JavaScript DHTML menu is only visible when JavaScript is enabled 2013.11.04 - Knut Boe

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:

Minner fra barndommens ”krok”

Om det ikke blir minner fra barndommens dal, så blir det i alle fall fra barndommens ”krok” når Knut Bøe i november-møtet i historielaget kåserer om sin oppvekst i Bøkroken. Med seg i møtet har han for øvrig menighetskoret.

Knut Bøe kan se tilbake på 39 år som lærer, 41 år som korleder og 51 år som organist. I historielagets møte vil han imidlertid vie mest tid til barndomstida Ovaskogs.
Møte mandag 4. november kl. 19.00 med Knut Bøe og menighetskoret

(Lagt på nett 28.10.2013.)
Knut Bøe er født i 1943, og fikk følgelig oppveksten sin på 1940- og 1950-tallet som eldst i en søskenflokk på seks. Han forteller om plikter hjemme på Nordstu-Bøe, men også om rikelig tid til lek og moro.
Han blar i et gammelt fotoalbum. Opp for gårdstunet hadde han og søsknene bygd seg lekehytte med tårn. Her var det utfordringer både i klatring og balanse.
Knut blar videre, og henter fram et bilde av familien tatt på gårdsplassen, der også merra Adly fikk være med. Og oppe i en selvlaget mini høyvogn sitter søstrene Jorunn og Åse.

Klatret i stillaset
Jo, det var mange bekymringsløse dager, men også dager hvor alvoret meldte seg. Som eksempelvis under åpningsrennet i Kullerudbakken 28. januar i 1951. Møysommelig hadde folk i idrettslaget bygd opp en flott bakke, med materialer fra den nedlagte tyskerleiren.
– Vi hadde mye moro med å klatre i stillaset, husker mandagens foredragsholder. Enda godt at foreldrene ikke alltid visste hva podene drev med.
Alvoret i Kullerudbakken kom allerede i åpningsrennet. Bakken var kanskje noe vanskelig, og det endte med flere stygge fall og to av hopperne på sykehus. Han husker at sykebilen sto ved Tomtebrua, og at de skadde ble båret ut av bakken.

Hoppet i Rogndalsbakken
Kullerudbakken raste jo ut ikke så lenge etter åpningsrennet, og derfor ble det aldri noe mer enn klatring i stillaset i den bakken for Knut Bøe og de andre jevngamle.
Derimot ble det ofte og gjerne hoppet i ulike mindre bakker i nærområdet. Ikke en egnet bakke uten at det ble laget et hopp – og både ved Høkelia og Rogndalen var det hoppbakker som flittig ble brukt.
I Høkelibakken kunne de modigste hoppe langt bort i 20 meter. I Rogndalsbakken var ovarenna langt på vei tilpasset motet til de unge. De dristigste, som ville ha størst mulig fart, kunne nemlig gå høyere opp i Tomteåsen. Utfordringen da var imidlertid at det sto ei svær furu midt i traseen som de etter beste evne måtte svinge utenom for å ta seg inn i sporet igjen før man nådde hoppet.

Kreative gutter hjemme på gården. Her har de bygd flott låvebru. Knut Bøe t.v., sammen med brødrene Kåre og Harald. Oppveksten var lys, og lekekameratene mange i Bøkroken på 1950-tallet.

Familiebilde med merra Adly - og ei mini høyvogn som guttene selv hadde snekret. Fra venstre Harald, Kåre, mor Olga, Jorunn, Åse, far Ole og Knut. Yngstemann Lars Olav var ikke født på dette tidspunktet. Et ruvende byggverk i utkanten av gårdstunet på Bøe - med selvsnekret lekehytte under og tårn over. Vi ser brødrene Knut, Kåre og Harald - og søsteren Jorunn. Bildet er tatt midt på 1950-tallet.
Bilde fra Kokkimskolen med fjerde og femte klasse i 1955. Første rekke fra venstre: Arne T. Bøe, Finn Tomta, Knut O. Bøe, Ole Rogndalen og Knut T. Bøe. Andre rekke: Egil Nordengen, Anders Ørka, Kjell Grythe og Hans Høntorp. Tredje rekke: Birgit Grythe, Olaug Grythe, Anne Lise Johansen, Karin Karlsen, Kari Brenne og en lærerstudent. Fjerde rekke: Jorunn Sandtangen, Synnøve Lunde, Gretha Øby, Inger Marie Bøhaugen, lærer Anna Oland og lærerstudent Paul Berg.

Bestefars orgel
Jo, minnene er mange – og de fleste utelukkende gode når Knut Bøe blar i minnenes album. Det inkluderer også sju års skolegang på Kokkimskolen. Han vil garantert komme tilbake til skolegangen i foredraget. Og ventelig også sine tett innpå 40 år som lærer på Varteig-skolen.
Vi hopper imidlertid til det som skulle bestemme resten av yrkeslivet hans – og definitivt avgjøre hans store interesse gjennom hele livet. Hans bestefar – Ole Simensen Brenne (1885-1945) – hadde vært organist i Varteig kirke i mange år. Når familien på Bøe derfor var på besøk hos bestemor Johanne på Brunsby, fikk han rundt skolealderen lov til å sitte ved det gamle orgelet og la fingrene leke over tangentene.
Det var nok avgjørende for at han i 51 år var organist i bestefarens gamle kirke, fram til han gikk av med pensjon i fjor. Men fortsatt er han vikar på orgelkrakken.

Flotte sanger
Hos bestemor på Brunsby var det mye noter etter bestefaren. Blant annet notene til Varteig-sangen og ”Kirken der hjemme”. Begge skrevet av Nils Tomte, med tonesetting av henholdsvis Kristian Wendelborg og Chr. Haslerud. – Jeg husker at jeg ble veldig imponert over at bygda hadde så flotte sanger, forteller han.
Det er derfor ingen tilfeldighet at menighetskoret innleder kåseriet hans på mandag med nettopp disse to sangene.
Han forteller om tiden som elev hos organist Erling Borgesen i Sarpsborg. For øvrig samtidig med at en annen varting valgte samme veien – nemlig kompisen Asbjørn Myrås, som var året eldre. Asbjørn var blant annet organist i Østre Fredrikstad kirke før han i mange år var domorganist i Stavanger.
Etter årene hos Borgesen bygde Knut Bøe på med et par fag fra musikkonservatoriet. Ellers er han selvlært, og hadde noen vikariater før han i 1961 ble ansatt som organist i Varteig kirke.

Startet menighetskoret
Selv om Knut Bøe i sitt kåseri vil legge stor vekt på barndom og oppvekst hjemme på Bøe, vil han nok også ta noen sideblikk til både lærer- og organistyrket, og til tiden som korleder.
Da Varteig Menighetskor ble stiftet i 1972, ble Knut Bøe dirigent og musikalsk leder. Selv om han har pensjonert seg både som lærer og organist, fortsetter han som korleder.
Derfor er det ekstra trivelig at koret blir med ham i møtet med historielaget. Nå vil det seg jo slik at historielagets møter holdes på mandager, og dette er også øvingskvelden for koret. Og begge holder hus i Bygdehallen. Men mandag er vi ikke i hver vår etasje, da gjør vi hverandre selskap – og er garantien for at det blir en flott kveld.

Asbjørn Myrås (1942-2011) til venstre og Knut Bøe var kompiser, og gikk begge som elever hos Sarpsborg-organisten Erling Borgesen. Bildet er tatt i Sarpsborg kirke omkring 1960. Varteig Menighetskor ble stiftet i 1972, og Knut Bøe har vært dirigent hele tiden. Mandag er menighetskoret med sin dirigent i møtet i historielaget.