Mandag 5. november 2012: Presentasjon av fotosamlingen ved Helge Bergby:
Sjenerøs gave toppet fotokvelden
Det ble hakeslepp i forsamlingen da Varteig Historielag i novembermøtet fikk en sjenerøs pengegave etter at en konsert i bygda hadde gått med et pent overskudd. Tema for kvelden var egenlig historielagets fotoarkiv, og bare et par personer i salen visste at kvelden skulle toppes med gaven.
|
Erling Skivdal (i midten) kvitterte med blomst til Monica Heer Mariussen og Einar Sandvik for stemningsfull sangavdeling som innledning på november-møtet. |
Monica Heer Mariussen er ei Varteig-dame med initiativ og pågangsmot. Fredag 21. september sto hun alene om å arrangere en konsert i Ingasalen i Bygdehallen.
Selv om initiativtakeren valgte å kalle det en musikalsk hyggekveld, besørget Viseklubben Lars, Bjørnar Spydevold og Kari Stokke, Høyt & Lavt Swingteam og Monica selv for at det ble en minneverdig konsert for noe over 100 tilhørere.
Allerede ved avslutningen på konserten røpet hun for forsamlingen at et eventuelt overskudd skulle tilfalle Varteig Historielag. Størrelsen på beløpet visste ingen.
8.600 kroner!
Derfor ble det en storligen overraskelse for de rundt 35 i salen da Monica Heer Mariussen i historielagets møte i november kunne fortelle at 8.600 kroner var overført til historielagets bankkonto.
En storslagen gave som selvsagt vil komme svært godt med i historielagets virksomhet. Stor oppslutning om konserten, og velvillig sponsorstøtte, hadde sørget for det flotte resultatet.
Monica kunne for øvrig fortelle forsamlingen at hun allerede var i gang med å planlegge ny konsert i september neste år dersom hun klarte å sikre sponsorer. Hun var heller ikke snauere enn å garantere at historielaget også neste år blir formålet dersom arrangementet skulle komme ut på pluss-siden.
Musikalsk avdeling
Ikke nok med at Heer Mariussen kom med den romslige pengegaven, hun kvitterte også med en musikalsk avdeling som innledning på møtekvelden. Med seg som musikalsk følge hadde hun Einar Sandvik på trekkspill.
– Vi kan jo kalle oss Gamle Bøveien Duo, spøkte konsertarrangøren, ettersom hun og Einar bor i hver sin ende av den gamle kommuneveien.
Monica er for øvrig leder i Viseklubben Lars, mens Einar har vært med der tidligere – og han stiller også fortsatt opp på enkeltarrangementer.
(Omtalen fortsetter under bildene.)
|
Ikke nok med at Monica Heer Mariussen kom med spanderbuksene på, hun kvitterte også med en særdeles hyggelig sangavdeling. Her hadde hun musikalsk følge av Einar Sandvik på trekkspill. |
Folk sang med
I en stjerneklar og flott novemberkveld var det vel ikke mer enn naturlig at ”Gamle Bøveien Duo” åpnet sangavdelingen med stemningsfulle ”Vi tenner våre lykter når det mørkner”, skrevet av Bjørn Rønningen.
Duoen gikk videre med Arne Svendsens fengende revyvise ”Unnskyld at jeg spør” som blant annet ble kjent gjennom Willy Hoel. Monica vil ikke støte noen, så for sikkerhets skyld fikk hun garantier fra styret på forhånd at ingen ville ta anstøt når det i visa heter ”Sterk likør har satt meg i humør”.
Avdelingen med sang og trekkspill ble avsluttet med Vidar Sandbecks ”Vakre visa”, for øvrig den første visa som Sandbeck skrev.
Forsamlingen hygget seg med det overraskende lokale kulturinnslaget, og ville ikke helt gi slipp på Monica og Einar. Derfor ble det ekstranummer – med Erik Byes vakre ”Pappas bånsull”.
Spesielt på siste visa fikk også duoen med seg forsamlingen på allsang. Monica kvitterte med å si ”at det var det hun visste, vartingene kunne synge”.
Erling Skivdal kunne på styrets vegne bare takke hjerteligst for både storslått pengegave og stemningsfull sangavdeling, og overrakte Monica og Einar hver sin vakre orkidé.
40 lokale bilder
Da var tiden kommet for det som egentlig var annonsert som tema for møtet – nemlig Varteig Historielags rikholdige fotoarkiv.
Wigdis Bergby har ansvaret for bildesamlingen, og det var også hun som skulle presentert noen godbiter fra arkivet. Dessverre var Wigdis blitt syk, men ektemann Helge ble en særdeles god erstatter. Vi har en mistanke om at de jobber både godt og tett sammen når det gjelder den dugnadsinnsatsen de gjør for historielaget med bildesamlingen.
Helge viste en powerpoint-presentasjon med rundt førti bilder fra forskjellige kanter av bygda, med ulike emner og til forskjellige tider.
Det eldste bildet var fra omkring 1870 og var et portrettbilde av Iver Svendsen Brunsby. Historielaget er imidlertid opptatt av at samlingen også skal inneholde relativt sett nyere bilder. Derfor var fotografier helt fram til 1990-tallet med i bildepresentasjonen. ”Det som ikke er gammelt, blir gammelt”, som bekjent.
(Omtalen fortsetter under bildene.)
|
|
Mappene med tidligere registrerte bilder var lagt fram på møtet. Her studeres mappene av fra venstre Helge Bergby, Synnøve Lunde Karlsen, Synnøve Gundersen, Hans Erik Pedersen og Bjørn Langerød. De tre første er viktige medarbeidere som Wigdis Bergby har med seg i jobben med fotosamlingen. |
Omkring 35 personer var med på fotokvelden. Fra venstre Hans Erik Pedersen, Synnøve Gundersen, Synnøve Lunde Karlsen, Monica Kvisler og Hans Erik Groven. Bak: Erling Skivdal, Kai Rød, Arne Hansen, Terje Bergby, Marit Aasgaard og Kjell Lunde. |
|
|
Den sosiale biten er viktig på historielagets møter. I front fra venstre Ragnhild Aune Sulusnes, Ragnhild Larsen-Småberg, Asmund Brenne og Sølvi Jelsness. Bak: Ragnar Berby, Isak Lunde, Gunnar Kultorp, Odd H. Johansen og Gunnar Bråthen. |
Praten går rundt småbordene. Her ser vi Solveig Rød, Jorun Hagen, Sigrunn Brusevold og Bjørn Langerød. Bak til venstre Asmund Brenne og Sølvi Jelsness (delvis skjult). |
2700 bilder
Varteig Historielags bildesamling teller rundt 2700 fotografier. I møtet var blant andre Kjell Lunde opptatt av at samlingen må bli gjort tilgjengelig for folk flest. Han kunne tenke seg en søkbar, digital base hvor man kan gå inn og gjøre seg kjent med hva som finnes i arkivet.
Det ble sagt at det jobbes med dette. I mellomtiden er oversikten manuell, gjennom en rekke særdeles fyldige mapper med tidligere registrerte bilder.
I denne digitale verden var det imidlertid flere som så fram til at det skulle bli enklere å få innsyn i historielagets fotosamling.
Til møtet var folk blitt oppfordret til å ta med seg gamle bilder, og noen hadde da også tatt imot denne oppfordringen. Kvelden var imidlertid primært ment for å gi en presentasjon av samlingen, og ikke minst motivere folk til å tenke lagets bildearkiv når man går gjennom album og skuffer med gamle bilder hjemme.
Les forhåndsomtalen til møtet ved å trykke her.
|