JavaScript DHTML menu is only visible when JavaScript is enabled 2014.08.23 - Hosttur ref

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:

Lørdag 23. august 2014: Høstvandring ved Furuholmen:

Mye bra folk på høstvandring!

«Vi blir visst ikke så mange i dag, men her er det mye bra folk, så dette skal bli en bra tur likevel!» Med disse ordene ønsket Thorbjørn Olsen vel møtt til høstvandringen, på vegne av Varteig Historielag.

Fra venstre Gjermund Lunde, Øystein Aale, Kjell Andersen, Doris Hassel Lauritzen, Vidar Bergerud, Synnøve Lunde Karlsen, Thorbjørn Olsen, Gunnar Kullerud og Jorun Kullerud.
(Bildene fra høstturen er tatt av Karin Kullerud Ek.)

(Lagt på nett 25.08.2014.)
Muligens lot folk seg skremme av det ganske så ustabile været vi har hatt de siste dagene. Men vi ble en fin flokk på ca 15 personer, i en alder fra ca syv til drøyt 80 år. Noen kom sågar helt fra Skien for å delta på vandringen vår! Det gleder oss også stort at unge familier velger å tilbringe en lørdags formiddag i vårt selskap!
Vår lokalkjente guide var vår egen Kjell Andersen som er oppvokst i området, nærmere bestemt i butikken på Tangen.

Kjente Furuholmen-navn
Turen startet på parkeringsplassen nord på Furuholmen. Vi fikk høre om den betydningen Glomma har hatt opp igjennom årene, og at Furuholmen i den sammenhengen på mange måter har vært et senter. Mens vi nå kan oppleve at elva skiller oss fra den andre siden, var det tidligere slik at elva bandt folk fra begge sider sammen.
Furuholmen-navnet har blitt godt kjent i verden, muligens mer enn noen andre Varteig-navn? Vi kan jo bare nevne Magne Furuholmen fra a-ha (les om han i Inga 2013). Navnet Richard Gustav Furuholmen (1887 – 1963) er også kjent hos mange, han var båtkonstruktør, og «Furuholmen-båtene» var et navn som bar bud om kvalitet.

Hentet fra Lindhol
Turen gikk videre forbi lager/verkstedbygningene på Furuholmen, deretter forbi det tidligere administrasjonsbygget og bestyrerboligen som tilhørte Furuholmen Lense. Administrasjonsbygget skal være flyttet fra Lindhol Lense i Eidsberg. Det eies nå av Frank Glenne. Den tidligere bestyrerboligen ble sterkt skadd i brann i 1965. Den eies nå av Finn Bergerud.

Skole og dans
Vår vandring fortsatte deretter inn på gamleveien; den gamle ferdselsåren til Furuholmen før den nye veien langs Gryteevja ble anlagt. Vi gikk forbi tuftene etter den gamle Gryte skole - som ble flyttet til Neaskogs rundt 1893-94 og har blitt til forsamlingshuset Furulund.
På samme sted, rettere sagt på Skolesletta, har det også vært danseplass. Kjell kunne fortelle at den ble mye brukt under krigen, da det egentlig ikke var lov å samles til dans.
(Artikkeln fortsetter under bildene.)

Slepebåtene "Opsund" og "Furuholmen" ligger ved kai og minner om svunne tider da det var liv og røre i området. Mange er vi som har minner fra turer med båten "Furuholmen" - det være seg i regi av søndagsskolen, ungdoms-foreningen eller andre foreninger. Men skipperen var den samme; Kåre Dramstad. Administrasjonsbygget til Furuholmen Lense – nå eid av Frank Glenne. Bestyrerboligen til Furuholmen Lense lå her. Boligen ble sterkt skadd i en brann i 1965. Huset ble bygd opp igjen og eies nå av Finn Bergerud.
Den gamle utedoen på Furuholmen er flyttet til den andre siden av veien og framstår som et nostalgisk lite hus kledt i vakker, grønn prakt. På Skolesletta ved tidligere Gryte skole. Fv Doris Hassel Lauritzen, Kjell Andersen, Thorbjørn Olsen, Jorun Kullerud, Gunnar Kullerud, Vidar Bergerud og Gjermund Lunde. Stenene i muren rundt borgen ligger der grønnkledte og vakre. Om de kunne fortelle……

Bygdeborgen i Kvernås

Den store helleren på bygdeborgen. Den tre etasjer høye lagerbygningen på Tangen.

Vi fikk med oss utsikten over Grytekroken før vi «besteg» bygdeborgen i Kvernås. Her må vi nevne at det var valgfritt å gå opp i borgen; det var også lagt opp til et alternativ slik at de som ikke valgte å være med opp, kunne gå direkte til Tangen. Bygdeborgen er nok noe tilgrodd slik at utsikten ikke lenger er den beste.
Kjell fortalte levende om hvordan det kan ha vært… Vi fikk også i oppgave å finne vannkilden i borgen; for vann må man ha om man skal oppholde seg et sted over lengre tid. Vi nevner at bygdeborgene skriver seg fra folkevandringstida, dvs for ca 1500 år tilbake. Bygdeborgen i Kvernås ble registrert sist på 1950-tallet, etter påpekning av nettopp Kjell Andersen.

Furuholmen Lenses Handelsforening
Etter å ha forlatt Kvernås, gikk vi videre til Tangen; tidligere «Furuholmen Lenses Handelsforening». Det var en kooperativ handelsbedrift som drev landhandleri på stedet fra slutten av 1800-tallet. Eier av eiendommen pr idag: Dag Andersen. Der nøt vi vår medbragte niste på verandaen og i hagen. Takk for gjestfrihet!

Tok over i 1926
Litt om butikken:
Den ble overtatt av Kjell Andersens foreldre, Inga og Einar, i 1926. Butikken kunne forsyne folk i området med det aller meste, alt fra melsekker, mais solgt i løsvekt og til det de trengte i et vanlig hushold; altså et typisk landhandleri. En periode var det også bensinpumpe på stedet. Før krigen ble det kjøpt inn rikelig med varer for å kunne dekke behovet lengst mulig.
Varer kom ofte med Krabben, som la til like ved butikken. Det ble da brukt vinsj for å frakte varene inn på det tre etasjer høye lageret. I dette lageret var det også utvendig og innvendig vinsj, der det var vannstanden i elva som bestemte hvem av vinsjene som skulle nyttes for å få varene opp i etasjene.
Åpningstidene i butikken kunne variere svært. Enkelte ganger var butikken oppe til kl 22. De fikk også en gang besøk kl 23.45 – da hadde en mann kommet inn gjennom den alltid ulåste døra og opp trappa. For å si det med få ord: Han måtte gå med uforrettet sak…….
Forretningen på Tangen ble nedlagt i 1976 da Inga og Einar Andersen pensjonerte seg.
(Artikkeln fortsetter under bildene.)

Kos på verandaen. Fra venstre Doris Hassel Lauritzen, Kjell Andersen, Gunnar Kullerud, Jorun Kullerud, Synnøve Lunde Karlsen, Øystein Aale og Thorbjørn Olsen. På trappa Gjermund Lunde og Vidar Bergerud.

En velfortjent pust for flinke barn (og voksne). Fra venstre Hanna, Emma og Hildegunn Skaar. Vår engasjerte guide forteller med stor innlevelse – her i hagen i sitt barndomshjem.
Forsiden på heftet som ble laget til høstvandringen fra Furuholmen.

Varslet at tyskerne var på vei
Under kaffen ble det stilt spørsmål til hvorvidt det var noe særlig tyskertrafikk så langt nord i Varteig under siste krig. Kjell kunne i den forbindelsen fortelle om hvordan de fikk beskjed når tyskerne var på vei oppover. Det ble da ringt til Tangen enten fra lensmannen eller presten som bodde lenger ned i bygda. Koden var at de skulle snakke om noe grønt – og dette gjorde at folket på Tangen kunne rydde unna f.eks ulovlige radioer.

Inga forsvarte kongen
Det ble også nevnt en spesiell episode da fire tyske soldater kom innom for å få et glass vann. Kong Haakon VII hang på veggen i glass og ramme, og tyskerne bemerket dette og mente han var en dårlig mann. Dette kunne ikke Inga si seg enig i; derimot sa ho imot dem og sa at den mannen tyskerne hadde innsatt som styrer av landet, det var en dårlig mann. Dette medførte litt brumming fra tyskerne... Likevel fikk Kjell et annet syn på tyskerne etter denne dagen. Han forsto at de også var mennesker som oss andre. De begynte nemlig å snakke om familiene sine hjemme i Tyskland, og en av dem hadde ikke sett sine barn på fire år. Da han fortalte dette, trillet tårene.

Vi takker Kjell Andersen for alt forarbeid i forbindelse med denne turen, og for flott guiding i et område og over et tema som står hans hjerte nær!

I forbindelse med høstturen ble det laget et hefte for ytterligere informasjon. Du leser det ved å trykke her.

Karin Kullerud Ek