Møte 22. april 2024
Knut Bøe hadde en lydhør forsamling da han fortalte om glassmaleriene. (Alle bilder: Kjell Lunde.)
Glassmaleriene i Varteig kirke har vært der siden 1930. Da historielaget var medarrangør for et møte nettopp om maleriene i kirkevinduene i april, måtte selv trofaste kirkegjengere innrømme at de nok ikke hadde viet maleriene den oppmerksomheten som de vitterlig fortjener.
Det var et fellesmøte mellom Varteig Historielag og menighetsrådets kulturutvalg mandag 22. april som tok glassmaleriene fram i lyset. Først en orientering i kirken, og deretter sosial avslutning i Peisestua i Bygdehallen. Knut Bøe har som organist hatt kirken som arbeidsplass i 50 år, og var den som orienterte om de unike glassmaleriene.
Han har alltid vært fascinert av maleriene, og gjorde seg noen refleksjoner over de tanker som glasskunstneren Borgar Hauglid hadde ved valg av motiver. Samlingen består av 56 bibelske motiv. Med portretter, noen skriftsteder og en mengde detaljmotiver, er man oppe i omkring 95 bilder som finnes i kirkevinduene, fra sakristiene, gjennom kirkeskipet og til galleriet.
Lite påaktet
Da Varteig Historielag i 2015 fotoregistrerte glassmaleriene og publiserte til sammen 105 bilder i vårt bildealbum på nett, tillot vi oss å skrive at dette er en lite påaktet kunstskatt i Varteig. Under orienteringen med Knut Bøe i kirken, var det mange som måtte innrømme at de nok hadde sett maleriene i kirkevinduene, men egentlig aldri reflektert over dem.
Bøe fortalte både om kunstneren og giveren før han orienterte om motivene. Det er Borgar Hauglid (født i 1901-død i 1982) som er glasskunstneren. Glassmaleriene kom på plass i 1930, og da var muligens Hauglid fortsatt et relativt ubeskrevet blad. Det er han ikke i sin ettertid. I tillegg til glassmaleriene i Varteig kirke, har han blant annet også utsmykket domkirkene i Bodø, Hamar og Oslo. Vi er følgelig i godt selskap!
Anonymisert giver
Det var Olav Spydevold (1876-1953) som skjenket glassmaleriene til kirken. En storslått gave som han ga til kirkens 70-års jubileum i 1929. Glasskunsten var på plass i kirken året etter. Knut Bøe minnet om Spydevolds betydning for Varteig. Selv om han var gårdsbestyrer på landbrukshøyskolen på Ås, hadde han hele tiden et varmt hjerte for hjembygda. Det kan være nok å nevne museet, Bygdehallen og Breidablikk.
Og altså kirkekunsten. Det var nettopp Olav Spydevold som førte Varteig kirkes historie i penn ved 70-års jubileet, for øvrig i samarbeid med sogneprest Birger Sinding. Men uansett hvor godt man leser jubileumsheftet, finner man ikke ett sted hvem som ga glassmaleriene.
Knut Bøe mente det burde synliggjøres i kirken både hvem giver og kunstner var, og utfordret i den anledning historielaget.
Takrytter
Knut Bøe har stor kunnskap om kirkebygningen, og hadde med seg store bilder som viste kirken både innvendig og utvendig før restaureringen i 1911. Dagens kirkebygg ble reist i 1859, og da var kirken utstyrt med en takrytter midt på kirken. I 1911 ble den fjernet til fordel for kirketårnet i vestgavlen. Han visste også hvorfor. Takrytteren hadde bemlig ført til en svikt i konstruksjonen. Den dag i dag kan man se at takbjelkene har gitt litt etter.
Man mener det har stått kirke på samme sted siden slutten av 1100-tallet. Døpefonten skal være fra omkring 1200, og Bøe bemerket med glimt i øyet at en av norgeshistoriens mest betydningsfulle konger KUNNE ha blitt døpt her. Han siktet til Håkon Håkonsson, født i 1204 og konge i Norge fra 1217 til han døde i 1263. Moren var jo Inga fra Varteig. I stedet for dåp i Varteig, måtte Inga som bekjent flykte og kongsemnet ble reddet unna baglerne.
Sosial avslutning
Det var gledelig stor oppslutning om orienteringen i kirken. Minst 60 personer hadde møtt opp for å høre Knut Bøe, og mange benyttet anledningen til å ta glassmaleriene nærmere i øyensyn.
Like gledelig var det at rundt 50 av de frammøtte tok imot innbydelsen til å bli med over til Peisestua, der historielagets kjøkkenkomité besørget servering. Her gikk praten lett, og loddsalget strykende.
Selvstudium
Ansporet av møtet om glassmaleriene, håper vi flere kan fordype seg litt i emnet. På Varteig Historielags hjemmeside ligger det en artikkel om maleriene. Du finner artikkelen her.
Historielagets omfattende fotodokumentasjonen finner du her
Fra «Bildeoversikt» går du via en plantegning over til hvert enkelt vindu. Det er bare å klikke på det enkelte glassmaleriet og se forstørret foto og beskrivelse av maleriet. Vi ønsker deg en god vandring i fotoalbumet vårt.
Øistein Bøe
------------------------------------------------------------
Varteig Historielag, stiftet 08.02.1982. org.nr. 991 901 809, registrert i Enhetsregisteret. Varteig Historielag har intet ansvar for innholdet i eksterne lenker.
Du når oss på mail: varteighistorielag[at]gmail.com eller ved å fylle i skjema her
Webansvarlig: Øistein Bøe
Alle fotografier og tekster som ligger på Varteig Historielags nettsider er underlagt regler for kopirettigheter. Varteig Historielag tar et gebyr på 500 kroner pr. fotografi som ønskes brukt til et kommersielt formål. Når det gjelder bruk av tekster skal den enkelte tekstforfatter kontaktes. Mer informasjon fås ved henvendelse til Varteig Historielags leder.