|
|
|
Yngvar Kingsrød og Jan Hasle ved et kjempetre i Trettedalen. |
Matpause på trappa på Kingsrød , Ingrid Kullerud, Yngvar Kingsrød og Gunnar Kultorp. |
Yngvar forteller om lindetrærne.
(Alle fotos: Solveig Rød.)
|
Lørdag 5. september 2015: Høstvandring i Kingsrødkroken:
En mangfoldig historie i Kingsrødkroken
Vi stod opp til øsende regn denne dagen, men kl.11 tittet sola fram fra skyene. Da var vi 8 historielagsmedlemmene som møttes i «Det mørke hølet» på Nipaveien, klare til å gå på tur innover i Trettedalen mot Kingsrød.
|
Alle som deltok på høstvandringen i Kingsrødkroken. Foran: Ingrid Kullerud, Thorbjørn Olsen, Jan Hasle, Ellen Hasle Kokkim og Yngvar Kingsrød. Bak: Gunnar Kultorp og Vidar Bergerud. |
(Lagt på nett 07.09.2015.)
Vi kom forbi mange rester etter tidligere boplasser som ligger i et flott og trolsk landskap med store trær og bratte fjellvegger. Her i Trettedalen ble selveste Bergmannen sett av en Ola Enersen (han bodde på en plass her). Noe vi kan lese om i Varteigboka.
I dag er det Kingsrødbråten og Kingsrød gård som er bosatt og drevet. Kingsrødbråten eies av Terje og Heidi Mathisen, og Yngvar og Mette Kingsrød eier Kingsrød gård.
Det må ha vært et yrende liv
Yngvar Kingsrød var veiviser og guide for historielagets medlemmer denne dagen. Han fortalte interessant og levende om både planter, dyr og mennesker som hadde levd på de forskjellige plassene her. Det må ha vært et yrende liv både på og rundt Glomma og Nipa før i tida. Det var fløting av tømmer på Glomma og Teglverk på Tangen. Til og med et gjestgiveri var det her inne i Nipa.
Etter en matpause på terrassen på Kingsrød, tok vi turen videre ut på Tangen, der det gamle Teglverket lå. Her kunne vi også beundre et flott kulturlandskap med hassel, ek, villeple, lind og svartor som vokser helt med til vannet. Yngvar fortalte om mange forskjellige planter og spesielt vårblomster som vokser her inne. (Vi lurte derfor på om vi ikke skulle ta turen om igjen til våren!)
Så gikk turen videre sørover langs Nipa, før vi gikk opp til Tomta, en liten plass øst for Kingsrød. I 1801 var det registrert ett hus med en etasje her. Her bodde husmann Erich Hansen og kona Eli Andersdatter med 5 barn.
Tenk – da vi gikk til bilene og hadde avsluttet turen, kom regnet igjen. Snakk om flott tur og vær! En STOR takk til Yngvar Kingsrød som gav oss en interessant, hyggelig og artig rundtur i Kingsrødkroken.
Yngvar Kingsrød laget et flott informasjonshefte til høstvandringen. Det kan du lese ved å trykke her.
Ingrid Kullerud |