Hovedsiden

Om oss

Arrangement

Gamle filmer på DVD

Kalenderen

Ingaheftet

Bygdedagen

Meieriet

Varteig Bygdemuseum

Inga fra Varteig

Kulturminneregistrering

Artikler

Postkasse

Lenker

Indeks-overskrift

Slektforskerkurs 2011

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:
To sider fra kirkeboka for Tune i 1857 - som også på den tiden omfattet Varteig.
I 1861 ble Varteig eget prestegjeld. Disse sidene er fra kirkeboka i 1882, og omfatter dermed kun kirkelige handlinger i Varteig.

Er du hekta på slekta – da tilbyr vi slektsforskerkurs

Med masse kildemateriell på nett, har det blitt vesentlig lettere å forske på sine forfedre. Likevel kan det være en liten terskel før man kaster seg ut i slektsforskningen. Det tar Varteig Historielag konsekvensen av, og tilbyr i høst nybegynnerkurs i gransking av slekta.

Interessen for slektsforskning skjøt voldsomt i været da både NRK og TV2 tidligere i år sendte serier basert på å finne ut mest mulig om enkeltpersoners aner. ”Hvem tror du at du er?” het serien som NRK dro i gang annen nyttårsdag, og som er sendt i reprise i sommer. Her kunne man følge kjendiser som Mari Maurstad og Kåre Willoch i deres jakt på sine røtter.
TV2 var ikke mye dårligere, da de en drøy uke senere startet serien ”Sporløs”. Den har gått i reprise nå i høst.
Resultatet ble en enorm pågang både til Riksarkivet og til interesseorganisasjoner for slektsforskere. Her hadde mange fått blod på tann for å finne ut mer om sine forfedre.

Knut Øyvin Skaar skal lede historielagets slektsforskerkurs.

Nybegynnerkurs
Dette er bakteppet når Varteig Historielag nå går ut og tilbyr gratis grunnkurs i slektsgranskning. Kurset vil gå over fire lørdager – 1., 8., 15. og 29. oktober – og blir lagt til Peisestua i Bygdehallen. Her møtes man klokka 12, og kurset er tenkt å vare i fire timer med innlagt pause.
Knut Øyvin Skaar – selv medlem av historielaget og en som har drevet med slektsgranskning i mange år – har sagt seg villig til å ta et hovedansvar for kurset. Han vil bli assistert av Øistein Bøe.

Digitale kilder
Historielaget har valgt å konsentrere kurset om de digitale kildene – og dem er det mange av. De mest benyttede vil bli behandlet i kurset, så som kirkebøker, folketellinger, tinglysinger, emigrantprotokoller og gravminner.
Dessuten vil kursdeltakerne bli introdusert for slektsforskerprogram på nettet, med utgangspunkt i ett konkret program.
Ettersom kurset konsentrerer seg om de nettbaserte kildene, er det en ubetinget fordel at kursdeltakerne har bærbar PC som kan brukes på kursøktene, men det er intet krav.

Påmelding til kurset skjer innen 15. september på mail til varteighistorielag@gmail.com
eller på telefon til Øistein Bøe på 69 13 28 89 / 905 84 569.

Folketellingen fra 1910 ble frigitt før jul i fjor. Gravstøttene gir mye informasjon, og nå finnes gravminnene også på nett. I jakten på sine aner kan resultatet bli et vakkert og særdeles innholdsrikt slektstre.