JavaScript DHTML menu is only visible when JavaScript is enabled 2010.07.24-GammelvalaTur

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:

Lørdag 24. juli 2010: Tur til "Det levende museet i Brunskog" - Gammelvala

En reise tilbake til gamledager

Morten Klemsdal satt bak rattet på bussen, og sørget for at vartingene kom trygt fram og tilbake til Gammelvala i Brunskog lørdag 24. juli. En fornøyd kvartett fra Varteig Historielag på Gammelvala. Fra venstre Kari S. Lunde, Ester Juliussen - som er leder i tur- og arrangementskomiteen som sto for turen - og Eva og Nils Henrik Bøhaugen. Ingebjørg og Erling Skivdal foran en av de mange gamle maskinene som ble demonstrert under Gammelvala. Denne maskinen laget treull.

Det ble – bokstavelig talt – en reise tilbake til gamledager da rundt 45 deltakere ble med på Varteig Historielags tur til svenske Gammelvala. Her kunne man beskue hverdagslivets mangslungne virke fra tidlig på 1800-tallet og fram til midten av det forrige århundret. 

Svensknorsk forbrødring - med to av de mange frivillige i Brunskog i sine flotte klesdrakter sammen med en trio fra Varteig Historielags reiseselskap. Fra venstre Barbro Ludvigsson, Lennart Nilsson, Bjørg Arntsen, Johanne Pahr og Bjarne Arntsen.
Man blir mektig imponert over det flotte anlegget som møter en i Brunskog utenfor Arvika. Et vell av gamle bygninger med et aktivt liv, både med utstillinger, demonstrasjoner og salg. Dessuten ligger området meget vakkert til ved innsjøen Värmeln, og på en høyde kneiser den nye Brunskogs kyrka som har erstattet kirken som brant i 1972.
Solveig Bergby (t.v.) og Sigrunn Brusevold ved en av de mange håndverksutstillingene. Sven Haglund hadde mangt og mye å tilby av trearbeider.

Det er 25 år siden Varteig Historielag forrige gang hadde busstur til Gammelvala i Brunskog. Det behøver på ingen måte gå et nytt kvart århundre til neste gang. 

For 48. gang
Gammelvala – svensk for gamleverda – arrangeres i år for 48. gang. Stormønstringen er et gedigent samarbeidsprosjektmellom Brunskogs Hembygdsförening og Brunskogs Husmoderförening.
”Det levende museet i Brunskog” byr på et yrende liv. Varteig Historielag valgte å legge turen sin til 24. juli – åpningsdagen for den ukes lange Gammelvala. Ved åpningsseremonien mønstret en del av de mange titalls frivillige som er med på å sikre arrangementet. Uten forkleinelse for Borgarsyssel Museum må vi medgi at Smålensmarken blir en lillebror til sammenlikning.

Man måtte til Brunskog for å finne en norsk motor. Her en Trygg-motor som blir grundig vurdert av Ragnar Berby, Morten Klemsdal og Terje Bergby.

Bondesamfunnet
Bondesamfunnets liv og virke er sjelen i Gammelvala. Det gjelder både de mange utstillingene, både fra huslige sysler og landbrukets hverdag.
Man blir imidlertid også imponert over en utrolig spennvidde i ulike håndverk som møter en på området. Morsomt er det at besøkende inviteres til selv å prøve seg på mange av disse presentasjonene.

Varteig Historielag hadde satt opp buss til Gammelvala utenfor Arvika. Totalt var det rundt 45 vartinger som inntok

Eget museum er det på området, og flere av virksomhetene på Gammelvala er i tillegg museale i seg selv. Det gjelder eksempelvis det gammeldagse konditoriet, landhandelen, radioverkstedet, postkontoret og skolestua. For bare å nevne noe.
Dessuten demonstreres gamle arbeidsmetoder, som spenner fra bearbeiding av lin til utvinning av trekull. 

Barnevennlig
Det er ikke alltid like enkelt å engasjere de yngste på et musealt besøk. I Brunskog har de tydelig lagt vekt på at her skal hele familien trives.
Et helt lite kreativt verksted ventet de yngste, med farger og papir, spiker og bord. Blant annet kunne man med kyndig bistand snekre seg sine egne lekebiler.
I vevstua fikk også ungene slippe til, og på bondegården ved soldattorpet var det dyr man kunne hilse på. 

Gustaf Fröding
Stormønstringen i Brunskog vet også å knytte til seg dikteren Gustaf Fröding (1860-1922). Han var svensk forfatter og poet. En av hans mest velkjente diktsamlinger er ”Stänk og flikar” fra 1896.

Fra Frödingspelet, hvor det kun er amatører i de ulike rollene. Björn Palmquist ses her som Gustaf Fröding, mens det er Eva Johansson, Anette Nilsson og Monika Henner som gestalter de tre bygdekjerringene. Det var rikelige muligheter også til å innta medbrakt niste. Rundt bordet ser vi her Asbjørn Østby, Hanne Østby (delvis skjult), Kari S. Lunde, Harald Lunde, Oddvar Juliussen og Nils Henrik Bøhaugen.

Hans søster Matilda vare ”patrone” på Slorudsborg i Brunskog, og dit kom dikteren på somrene for å få ro i sjelen. Det er hverdagen på Slorudsborg på 1890-tallet som er bakteppe for Frödingspelet, som vartingene fikk med seg. Et rent lystspill, kun med amatører i rollene. 
Her satt latteren løst, når de ulike karakterene fikk utfolde seg fra scenen. Stykket bød også på en del av Frödings diktning, i hovedsak hentet fra ”Räggler og paschaser”.
Ettersom det i år er 150 år siden den svenske poetens fødsel, er det lagt opp til flere Fröding-temaer i tillegg til lystspillet.

Nevgröt och fläsk
Det vil bære alt for langt av sted å gi et fyldestgjørende bilde av virksomheten under den ukes lange Gammelvala i Brunskog. Det beste er egentlig å ta turen dit selv. 
Morten Klemsdal satt bak rattet i bussen og førte oss trygt til og fra ”det levende museet”. Bussturen tok omkring to og en halv time hver vei.
La oss imidlertid helt på tampen slå et slag for en värmlandsk spesialitet i matveien. Du trenger ikke å gå verken sulten eller tørst på Gammelvala. Her er det enkle kiosker like vel som det er restaurant.
Vi trekker imidlertid fram en rett som finnene opprinnelig tok med seg da de kom til Värmland, nemlig ”nevgröt ock fläsk”. Guiden som ønsket oss velkommen markedsførte spesialiteten godt, og forsikret at den retten varte hele veien hjem.
For ordens skyld; ”nevgröt” kommer ikke av never. Tvert imot er den laget på mel fra ristet havre. Nei, navnet kom av at man spiste grøten med bare nevene. Men i Brunskog anno 2010 følger det bestikk med!

Øistein Bøe

Kjell Lunde, leder i Varteig Historielag, fikk prøve seg på skjæring av plank med håndsag for to personer. Gamle arbeidsmetoder ble demonstrert både ute og inne. Her fra bearbeiding av lin. En pust i bakken for Arne Hansen og Iris Kingsrød. Bak ser vi Lillian og Anders Ørka.
Gammelvala startet med presentasjon og opptog med mange av de frivillige medarbeiderne som sikrer det årlige arrangementet. Teaterstykket om Gustaf Fröding i Brunskog bød på mange fargerike karakterer. Gamle hestekjøretøy var det mange av på Gammelvala. Her ser vi Isak Lunde, Bjarne Arntsen, Johanne Pahr og Bjørg Arntsen.