|
Denne sarkofagen ble åpnet i 1953, og viste seg å inneholde levningene av prinsesse Kristina, som døde nesten 700 år tidligere. |
Mandag 19. oktober 2015: Thorbjørn Greipsland kåserte om prinsesse Kristina:
Ingas barnebarn ble spansk prinsesse
Mandag 19. oktober 2015 var det medlemsmøte i Varteig Historielag igjen. Omkring 25 medlemmer møtte opp i peisestua for å høre på Thorbjørn Greipsland fortelle om Ingas barnebarn, prinsesse Kristina, som ble giftet bort til en spansk prins i 1258.
|
Thorbjørn Greipsland tok tilhørerne med på en reise om prinsesse Kristina, som var både norsk og spansk prinsesse på 1200-tallet.
(Alle bildene fra møtet er tatt av Oddveig Nilsen.) |
(Lagt på nett 22.10.2015).
Etter at Greipsland var ferdig med sitt foredrag, fikk vi kaffe og kaker som kjøkkenkomiteen nok engang hadde gjort i stand. Så ble det kjøpt lodder og gevinster ble fordelt, før historielagets leder la fram noen styresaker for medlemmene.
Ingas barnebarn
Dette var det Greipsland fortalte vartingene samtidig som han viste bilder fra forskjellige steder i Spania, som underbygger historien til Kristina:
Inga fra Varteigs sønn, Norges kong Håkon Håkonsson, giftet seg med hertug Skules datter, Margrethe, i 1225.
I Spania rådde den mektige kong Alfonso el Sabio. Han hadde fire brødre. I 1255-1257 ble det sendt først en delegasjon fra Spania til Norge, deretter en norsk delegasjon tilbake. Spørsmålet var om kong Håkon ville gifte bort sin datter Kristina til en av Alfonsos brødre.
Kristina svarte ja til å gifte seg med den yngste, prins Felipe. Han hadde egentlig tenkt å bli biskop i Sevilla, men planene ble altså forandret.
|
Statuen av prinsesse Kristina, barnebarnet til Inga fra Varteig. |
100 mann og 70 hester
Et nytt skip ble bygget for å frakte Kristina og alt hun skulle ha med seg til Spania. Vi vet ikke hvilken reiserute som ble fulgt, men hun fikk en gedigen medgift med seg. Et følge på 100 personer dro sammen med Kristina,og 70 hester måtte til for å frakte dem over land. I julen 1257 ankom de til Barcelona. Der bodde en søster til kong Alfonso, og her ble de i tre dager for å feire jul.
31. mars 1258 giftet prinsesse Kristina av Norge seg med prins Felipe av Spania, og de flyttet til Sevilla.
Hjemlengsel eller drap?
Vi vet lite om parets liv der i Sevilla. Kristina døde bare fire år senere. Det spekuleres på dødsårsaken som er ukjent. Noen mener hun døde av hjemlengsel, andre mener hun ble drept. Hun fikk i hvert fall ingen barn.
Det står for øvrig en statue av henne i Sevilla, men hun ligger begravet i Covarrubias. Her kan skoleelever og andre komme og se sarkofagen hennes, og lese eller høre om prinsesse Kristina fra Norge, barnebarn av Inga fra Varteig.
Kristinas levninger
I 1953 ble en sarkofag åpnet, og det viste seg at det var Kristinas levninger som lå der. Med henne lå det også en skrevet beskjed om at hun skulle ta diverse urter som medisin. Ingen hadde visst at det var Kristina som var begravet der, før dette.
Kristina hadde visstnok et ønske om at det skulle bli bygget et norsk kapell viet til hellig Olav. Dette ble aldri noe av på hennes tid. Men da sarkofagen hennes ble kjent, fikk en norsk delegasjon til et samarbeid mellom kirken i Tønsberg og Spania. For fire år siden ble et norsk kapell innviet i Covarrubias til minne om prinsesse Kristina.
Ingrid Kullerud
|
|
Ivrig prat rundt bordet. Fra venstre: Odd Johansen, Knut Sælid, Isak Lunde, Øistein Bøe og Asmund Brenne. |
Ragnhild Aune Sulusnes (fra venstre), Liv Østtorp Hauge, Inger Skogen og Ragnar Berby fotografert under kaffepausa. |
|
|
En romslig pause med bevertning hører til. Her er det styrets sekretær Ingrid Kullerud som står ved kakebordet. |
Sølvi Jelsness, Oddvar Juliussen og Arne Hansen bidro til både bevertningen og loddsalget. |
|