Lørdag 29. august 2009: Høsttur til gamle boplasser vest for Bergby og Brusevold:
På vandring til gamle hustufter
Det var lokalhistorisk sus i løvkronene da Varteig Historielags tur- og arrangementskomité inviterte til høsttur. Målet var et titall gamle boplasser vest for Bergby og Brusevold.
|
Deltakerne på Varteig Historielags høsttur samlet foran stua som fortsatt står på midtre Djupedal.
(Alle fotos: Øistein Bøe).
|
(Lagt på nett 30.08.2009.)
Etter flere dagers piskende regn, opprant lørdag 29. august med sol og fantastisk turvær. Det viste også historieinteresserte å dra nytte av, og derfor samlet det seg rundt 35 turdeltakere på gårdstunet til Terje Bergby.
Gårdsmuseum og kjone
Deltakerne ble først guidet på gårdsmuseet og kjona (”kjørna”), med henholdsvis Ola Bergby og Solveig Rød som omvisere.
Det er en helt fantastisk samling av gamle gjenstander som presenteres på gården, det meste med historie nettopp knyttet til Bergby.
Kjona på ”Vestigærn” er den eneste gjenværende i Varteig. Den ble gjenstand for en omfattende restaurering tidlig på 1980-tallet, og har senere blant annet fått nytt tak. Nå framstår den som en helt unik, historisk bygning, fra en tid hvor det blant annet ble tørket lin og korn på kjona.
|
En velfortjent hvil på Brusevolddalen. Til høyre i bildet sitter guiden på turen, Ola Bergby. |
Gamle boplasser
I høstsola slo forsamlingen seg ned på gårdstunet på Bergby for å nyte medbrakt niste. Den ble forresten betydelig supplert med nydelig gjærbakst av Solveig Bergby.
Etter kafferast og prat, tok deltakerne fatt på turen rundt til de gamle boplassene. Til tross for en særdeles vond rygg, gjennomførte Ola Bergby turen som guide. Her ble deltakerne fôret med faktisk historisk informasjon, ispedd guidens egne minner og morsomme anekdoter.
Turgjengen var innom i alt ti gamle boplasser. Noen av plassene er det ikke spor tilbake av. På andre steder kan man se restene etter en ringmur eller en forhøyning der grua sto. Bygninger står det kun på to av plassene som ble besøkt.
|
Fra omvisningen på gårdsmuseet. Ola Bergby (t.v.) viser fram en bjellekrans. Interesserte tilskuere er Bjørg Belsby og Asmund Brenne. |
Historisk sus
Det er neppe noen som kan historien om disse boplassene bedre enn nettopp Ola Bergby. Han har da også skrevet en omfattende artikkel om disse gamle bosettingene. Den artikkelen ble trykket i Varteig Historielags årsttidsskrift Inga i 1995, og ble gjenopptrykket til høstturen i 2009. Samtlige deltakere på turen fikk et eksemplar av heftet.
Ola Bergby fortalte løst og fast om den gamle bosettingen, om enkeltpersoner som det fortsatt lever historier etter – og om sorg og glede som vandret til hope, den gang som nå.
Første stopp på ruta var husmannsplassene Tyriås og Stokkedalsbråten. Deretter gikk ferdig om Olaughytta, til de fire plassene som en gang var ved Djupedal, over til Hesthagan og endelig til de to boplassene på Brusevolddalen.
God respons
Ester Juliussen og de øvrige i tur- og arrangementskomiteen kan registrere at responsen er meget god på historielagets turer.
De siste årene har det vært tur ut av bygda på våren. I år gikk den til Rød herregård og Fredriksten festning. På høsten har man i flere år hatt vandring innombygds, og her har oppslutningen alltid vært god. Det vitner bare om at folk har interesse for den nære historien. Tur- og arrangementskomiteen er allerede i gang med planleggingen av turer neste år.
Vel tilbake på Bergby, rundet historielagets leder Kjell Lunde av det hele. Han takket både verbalt og med gaver Ola Bergby for solid guiding og Terje Bergby for at han hadde åpnet gården sin for lokalhistorisk interesserte.
Øistein Bøe
|