Referat fra historielagsmøte 28.10.24 i Bygdehallen
Denne kvelden var det Dag Strømsæther som besøkte Varteig Historielag. Han er en pensjonert oberst fra Fredriksten festning, og han holdt et kåseri som han hadde kalt "Østfold - krigens landskap".
«Østfold er døren mot verden, og her måtte alle nye inntrykk, ideer, impulser og angrep komme», sa han. Så tok han oss med på en «reise» rundt i fylket ved å fortelle om og vise bilder av spor etter flere hundre års militær aktivitet.
Østfold er det fylke i landet der det finnes flest rester etter bygdeborger som var de første forsvarsverkene vi vet om. Senere da kanoner ble tatt i bruk, ble det bygd voller rundt borgene. Noen fikk også vollgraver med vann til beskyttelse rundt gårder og byer.
Ti kriger
I alt ti kriger og konflikter med Sverige har funnet sted, så de fleste forsvarsanlegg ble lagt langs grensen til Sverige. Senere (1900) ble forsvarsanleggene langs Haldensvassdraget og Glomma opprustet. Under okkupasjonstiden ble anleggene langs svenskegrensen flyttet til sjøsiden (Oslofjorden). Da var det ikke Sverige som var fienden.
Over hele fylket kan vi se spor (hundrevis!) etter militære virksomheter, helt fra 1600-tallet og fram til 1900-tallet. Dette resulterte i en total utarming av befolkningen. Det kunne slett ikke være enkelt å leve i Østfold under kriger og konflikter opp gjennom tidene.
En stor takk til Dag Strømsæther for at han kom og kåserte for de 35 som hadde møtt opp på Bygdehallen i Varteig. Det ble som vanlig en interessant og hyggelig historielags kveld.
Ingrid Kullerud (refr.)
Foto: Kjell Lunde.
------------------------------------------------------------
Varteig Historielag, stiftet 08.02.1982. org.nr. 991 901 809, registrert i Enhetsregisteret. Varteig Historielag har intet ansvar for innholdet i eksterne lenker.
Du når oss på mail: varteighistorielag[at]gmail.com eller ved å fylle i skjema her
Webansvarlig: Øistein Bøe
Alle fotografier og tekster som ligger på Varteig Historielags nettsider er underlagt regler for kopirettigheter. Varteig Historielag tar et gebyr på 500 kroner pr. fotografi som ønskes brukt til et kommersielt formål. Når det gjelder bruk av tekster skal den enkelte tekstforfatter kontaktes. Mer informasjon fås ved henvendelse til Varteig Historielags leder.