|
|
|
Gressløs gård, med bryggerhuset og den gamle låven. (Bildet er hentet fra Inger Louise Bergeruds bok "Slekt i øst og vest".) |
Brødrene Oddmund og Jens Gressløs - stramme gutter i nyanskaffede dresser. |
Ole Gressløs med bussen foran kirken i 1952, i Oddmund Olsens strek. (Fra avisa "Bil & Trafikk".) |
Barneår og oppvekstkår på Gressløs
Ekteparet Ingvild og Jens Gressløs tar forsamlingen med seg 60-70 år tilbake i tid når de på Varteig Historielags møte 31. oktober skal fortelle løst og fast om barneår og oppvekstkår i Varteig.
|
Ingvild og Jens Gressløs beretter om barne- og ungdomstid i Varteig for 60-70 år siden når historielaget har møte 31. oktober. |
Jens Gressløs er født på Gressløs i 1933, som yngst i en søskenflokk på ti. Hans første minner har han fra tre års-alderen, og i møtet i Peisestua på Bygdehallen tar ekteparet fram historier og opplevelser fram til Jens som 21-åring drar i militæret i 1954.
Ingvild og Jens Gressløs har gjort presis hva alle burde ta seg tid til, nemlig i ro og mak skrive ned erindringer fra egen barndom og ungdom. - Vi brukte et års tid på det, forteller ekteparet. Ingvild førte i pennen hva Jens fortalte. Resultatet har blitt et helt hefte, til stor glede for etterkommerne. Og i møtet 31. oktober får vi ta del i noen av disse opplevelsene.
Krig og rutebil
Legendariske Ole Gressløs, rutebil-pioneren fra Varteig, var faren til Jens. I møtet i Peisestua vil vi nok få stifte nærmere bekjentskap med "Gressløs'n"og bussdriften. Blant annet fra krigens dager, da ungene på Gressløs ble satt til å hogge knott straks de kom hjem fra skolen. I mangel på bensin, hadde bussen montert en generator som ble fyrt med knott - og det var ungenes jobb å sørge for at det var rikelig tilgang på knott.
- I det hele tatt får de fem krigsårene en solid plass i beretningen, forteller ekteparet. Men ellers byr de på minner fra både lek og arbeid, fra skolegang og idrett. Her gikk det på både fotball, langrenn og hopp, med egen hoppbakke i Breiåsen, like sørøst for gården.
Historien omfatter også den spede start på yrkeslivet. Som ungdom flest, var det å få seg jobb straks over konfirmasjonen. For Jens ble det jobb på ulike gårder i bygda og sesongarbeid på Bøsaga - men etter hvert fast jobb på lakkeringsverkstedet på Hafslundsøy.
Vi spår en innholdsrik kveld i Peisestua mandag 31. oktober!
|