Placeholder Picture

Varteig Historielag
stiftet 8.2.1982

Du er besøkende nr:


Mange ville høre historien om Ise

Referat fra møte i Varteig Historielag 5. desember 2022

Placeholder Picture

Solveig Rød (t.h.) fikk tilhørerne med seg i sitt foredrag om Ise - fra industrisentrum til utkant. (Alle bilder: Kjell Lunde.)

Placeholder Picture



Placeholder Picture


Placeholder Picture



Placeholder Picture


Placeholder Picture



Placeholder Picture


Placeholder Picture


Placeholder Picture

Tore Larsen solgte lodder.

Placeholder Picture

Asmund Brenne og Arne Sigvart Brusevold i hyggelig samtale.

Placeholder Picture


Placeholder Picture


Placeholder Picture

Julemøtet trakk stinn brakke.

Peisestua i Varteig Bygdehall ble full denne mandagskvelden, da 55 personer tilknyttet Varteig og spesielt Østaskogs, hadde møtt opp for å høre Solveig Rød fortelle om Ise, «Fra Industrisentrum til utkant». Hun illustrerte fortellingen sin med bilder fra historielagets
arkiv.
Industrieventyret på Ise har gitt flere hundre arbeidsplasser opp gjennom tidene. Alt fra 1400- tallet var det flere møllesteder i Ise elva. Mølla i Håkafoss hadde storavtale med det militæret i Fredrikstad. Ise mølle hadde også en vadmelstamp. Hagahol produserte landbruksmaskiner for hest i stor stil. På det meste var det 86 ansatte her. I Hagafossen var det sagbruk med forbindelse rett ned til Glennshølen.
På Fossenga har det vært bensinstasjon der de også monterte lasteplan på lastebiler, og der også bilreperasjoner ble utført.
Da Ise jernbanestasjon åpnet i 1878, ble det lett å frakte alle slags varer til og fra Ise. Ikke mindre enn fire landhandlere etablerte seg på stedet. Ise Meieri startet i 1882. Dette ble borte etter 2. verdenskrig. På Meieriet har det også vært et slakteri og salg av kjøttvarer.
Av andre bedrifter som har vært på Ise, kan vi nevne et renseanlegg, glass-sliperi, garveri, minkfarm, systue med minkpels og mink-mat kjøkken, sandblåsing, skraphandel og kulepenn
bedrift. Det har vært produksjon av trestiger, aviskurver til møbelbutikker i Oslo og ikke minst «Kraft» komfyrer og «Granat» komfyrer pluss elektriske griller (landets første, faktisk!).
I dag er det få arbeidsplasser igjen. Det er Soltun barnehage og Berg kran- og transport utenom kommunens Asvo på Vestvold, som produserer ved for salg. Mange av bygningene som ble bygd for produksjon, er nå gjort om til leiligheter.
Alt dette og mere til, fortalte Solveig om, og etter en velfortjent applaus, kunne historielagets kjøkkenkomite by på rikelig med julekaker og kaffe til de fremmøtte. Praten gikk livlig rundt bordene, der folk hadde en hyggelig førjulskveld.
Til sist ønsket historielagets leder, Kjell Lunde, takk for fremmøtet og en god jul til alle.

Ingrid Kullerud (refr.)

------------------------------------------------------------

Varteig Historielag, stiftet 08.02.1982. org.nr. 991 901 809, registrert i Enhetsregisteret. Varteig Historielag har intet ansvar for innholdet i eksterne lenker.
Du når oss på mail: varteighistorielag[at]gmail.com eller ved å fylle i skjema her

Webansvarlig: Øistein Bøe
Alle fotografier og tekster som ligger på Varteig Historielags nettsider er underlagt regler for kopirettigheter. Varteig Historielag tar et gebyr på 500 kroner pr. fotografi som ønskes brukt til et kommersielt formål. Når det gjelder bruk av tekster skal den enkelte tekstforfatter kontaktes. Mer informasjon fås ved henvendelse til Varteig Historielags leder.