JavaScript DHTML menu is only visible when JavaScript is enabled 2011.06.04 - TurDrammen

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:

Lørdag 4. juni: Busstur til Drammens Museum og Nøstetangen Museum:

På museumstur til Buskerud

Det ble en særdeles vellykket tur da Varteig Historielag første lørdagen i juni inviterte til museumsferd til Buskerud. 25 personer ble med på besøket til Drammens Museum og Nøstetangen Museum.

De fleste turdeltakerne foran bussen, med sjåfør Frode Bredholt i busstrinnet. Fra venstre: Synnøve Gundersen, Sigrunn Brusevold, Odd H. Johansen, Harald Lunde, Willy Skogen, Torbjørn Olsen, Terje Bergby, Inger Skogen, Kari S. Lunde, Isak Lunde, Solveig Bergby, Synnøve Lunde Karlsen, Hardis Tomta, Finn Tomta, Johanne Pahr, Ellen Mørk Eriksen, Stig Eriksen, Bjørg Winsvold, Rolf Lunde, Arne Hansen, Jørgen Winsvold, Iris Kingsrød og Kjell Lunde.

Reisen foregikk med buss, trygt og sikkert ført av Frode Bredholt. Selv om kvikksølvet steg mot de 25 varme, og feil på ventilasjonsanlegget i bussen ikke akkurat virket svalende, var det ingen sure miner hos noen.
Praten gikk lett ombord i bussen, og det var med forventninger det gode selskap nærmet seg Drammen.

Sarpsborgs lillebror
Første stopp var på Drammens Museum. Etter en velsmakende gulasjsuppe, og hva hjertet ellers måtte begjære av vått eller kaldt, var guiden klar for å gi reisefølget fra Varteig en innføring i Drammens historie.
Det er i år 200 år siden Drammen fikk bystatus. Selv om Buskerud-byen i alder blir en liten lillebror i forhold til Sarpsborg, som stormer mot ett tusen år, er likevel mye av historien fra 1800- og 1900-tallet sammenliknbar. Det gjelder ikke minst betydningen som treforedlingsindustrien hadde for begge byene.

Vandring i parken
Tur- og arrangementskomiteen hadde lagt opp et program som var kjemisk fritt for stress. En romslig timeplan gjorde at deltakerne etter omvisningen kunne gå rundt på egen hånd og beskue både innendørs utstillinger og utendørs flotte bygninger. Stemningsfullt var det eksempelvis på gårdstunet med gamle bygninger fra Hallingdal.
Og ble man mett av inntrykk – og kanskje en smule trøtt i beina – var det rikelig med benkeplass og småborder som man kunne slå seg ned ved.

Glasshåndverk
I den gamle Sorenskrivergaarden på Hokksund er det gitt plass for en fantastisk presentasjon av norsk glasshåndverks historie gjennom 270 år.
Her vises historien til mange av glassverkene, men Nøstetangen Museum har naturlig nok en spesiell forpliktelse på seg til å ta vare på historien til Nøstetangen Glasværk.
Glassverket på Hokksund var i drift fra 1741 til 1777. Selv om virksomheten var begrenset i tid, ble produktene fra Nøstetangen likevel kjent over hele Europa.
Derfor er det en viktig oppgave å bevare den lokale historien. Museet på Nøstetangen kom i drift i 1998, og allerede året etter ble det tildelt den nasjonale kulturminneprisen.

(Artikkelen fortsetter under bildene.)

Frode Bredholt hadde hatt denne bussen i bare et par uker da han kjørte historielaget til Drammen. Fra en av utstillingsmonterne på Nøstetangen. Modellen viser et skipsforlis i 1767 med mye Nøstetangen-glass ombord. Imponerende dimensjoner på tømmeret i Hallingdal-bygningene. Synnøve Lunde Karlsen ved døra.
Solveig Bergby, Sigrunn Brusevold og Isak Lunde på vei inn til byutstillingen på Drammens Museum. Bjørg Winsvold og Synnøve Gundersen på en hvitmalt benk i parken. Det var god tid til å bese seg på egen hånd ved Drammens Museum. Her ser vi Jørgen Winsvold, Torbjørn Olsen, Hardis Tomta og Finn Tomta.

Veteranbusser
Etter omvisningen på museet, var det anledning til både å se og handle i en salgsutstilling på stedet. Her var det mye vakkert som tok veien mot Varteig.
En romslig timeplan tilsa at det også på Hokksund var god tid til både kaffe og prat. En del av reisefølget fikk forresten også oppleve en historisk mønstring av gamle busser. Tilfeldighetene ville det slik at en hel karavane med gamle rutebiler passerte like utenfor museet, i forbindelse med en stormønstring av veteranbusser som ble holdt i Drammen den aktuelle helgen.
Historielagets yngste turdeltaker på ni år var i alle fall i fyr og flamme, og tellet til 97 busser.

Høstens tur
Det har blitt tradisjon i Varteig Historielag at det arrangeres to turer i året. På våren går turen ut av bygda, på høsten satser man på ”bli kjent”-tur innom bygda. Den siste til fots.
I år går turen i Bøkroken, og datoen for arrangementet er lørdag 3. september.

Les forhåndsomtalen til museumsturen her.

Øistein Bøe

Fra salgsutstillingen på Nøstetangen. Her er det Hardis Tomta, Isak Lunde og Finn Tomta som studerer noe av glasskunsten. Det var idyllisk på det gamle gårdstunet med bygninger fra Hallingdal. En karavane med 97 rutebiler passerte vartingene like utenfor museet på Hokksund.