Søndag satser vi på fint vær og mye folk på bygdedagen
- Jeg gleder meg, sier Amalie Bøe (21). Vi tør påstå at hun er den yngste taleren på bygdedagen siden arrangementet ble avholdt første gang i 1917.
(Lagt inn 11. juni 2024.)
Bygdedagskomiteen bygger videre på den gode tradisjonen som bygdedagen er, men har også nye innslag som formodentlig kan trekke folk. Vi kommer tilbake til både brødbaking og dagens fineste bilde/maleri.
Men vi starter bygdedagsomtalen med 21-årige Amalie Bøe, født og oppvokst på Hauger med foreldre Gjertrud og Geir Bøe. Hun er akkurat ferdig med ett år på bibelskole i Oslo, og skal fortsette til høsten etter en lang og god sommerferie hjemme i Varteig.
Amalie er veldig klar over at talerne på bygdedagen gjennom disse drøye 100 årene i stor grad har kommet fra foreldre- og besteforeldre-generasjonen. Hun setter imidlertid stor pris på forespørselen fra bygdedagskomiteen, og ser fram til å holde talen. – Jeg gleder meg til å fortelle hva jeg har fått være med på i Varteig, og hva Varteig betyr for meg så langt, sier hun.
Nye innslag
Bygdedagen i Varteig er tuftet på gode tradisjoner, men bygdedagskomiteen ser også behovet for fornyelse. Utstillinger og aktiviteter har utvilsomt endret karakter opp gjennom ti-årene, og i år byr man på minst et par nye innslag. Det skal nemlig kåres både Varteigs beste brød og Varteigs fineste bilde/maleri.
Det har vært mulig å melde på til disse to konkurransene, og det blir publikum som avgjør hvem som vinner. Brødene kuttes opp i biter for prøvesmaking, mens kunsten blir stilt ut. Ut fra avstemning vil det vanke premier til vinnerne.
Premier blir det selvsagt også for de som får dreisen på VM i støvelkasting. Tidligere var det Varteig-mesterskap i melkespann-kasting, men melkespannene ble for noen år tilbake byttet med støvler. Vi skulle tro hensynet til sikkerheten var en faktor ved den avgjørelsen.
Det blir flere underholdningsinnslag, men vi nevner spesielt skolekoret. Dette er et prosjektkor fra SFO som organist Helene Haarr har ansvaret for. Koret teller ni barn, og ble startet etter vinterferien i år. De deltok under en gudstjeneste i kirken i mai, så dette blir andre offisielle opptredenen for de unge sangerne.
Utstillinger og stands
Som vanlig byr dagen på en rekke utstillinger, stands og aktiviteter. Barnas frimarked er et årlig innslag, og arrangør lokker med både kjæledyr og hest. Bygdas foreninger er invitert til å presentere seg, og vi kan forsikre at bygdekvinnene også i år blir å finne i teglstensbygningen på Meieriet hvor de selger sine velsmakende lefser. Muligheter for å stagge sult og tørst blir det for øvrig flere steder, ikke minst ved salgsboden til Lions.
Varteig Historielag er med-arrangør av bygdedagen, og vil selvsagt ha sitt telt ved Bygdehallen der blant annet en rykende fersk utgave av Inga 2024 blir å få kjøpt. Større og bedre enn noen gang, selvsagt.
50-års konfirmantene
Dagens innhold i grove trekk finner du i programmet, så vi nevner bare at dagen starter med gudstjeneste i Varteig kirke klokka 10. Der er årets 50-års konfirmanter hedersgjester. Det er de også på Breidablikk, der det blir bespisning og romslig tid til mimring.
Selve arrangementet dras i gang klokka 12.30 ved Bygdehallen. Da åpnes også utstillingene. Aktiviteter legges også til historielagets eiendom Meieriet, og bygdemuseet blir også holdt åpent.
Det offisielle programmet for dagen regner man med at er slutt i 15-tiden. Utstillinger og salg vil imidlertid fortsette, slik at arrangørene oppfordrer publikum til å bli en times tid til. Dermed får man bedre tid til å få med seg utstillinger og stands, og ikke minst rom for koselig prat.
Øistein Bøe
Skal vi tro på like god oppslutning om bygedagen søndag som i 2017, da vi feiret bygdedagens 100-års jubileum?
Foto: Synnøve Lunde Karlsen.
Dette er ungdommene som sto til konfirmasjon i Varteig kirke søndag 9. juni i 1974. De ble konfirmert av sogneprest Torgeir Torset, som fungerte i Varteig fra 1. oktober i 1973 til 8. januar i 1979. Konfirmantkullet var på 32 ungdommer, 17 jenter og 15 gutter.
Foran fra venstre: Frøydis Kristin Tomta, Birgitte Aarbu, sogneprest Torgeir Torset, Anne Kari Mathiesen og Bo Andre Antonsen.
Andre rad fra venstre: Tove Elisabeth Steen, Inger Elisabeth Bøe, Kai Johan Navestad, Tove Johannessen, Kåre Vidar Kullerud, Anne Lise Kingsrød, Inger Martinsen, Marit Elisabeth Eng og Elisabet Synnøve Hasle.
Tredje rad fra venstre: Solbjørg Bergli, Layla Anette Belsby, Wenche Irene Johannessen, Solveig Lunde, Kjell Håkon Kullerud, Tore Lund, Randi Karlsen, Ingunn Kristin Haugeneset og Anne Grethe Haugeneset.
Bakerste rad fra venstre: Arnfinn Håkon Andreassen, Ole Johannes Brusevold, Kai Martin Lunde, Kjell Einar Justin Andersen, Tormod Sikkeland, Leif Rune Jensen, Per Ludvig Spydevold, Roy Espenes, Arild Nilsen og Kai Øby.
------------------------------------------------------------
Varteig Historielag, stiftet 08.02.1982. org.nr. 991 901 809, registrert i Enhetsregisteret. Varteig Historielag har intet ansvar for innholdet i eksterne lenker.
Du når oss på mail: varteighistorielag[at]gmail.com eller ved å fylle i skjema her
Webansvarlig: Øistein Bøe
Alle fotografier og tekster som ligger på Varteig Historielags nettsider er underlagt regler for kopirettigheter. Varteig Historielag tar et gebyr på 500 kroner pr. fotografi som ønskes brukt til et kommersielt formål. Når det gjelder bruk av tekster skal den enkelte tekstforfatter kontaktes. Mer informasjon fås ved henvendelse til Varteig Historielags leder.