|
Per E. Lundh har stor kunnskap om tømmertunnelen i Eidet, og har lagt ned en betydelig innsats for å ivareta denne historien. Derfor ble det et interessant foredrag da han gjestet Varteig i det første møtet på nyåret. Her sitter han sammen med Katrine Lundh, til høyre Kjell Andersen. I bakgrunnen ser vi blant andre Torbjørn Olsen og Asmund Brenne. (Fotos: Solveig Rød.) |
Mandag 12. januar 2015: Kåseri ved Per E. Lundh:
Historien om verdens lengste tømmertunnel
Mandag 12. januar hadde Varteig Historielag igjen møte i Peisestua i Bygdehallen. Under overskriften «Tømmertunnelen i Eidet» kåserte Per E. Lundh for snaut 30 fremmøtte tilhørere.
(Lagt på nett 15.01.2015.)
Lundh vet det meste som har med tømmertunnelen å gjøre. Bestefaren hans var i sin tid maskinfører på anlegget. Han selv har også arbeidet der, og i tillegg bor han omtrent oppå tunnelen.
Langt tilbake i tid har det vært utførsel av tømmer fra Norge, og Glomma har vært sentral i så måte. Fram til 1886 gikk alt tømmeret på Glomma utfor Sarpefossen. Dette bød på store problemer, så det året ble det lagd ei tømmerrenne utenom fossen og ned til Sandesund. Derfra gikk stokkene videre ned til Fredrikstad.
Verdens største
Rundt 1900 økte båttrafikken på Glomma, noe som igjen gav ytterlige problemer. Noe måtte gjøres!
I 1908 ble verdens største tømmertunnel ferdig. Inntaket var ved Svartedal. Der var det ei fast lense. Så gikk stokkene ned i ei sjakt og videre 3170 m. gjennom en tunnel, før de kom ut i lensa ved Eidet. Driften startet våren 1909.
Det var nok ikke bare enkelt og lett å jobbe ved denne arbeidsplassen! For å komme ned i tunnelen, ble mannskap kjørt ned i sjakta i ei vogn. Det var mørkt, vått og kaldt, og ingen kommunikasjon mellom vogna inni sjakta og føreren av dampmaskinen, som var vognas drivkraft. Det eneste var å slå et visst antall ganger i et jernrør som var der! Merkelig at det ikke skjedde flere ulykker enn det i virkeligheten gjorde.
(Artikkelen fortsetter under bildene.)
|
|
|
Det sosiale er vesentlig når historielaget har sine møter. Praten går lett over kaffen. Fra venstre ser vi Kai Rød, Terje Bergby, Ragnar Berby, Synnøve Gundersen og Inger Skogen. |
Fra et av bordene under historielagsmøtet om Eidet-tunnelen. Fra venstre Ingrid Kullerud, Ragnhild Aune Sulusnes, Hans Erik Pedersen og Anne Sofie Bergerud. Bak ser vi Kari Synnøve Lunde, Marit Aasgaard, Sølvi Jelsness og Ragnhild Lunde Komperød. |
Tømmertunnelen mellom Isnesfjorden og Eidet sto ferdig i 1908 og er på 3.170 meter. På det meste passerte sju millioner stokker gjennom tunnelen i en sesong. Her fra utløpet ved Eidet.
(Bildets eier: Frank Glenne.) |
Ble med gjennom tunnelen
Per Lundh avrundet fortellingen sin med å fortelle om ulykken som hendte med Anton Hansen i 1953.
Arbeideren stod ved inntaket av tunnelen sammen med en annen, da han plutselig datt med hode og hendene først ned i sjakta. Mennene som stod igjen fikk varslet folk i den andre enden av tunnelen, som igjen tilkalte lege. Disse stod og ventet på at Anton skulle komme igjennom.
Etter 13-14 minutter fikk de øye på kallen. Han kom ridende på to tømmerstokker, en under hver arm. Han hadde et ubetydelig sår i hode, ellers ikke noe.
Det hører med til historien at Anton fikk bevilget fri resten av dagen. Han gikk hjem for å tørke seg og papirpengene som han bestandig hadde med i innerlomma!
Etter dette kåseriet var det som sedvane, kaffe og kaker å få, og praten gikk lett rundt bordene på Bygdehallen i Varteig.
Ingrid Kullerud
Flere artikler om tømmerfløtingen
Les mer om tømmertunnelen ved å gå inn på:
http://www.sarpsborg.com/Byen-var/Opplev-Sarpsborg/Severdigheter/Tommertunnelen/
Du kan lese mer om fløtingen ved Glennetangen lense ved å trykke her.
Aage Tangen gjestet Varteig Historielag 27. september i 2010 og fortalte om tømmerfløtingens storhetstid i Glomma. Referatet fra hans foredrag kan du lese ved å trykke her.
Sigrid Helene Agnalt gjestet Varteig Historielag 20. januar i 2014 etter at hun hadde skrevet masteroppgaven i historie ved NTNU om tømmerfløterne. Referatet fra hennes foredrag kan du lese ved å trykke her.
|