Hovedsiden

Om oss

Arrangement

Gamle filmer på DVD

Kalenderen

Ingaheftet

Bygdedagen

Meieriet

Varteig Bygdemuseum

Inga fra Varteig

Kulturminneregistrering

Artikler

Postkasse

Lenker

Indeks-overskrift

Bildearkivet - Bildene skannes mens du venter

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:

Bildene skannes mens du venter

Når Varteig Historielag innbyr til fotodag på skolen lørdag 9. april, er målet å sikre nye bilder til historielagets allerede rikholdige fotosamling. Og de gamle originalbildene skal skannes og informasjonen noteres mens eieren venter, slik at bildene kan tas med hjem samme dagen.

Wigdis Bergby håper at mange kommer på fotodagen med gamle bilder. I bakgrunnen står bildepermene i metervis.
Fotodag på Varteig skole lørdag 9. april 2011

(Lagt på nett 30.03.2011.)
På historielagets årsmøte i februar orienterte bildeansvarlig Wigdis Bergby om historielagets bildesamling, og viste eksempler fra de rundt 2300 fotografiene som finnes der.
Nå følger Varteig Historielag opp med en fotodag på Varteig-skolen lørdag 9. april kl. 11.00.
Arrangementet er lagt til ungdomsskolefløyen i andre etasje på skolen.

Åpen dag
Også på fotodagen vil en del bilder fra historielagets samling bli presentert, formodentlig til stor interesse for dem som kommer.
Håpet er imidlertid at folk også kommer med flere bilder som kan sikres for framtiden. Derfor stiller Varteig Historielag med både mannskap og teknisk utstyr som skal gjøre det mulig å notere nødvendig bildeinformasjon og få skannet fotografiet mens eieren venter.
– Vi har forståelse for at noen kan være engstelige for å levere fra seg unike bilder. Derfor er vårt mål at folk skal få med seg bildene hjem igjen samme dagen, sier Wigdis Bergby.
Eventuell ventetid mens skanning pågår, håper historielaget at kan nyttes til en hyggelig prat og studie av gamle fotografier. Derfor vil det bli lagt vekt på en sosial ramme rundt arrangementet, der historielaget frister med kaffe og vafler.

Alt av interesse
Wigdis Bergby berømmer folk for responsen som Varteig Historielag blir møtt med. – Vi får jevnlig henvendelser om bilder som eierne lurer på om kan ha interesse for oss, enten det nå er til kalenderen eller bare foreløpig for å sikre dem for framtiden, forteller Bergby.
Mye vil imidlertid som bekjent ha mer, og derfor har hun tro på at et godt fokus på bildearkivet kan gi ytterligere flere fotografier til bildesamlingen. – Vi vet jo at folk sitter på mye interessant, så nå oppfordrer vi til å se litt ekstra nøye etter både i album og i skoesker, smiler Wigdis Bergby.
Hun tipper det ligger mange fotografiske godbiter ute i de tusen hjem, enten det nå er i kommodeskuffen eller bortgjemt på loftet.
Wigdis Bergby bedyrer at i utgangspunktet er alt av interesse når det gjelder gamle bilder, enten det nå er personer, bygninger eller landskap, i fest eller arbeid. – Og ”gammelt” behøver ikke nødvendigvis bety hundre år. – Vi tar gjerne imot bilder fram mot i alle fall 1975-1980, sier hun.

Se mer om historielagets fotosamling her.

Øistein Bøe

Eksempler på fotografier som finnes i Varteig Historielags bildesamling. Dette bildet er fra slåttonn på Isetorp, slik det ble presentert i Varteig-kalenderen for 2005. På slåmaskinen, forspent to hester, sitter Hilmar Berg (1880-1954). Bildet har historielaget fått av Jan Erik Berg. Varteig Strengemusikk fotografert på Brennås i 1934. Første rekke fra venstre: Olaf Westgaard, Anna Westgaard, Sofie Sælid, Marie Belsby og Thorolf Haug. Andre rekke: Kristine Brusevold, Solveig Brenne, Andrine Bøe og Magnhild Brennås. Tredje rekke: Aslaug Småberg, Ragnar Sæves og Astrid Lunde. Bildets eier er Klara Westgaard, og bildet sto i kalenderen for 2001.