JavaScript DHTML menu is only visible when JavaScript is enabled 2016.06.19 - ForhBygdedag

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:

Leif Levinsen er både takknemlig og ydmyk:

En utsøkt ære å få tale på bygdedagen

Leif Levinsen er både takknemlig for og ydmyk overfor oppgaven som han har tatt på seg på bygdedagen søndag. – Det er en utsøkt ære å få lov til å tale på denne tradisjonsrike dagen, et arrangement som jo fyller 100 år neste år, sier den pensjonerte prostipresten.

Leiv Levinsen ser det som en ære at han skal holde talen på søndagens bygdedag. Dette bildet er for øvrig tatt for fire-fem år siden, da han var på en bibeltur til Det hellige land.

(Lagt på nett 17.06.2016.)
Ydmykheten kommer godt til uttrykk når han skal vurdere hvorfor bygdedagskomiteen ville ha nettopp ham som taler for dagen. – Jeg er jo ingen, egentlig. Bare gift med sognepresten (Ingrid D. Levinsen – red.anm.), og har bodd i bygda i bare ni år, utdyper han. 
Men så kjapper han seg og legger til: – Jeg må si at Varteig har vokst seg inn i mitt hjerte. Ikke bare menigheten, men bygda. Jeg har fått en temmelig stor bekjentskapskrets av bygdinger gjennom min interesse for landbruket og den sosiale kontakten med folk flest, gjennom kontakter for å holde liv i min gamle Gråtass, og ikke minst gjennom de ukentlige turene som Seniorgruppa arrangerer. Den gjengen betyr mye for meg, for ved de turene har jeg fått se og oppleve Varteig-bygda fra alle utkantene, fra de gamle stiene som folk gikk på til skole og kirke før, og bosettinger som det bare er gjengrodde tufter igjen av nå, gjennom fortellingene om livet tidligere, da alt var tungdrevet og folk var slitere og oppfinnsomme. Respekten for bygdefolkets respektfulle historie og tradisjoner har vokst fram gjennom slik "undervisning", framholder Levinsen.

Imponerer ham
For øvrig lar han seg stadig imponere over det han betegner som vartingers dyktighet. – Fra dette bygdesamfunnet har det vært, og det skjer i nåtid, at betydningsfulle personligheter står fram i politikk og i samfunnsliv med inflytelse og vellykkethet, sier han.
Levinsen minner om at rådmannen er Varteig-jente, og han trekker fram flere betydelige firmaer med Park & Anlegg i spissen. – Også innenfor kulturlivet finner vi mange som har bakgrunn fra Varteig.
– Varteig er langt fra noen indianerlandsby befolket av enkle bønder. Den fordommen, som jeg vitterlig har hørt før, er død og latterlig, fastslår Leif Levinsen.

Søndagens tale
Og hva har dagens taler på bygdedagen søndag tenkt å fremheve? – Jeg kommer til å se på noen historiske linjer og forsøke å hente fram en kvinnelinje. Inga er jo en historisk basis for Varteigs tradisjoner på flere områder, pengterer han.
Historieskrivning har vært menns domene i hovedtrekk, de historisk viktige begivenhetene er menns fortellinger. Men hvor ser vi kvinnene?spør Levinsen. De trofaste, trygge og sikre, hjemmenes bestyrere, de som er ryggraden i samfunnet? De er "selvsagte". De er "hjemmeværende". De er ikke historiske og får ikke den offentlige oppmerksomheten. Det vil jeg rykke og dra litt i og hente opp hverdagsheltinnene, om jeg kan klare det, sier Leif Levinsen.

Pensjonert prest
Leif Levinsen (68) er født i Oslo, men vokste opp på Nesodden. Han utdannet seg til prest, og var først feltprest i Vardø og senere skolelagsprest i Molde. Senere ble han menighetsprest i Halden, og i ti år var han rådgiver for biskopen i Borg før han ble prostiprest.
I 2007 giftet han seg med Varteigs sogneprest Ingrid Dorthea Sæverås (nå Levinsen), og inngikk dermed også i det lokale menighetsbyggende arbeid i Varteig og på Hafslundsøy.
Ekteparet Levinsen bebodde presteboligen i Varteig fram til de i fjor kjøpte seg bolig på Kløvningstein ved Iseveien.

Øistein Bøe

Kirken blir åpen for omvisning

Varteig kirke blir åpen for omvisning under pausa i bygdedags-arrangementet søndag.
Foto: Knut Øyvin Skaar.

(Lagt på nett 17.06.2016.)
Søndag er det anledning til å få en omvisning i Varteig kirke. Det vil skje i pausa i bygdedagsarrangementet, og kirketjener Ivar Aronsen vil stå klar i kirken for å guide dem som ønsker å se seg om i det vakre kirkeskipet.
Forespørselen om å bese seg i kirken ble fremmet på Varteig Historielags Facebook-side tidligere i år. Bakgrunnen var at historielaget både påFacebook og i bildearkivet det siste året har laget full bildedekning både av glassmaleriene i kirken og av "prestekonegalleriet". Samtidig er det også foretatt en fullstendig bilderegistrering av middelalderkirkegården.
Spørsmålet kom derfor om mulighetene for å bese seg i kirken, og menighetsledelsen responderte umiddelbart ved å ha åpen kirke søndag ettermiddag.
Ivar Aronsen står da klar til å svare på spørsmål og vise rundt i kirken. 
Pausa i bygdedagsprogrammet er beregnet fra omkring kl. 15.00.

Bildene av glassmaleriene ser du ved å trykke her.

Bildene fra "prestekonegalleriet" med presentasjon av alle ektefellene fra 1861 finner du ved å trykke her.

Bildene fra middelalderkirkegården med samtlige gravsteder finner du ved å trykke her.

 

Programmet for årets bygdedag er klart

Bygdedagen i 2016 går av stabelen søndag 19. juni. De arrangerende foreningene i bygda legger opp til at dette skal bli en innholdsrik og fin familiedag.

(Lagt på nett 31.05.2016.)
Alle ønskes velkommen til Bygdehallen og området rundt til en flott familiedag. Bygdemuseet blir som vanlig åpent, der en guide vil kunne vise rundt og fortelle. Mye av aktivitetene legges også til Varteig Historielags eiendom Meieriet, like vest for Bygdehallen.

Det har kommet spørsmål blant annet på Historielagets Facebook-side om mulighetene for å kunne bese seg i kirken. Kirkens administrasjonen har tatt dette ønsket til følge, og Varteig kirke vil være åpen under pausa i bygdedagsarrangementet.
Det blir salg av mat og drikke, frimarked, og aktiviteter for barn, dyr ved meieriet, og utstilling av gamle biler. Bygdekvinnelaget selger Varteiglefsa, og som vanlig har historielaget salgsstand med blant annet en rykende fersk utgave av årstidsskriftet Inga.

Parkeringen vil skje ved kirken og skolen.

11.00 Gudstjeneste med 50 års konfirmantene i Varteig kirke.
12.30 Utstillingene åpner.
13.00 Visning av seletøy til hest.
13.30 Hundeshow.
14.00 Åpning av Bygdedagen v/ Steinar Kokkim.
14.10 Blomsternedleggelse ved Ingabautaen v/ Elsie Brenne.
14.15 Minneord v/ Mia Arntsen og Mathilde Windsvold.
14.20 Varteigsangen ledet an av Varteig menighetskor.
14.40 Tale for dagen v/ Leif Levinsen.

PAUSE.
Varteigmesterskap i melkespannkasting og eggkasting går av stabelen på jordet bak Meieriet i pausen.

15.30 Konsert av Viseklubben Lars.
16.00 Premieutdeling i VM.

Referat fra fjorårets bygdedag ser du her.