder og en velfungerende Ise-motor, og det var flere aktiviteter beregnet på barn og unge. Historielagets utstillinger var i år forsterket med en lensebåt. Men det flotte, nyrestaurerte hovedhuset kunne bare beundres utvendig. Dessverre gjenstår noe arbeid og opprydding innvendig slik at bygget var låst.
Det største trekkplasteret for de yngste var nok dyra. Her kunne man både beundre hester og høre hønekakling.
Støvelkasting
I pausa var det Varteigmesterskap støvelkasting med deltakere i tre klasser. Tidligere har det vært melkespann som er blitt kastet både høyt og langt, men i år var spannene byttet ut med støvler.
Seieren i dameklassen ble tredelt mellom Torild Smaaberg Lunde, Ann Charlott Engh og Julie Kampenes (13.80 meter). Barn 13 år og yngre vant Marit Johanne Gabestad. (12.40), mens herreklassen ble vunnet av Ole Johan Engh (20.50).
Arrangementet ble avsluttet med konsert av Visegruppa Lars som bød på både kjente og fengende toner. Det så ut som folk satte stor pris på denne avslutningen.
Sviktende oppslutning
Oppslutningen om bygdedagen har i tidligere år vært avhengig både av været og Tuneflua. I år var det vel også spenning knyttet til om to års «coronatørke» ville få innvirkning. Været var bra, sola skinte fra klar himmel og temperaturen var fin. De få eksemplarene av Tuneflua som hadde vært observert tidligere i uka, blåste nok bort i den til tider kraftige vinden.
Likevel var det ikke mye folk. En forsøksvis opptelling i pausa ga som resultat litt i underkant av 200 mennesker. Om dette kan henges på coronaeffekten eller om det kommer av for lite bekjentgjøring, finnes det vel ikke noe fasitsvar på. Men det bør nok sterkt vurderes om en ikke bør koste på en annonse i avisa neste år. Da kan man kanskje også håpe på en forhåndsomtale i SA?
Til slutt en stor takk til de frivillige i Bygdedagskomiteen som igjen har lagt ned en stor innsats for å gi oss en dag der vi kan feire bygda vår.
Solveig Rød
Varteig Historielag har sikret en lensebåt som ble presentert for publikum første gang på bygdedagen. Det er Johannes Åleskjær fra Vestre Skulerud ved Skulerudsjøen i Høland som har skjenket denne lensebåten til historielaget. Båten er bygd i 1906 og er nå kanskje den eldste gjenværende lensebåten i Østfold.
Det var stor interesse for lensebåten på bygdedagen. På bildet ser vi fra venstre Odd Brenne, Arve Bergerud, Ole Johannes Åleskjær og giveren Johannes Åleskjær.
(Foto: Kjell Lunde.)
Les mer om båtbyggertradisjonen på Skaar og Åleskjær i Skiptvet og Øvre Tune her
Vigdis Skaar Nygaards artikkel fra Skaar og Åleskjær
Kristian Skaars artikkel fra Øvre Tune.
Det er en flott tradisjon at 50-årskonfirmantene er spesielt invitert til bygdedagen. Så også i år, der 1972-kullet var hedersgjester. Først ved gudstjenesten i kirken, så til bespisning på Breidablikk og deretter få med seg bygdedags-arrangementet.
Dette er første ungdomskullet med vårkonfirmasjon i Varteig, og også det første kullet etter at aldersgrensa ble høynet fra 14 til 15 år. Endringen i alder gjorde at det ikke var konfirmasjon i 1971.
ANNO 1972: Foran fra venstre: May Lilli Lunde, Inger Berit Haugeneset, Egil Arne Antonsen, sogneprest Birger Ingolfstad, Arild Rikard Johansen Dalen, Solbjørg Irene Bråthen og Lilli Johansen.
Midterste rekke fra venstre: Rune Jostein Holtet, Reidun Irene Bergsland, Tove Brenne, Ingerid Odden, Irene Brenne, Ann Lisbeth Lunde, Anita Malén Lilleborgen, Lillian Irene Bergerud, Vigdis Andreassen, Kirsten Hassel og Tormod Bergerud.
Bakerst fra venstre: Jorunn Nilsen, Åse Karin Bergsland (skiftet senere fornavn til Ida Aurora), Lars David Wisur, Willy Arne Jensen, Per Olaf Klemsdal, Ketil Aslak Løken, Per Brenne, Gerhard Bøe, Gunn Astrid Lunde og Reidun Irene Andreassen.
Foto: Ukjent.
ANNO 2022: Foran fra venstre: Ann Lisbeth Lunde Søby, Gunn Astrid Jacobsen (f. Lunde), Tove Andersen (f. Brenne), Irene Skauen (f. Brenne) og Kirsten Hassel Arnesen.
Bak fra venstre: Ingrid Odden Karlsen, Gerhard Seljehammer, Inger Berit Haugeneset Lislerud, Per Brenne, Per Olaf Klemsdal, Jorunn Bjørnstad (f. Nilsen) og Lillian Rasmussen (f. Bergerud).
Foto: Privat.
------------------------------------------------------------
Varteig Historielag, stiftet 08.02.1982. org.nr. 991 901 809, registrert i Enhetsregisteret. Varteig Historielag har intet ansvar for innholdet i eksterne lenker.
Du når oss på mail: varteighistorielag[at]gmail.com eller ved å fylle i skjema her
Webansvarlig: Øistein Bøe
Alle fotografier og tekster som ligger på Varteig Historielags nettsider er underlagt regler for kopirettigheter. Varteig Historielag tar et gebyr på 500 kroner pr. fotografi som ønskes brukt til et kommersielt formål. Når det gjelder bruk av tekster skal den enkelte tekstforfatter kontaktes. Mer informasjon fås ved henvendelse til Varteig Historielags leder.