Trykk på videoen over, og du får se musikkvideoen som A1 har laget om Inga og birkebeinerne.
Tar man musikken til boybandet A1 og filmatiserer historien om Inga fra Varteig og birkebeinernes kamp for å redde kongsbarnet hennes, ja – da blir det en musikkvideo som nå går verden rundt.
(Lagt på nett 12.07.2011.) Etter åtte år gjorde den norskbritiske gruppa A1 comeback med studioplate i fjor høst. Derfra har de tatt tittellåta ”Waiting for Daylight” og laget en musikkvideo hvor man på dramatisk vis beretter om Ingas og birkebeinernes strabaser for å berge kongsemnet Håkon Håkonsson vinteren 1206.
Mark Read, Ben Adams og Christian Ingebrigtsen i boybandet A1 betegner beretningen om Inga og birkebeinernes flukt med kongsemnet som den perfekte historien for en musikkvideo.
Historien har alt Gruppas manager Christian Dyresen er velvilligheten selv når Varteig Historielag kontakter ham angående musikkvideoen. Trioen Mark Read (sang og piano), Ben Adams (sang og piano) og Christian Ingebrigtsen (gitar, sang og piano) er ikke helt enkle å få i tale, men Dyresen bringer videre uttalelsen fra dem: – Historien om birkebeiner-flukten over fjellet til Nidaros ble valgt fordi den er visuell, storslått, og norsk. I vårt internasjonale comeback er det viktig å treffe de store markeder, slik som Asia, og noe mer eksotisk enn denne norske historien vet vi ikke om. Det som er dagligdags og kjent for oss, er svært eksotisk for resten av verden, og vi er svært fornøyd med utfallet av denne produksjonen, sier guttene i A1.
Christian Dyresen er manager for A1. – Historien om Inga og birkebeinerne har alt, sier han om musikkvideoen.
Krydret den litt Manageren selv supplerer: – Beretningen om birkebeinerne er den perfekte historie, og i forhold til sangen – Waiting for Daylight – skulle man nesten tro de er skapt for hverandre. Han bedyrer at man i arbeidet med videoen har valgt å være tro mot historien, men legger til at man har krydret den litt. – Dette er det vi trenger for å skape interesse om comebacket og plateslippet, spesielt i Asia, sier Christian Dyresen.
En halv million kroner Opptakene til musikkvideoen ble gjort i Gausdal og Sel tidligere i år. NRK TV brakte en reportasje derfra på ettervinteren. Fjernsynet viste fra opptak som ble gjort på Skeikampen, der hustrige bandmedlemmer måtte vente i flere timer for at tåka skulle lette. Smilene var imidlertid brede og humøret på topp da tåka endelig forsvant, og opptakene fra helikopter kunne gjennomføres som planlagt. Da showet guttene, som hadde med komplett instrumentsett opp på 1100 meters høyde. Regissøren bak musikkvideoen er australsk og produksjonen kom på omkring en halv million kroner.
Glimt fra musikkvideoen, med Inga fra Varteig.
Birkebeinerrennet satser Det blir forresten flere enn A1 som skal forsøke å få internasjonal oppmerksomhet med musikkvideoen om Inga fra Varteig, kongsbarnet Håkon Håkonsson og birkebeinere på ski. Rune Bergsodden i Birkebeinerrennet AS sier at de vil bruke musikkvideoen i sin markedsføring, spesielt i utlandet. Bergsodden sier de har et mål om å få flere utenlandske løpere til Norge, og at dette er en fin måte å markedsføre rennet på.
Tre millioner plater Bandet A1 ble startet i 1998 og satt sammen av Tim Byrne, som også var guttenes manager. Året etter kom debutalbumet ”Here We Come”. Suksessen ble enorm. De fire singlene fra albumet plasserte seg alle blant de seks beste på de britiske hitlistene. I markedsføringen av bandet ble det fokusert på at A1 skrev mange av sangene sine selv, og at tre av medlemmene spilte instrumenter. Albumet ”The A List” kom i 2000, og ble det virkelige gjennombruddet for bandet. Singlene ”Take on Me” og ”Same Old Brand New You” nådde begge førsteplass på singellistene både i Norge og Storbritannia. Den førstnevnte var en coverversjon av a-has sang fra 1985, som a-ha selv kun oppnådde andreplass med på de britiske listene. I 2002 kom A1 med sitt tredje studioalbum, ”Make it Good” og singelen ”Caught in the Middle” nådde andre og tredje plass i henholdsvis Storbritannia og Norge.
Comeback Høsten 2002 forlot Paul Marazzi bandet, og ikke lenge etter ble resten av gruppa oppløst. Det gikk sju år før gruppa – uten Marazzi – gjorde comeback med konsertene ”Celebrating” i Oslo. Dermed begynte snøballen å rulle, med opptreden på ”Allsang på Grensen”, og i 2010 ble gruppa nummer to i den norske Melodi Grand Prix-finalen – bak Didrik Solli-Tangen. I fjor høst kom så deres første studioplate på åtte år, ”Waiting for Daylight”. Nå satses det på relansering, med spesielt fokus på Asia – og der skal Inga fra Varteig hjelpe dem til å gjøre ny suksess.
Første gang Det skal være første gang noen har laget musikkvideo basert på historien om Inga fra Varteig og flukten med kongssønnen. Selv om Inga var fra Varteig og sønnen Håkon ble født i Eidsberg, er det opplendingene som i en viss grad har brukt historien i moderne tid. Birkebeinerrennet – både på ski og sykkel – er velkjent, og likeså Ingalåmi – Norges største jentelangrenn som i 2012 kan feire 20-årsjubileum. Internasjonalt har forståelig nok historien om Inga vært rimelig ukjent. Riktignok ble det fra amerikansk hold for noen år tilbake syslet med tanken om en opera-oppsetning basert på Inga fra Varteig, men disse planene er ikke blitt realisert. Nå får imidlertid Inga kjendisstatus som ingen vartinger før henne, takket være et norskbritisk band.
Kongsmoren Inga fra Varteig blir frontfigur for boybandet A1. Dette maleriet viser birkebeinerne som i 1206 flyktet over fjellet til Nidaros med kongsemnet Håkon – Ingas sønn. Maleriet henger i Ingasalen i Bygdehallen i Varteig, og er malt av Gunerius Furuholmen - etter Knut Bergsliens kjente motiv fra 1869.
Flyktet til Folkenborg Inga fra Varteig skal ha vært født omkring 1183. I 1204 var kong Håkon Sverresson i Borg, hos Audun – en frende av Inga. Inga ble kongens frille, og ungjenta fra Varteig ble gravid. Det var spente tider og tøffe kår for Inga, og derfor søkte hun tilflukt hos Erland på Huseby i Eidsberg. Nedkomsten nærmet seg, og Inga fikk tilhold på nabogården Folkenborg. Her ble så Håkon Håkonsson født. Baglerne ville imidlertid ha has på kongsemnet, og sagaen beretter om Ingas dramatiske ferd med sønnen via Hamar til Lillehammer. I januar 1206 dro birkebeinerne på ski over fjellet til Østerdalen med det halvannet år gamle kongsemnet, og kom etter store strabaser til Nidaros.
Konge i 46 år Håkon Håkonsson ble valgt til konge av birkebeinerne i 1217, men det skjedde først etter at Inga bar jernbyrd i Bergen for å bevise sønnens kongsarv. I Håkon Håkonssons regjeringstid ble det slutt på borgerkrigene, og både Island og Grønland ble lagt under den norske kronen. Håkon styrket de diplomatiske båndene til andre land, blant annet ved å gifte bort datteren Kristina til den kastillianske kongens bror i 1258. Håkon Håkonsson var konge i 46 år, og døde på Orknøyene 17. desember i 1263.
Musikkvideoen til A1s ”Waiting for Daylight” ligger på YouTube, på adressen https://youtu.be/H4XXB8CA8Ps. Der har titusener verden over allerede vært inne og sett den dramatiske fortellingen.