Amerikanere på sine forfedres jord i Varteig
Omkring 1880 emigrerte Grethe Eriksdatter og Hans Sandersen med barna. Målet var Anoka i Minnesota. Bygdedagshelgen i juni var et tipptippoldebarn tilbake i Varteig, sammen med kona og datteren. Det ble et besøk som de har lyst til å gjenta.
|
Tre kunnskapshungrige amerikanere ble guidet på bygdemuseet i Varteig av Solveig Rød (t.v.) og hennes barnebarn Rebekka Solberg Rød. Peter Lee, kona Kim og datteren Kiersten var strålende fornøyd. |
(Lagt på nett 29.06.2013.)
Peter Lee bor i Eagan, like sør for Minneapolis. Hans ”great great great grandparents” som kom til Anoka, nord for Minneapolis var fra henholdsvis Basken og Belsby.
Det renner imidlertid mye norsk blod i årene til Peter, for øvrig også noe svensk. Derfor hadde han, kona Kim og datteren Kiersten på ni år satt av fire uker til å oppsøke sine norske og svenske røtter.
Grethe og Hans
Grethe Eriksdatter ble født 6. april i 1839 på Basken. Foreldre var husmann Erik Julsen og kona Birthe Eriksdatter.
Hans Sandersen kom til verden 1. oktober i 1831 på Belsby. Foreldre var ”inderste” Sander Hansen og kona Ane Arnesdatter.
Når Hans og Grethe gifter seg 2. oktober i 1857 betegnes han som ”GaardmandsEnkeSøn” på Belsby mens hun er ”Tjenestepige” på ”Askersbye”. Begge brudeparets fedre er døde på dette tidspunktet.
Når deres førstefødte, Anne Maria kommer til verden 28. november samme år, bor de på Belsby. Der betegnes far Hans som ”Gaardmand”.
Senere etablerer familien seg på Øvre Lunde, men selger i 1875 gården og flytter til Onsøy. Da hadde ekteparet fått åtte barn – Anne Maria (født i 1857), Andrine Bolette (1860), Sander (1862), Erik (1864), Ole Christian (1866), Arnt (1869), Hans Georg (1870) og Elise Augusta (1873). Det niende barnet kommer i 1877, og får navnet Julius.
Utvandret til Amerika
Sankthansdagen i 1881 går Grethe og barna Erik, Arnt, Georg og Julius om bord i båten som skal bringe dem til Amerika. Reisemålet er altså Anoka i Minnesota. Samtidig reiser for øvrig også Grethes svoger – Ole Sandersen – til Amerika.
Hans har formodentlig reist tidligere, mens kona, ungene og broren kommer etter sommeren 1881.
Da var forresten Anne Maria allerede gift. Det skjedde i 1878, mens hun bodde i Onsøy. Ektemannen het Johannes Olsen, var skomaker og opprinnelig fra Brandval. 24. april i 1879 får de sønnen Ole Hjalmar, som i Minnesota ble hetende Elmer.
(Artikkelen fortsetter under bildene.)
|
|
|
Brødrene Hans og Ole Sandersen på sine eldre dager i Minnesota. Bak står Anne Maria, datteren til Hans. |
Hans Sandersen og Grethe Eriksdatter emigrerte i godt voksen alder til Amerika. |
Ole Sandersen Belsby, en bror av Hans, utvandret også til USA. |
Forfedre og slektninger
I februar i år tar Peter Lee kontakt med Varteig Historielag. Da har han, kona og datteren allerede plottet en fire ukers-tur til Norge og Sverige.
Henvendelsen gjaldt primært å få oversettelseshjelp. Han hadde nemlig lånt Varteig-boka til Olav Spydevold (1956), men hadde litt trøbbel med å forstå det som sto om hans forfedre i gårdsomtalene.
Litt språklig avklaring på mail utviklet seg til å bistå både for å gå tilbake i generasjonene i Varteig – men også for å koble familien i Minnesota til slekt både i USA og i Varteig.
|
Peter Lee, kona Kim og datteren Kiersten fotografert på Basken. Guide var Kjell Arne Belsby (t.v.) - for øvrig godt assistert av Per Brenne. |
|
Sogneprest Ingrid D. Levinsen guidet amerikanerne i kirken. |
Fire ukers slektstur
Den lille amerikanske familien hadde vært i Norge i en uke da de helgen 15. og 16. juni tilbrakte mye tid i Varteig.
Peter Lee er overstrømmende når han skal gi en beskrivelse av opplevelsene i Varteig. På lørdagen var han, kona Kim og datteren Kiersten på besøk på Belsby. Kjell Arne Belsbys oldefar Arne Sandersen var nemlig en bror av Peters tipptippoldefar Hans. Samme slektsrelasjonen ble det da familien møtte Anne Basken på bygdedagen. Annes oldefar Hans Eriksen var bror av Peters tipptippoldemor Grethe.
At tilfeldighetenes spill ville det slik at familien Lee var i Sarpsborg-distriktet på bygdedagssøndagen, var selvsagt bare det som de mener at toppet besøket.
Omvisning på museum og i kirke
Peter Lee er full av lovord over mottakelsen han, kona og datteren fikk. – It was a great day because everyone was so nice and so willing to help us, skriver Peter i en mail til Varteig Historielag etterpå.
Familien fikk med seg mesteparten av programmet på bygdedagen, og rakk en grundig omvisning både på museet og i kirken. På museet var Solveig Rød og barnebarnet Rebekka Solberg Rød (13) guider. Ved siden av å være høyst sentral i historielaget, er Solveig Rød også leder av tilsynsutvalget ved museet.
I kirken ble de vist rundt av sogneprest Ingrid D. Levinsen og ektemannen Leif. Det ble to fantastiske dager i Varteig, fastslår familien fra Eagan, Minnesota.
Les familien Lees varme takk etter at besøket i Norge og Sverige var avsluttet. Trykk her.
Les referatet fra bygdedagen ved å trykke her.
|
Brødrene Sverre og Asbjørn Belsby fotografert i 1983. Sverre var over i USA i to omganger; Asbjørn forble i Amerika. |
Emigranter i flere slektsledd
Kjell Arne Belsby synes det var særdeles hyggelig å få hilse på sine amerikanske slektninger. – Vi er vel sånn omtrent fire og en halv-menninger, ler Kjell Arne.
Og det er ikke så helt feil, rent bortsett fra at det har blitt to generasjoners forskyvning mellom Kjell Arne Belsby i Varteig og Peter Lee i Minnesota. Peters tipptippoldefar var nemlig bror til Kjell Arnes oldefar.
Etablerte seg som farmer
Kjell Arne Belsby er rutinert når det gjelder amerikanske slektninger. Ikke nok med at han har søsteren May Eivor boende i Los Angeles, California – han har emigranter i flere slektsledd bakover.
Far Sverre var over i USA i to omganger, i 1936 og 1946. Onklene Asbjørn og Kjell forble i Amerika. De hadde reist over i henholdsvis 1920-21 og 1927. Kjell Belsby falt som kjent under krigshandlingene på Filippinene 20. februar i 1945, og ligger gravlagt i Varteig.
Men i enda et slektsledd lenger tilbake har Kjell Arne Belsby en emigrant. Grandonkelen Albert Aaserød dro nemlig over i 1886, først til New York og senere til staten Washington der han brøt nytt land og etablerte seg som farmer.
|