JavaScript DHTML menu is only visible when JavaScript is enabled 2016.08.27Tusenaarsstien

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:

Høstvandring 27. august 2016:

"1000 år på 1000 meter" i restene av gamle Sarpsborg

Lørdag 27. august arrangerte Varteig Historielag høstvandring i Sarpsborg for sine medlemmer. I anledning tusenårsjubileet til byen er det laget en "tusenårssti" der den gamle jordvolden til borgen som kong Olav den Hellige anla ved Sarpsfossen i 1016, stod.

(Lagt på nett 04.09.2016.)
Turen startet på baksiden av Borgarsyssel museum, og 15 turdeltagere fikk høre Solveig Rød fortelle historien som står skrevet, om hvor og hvordan Olav selv var tilstede og bygget en borg og en kjøpstad ved fossen.
Jordvolden var etter sigende på 600 meter og ble bygget på det året kongen bodde her i Borg i 1017.
Det er også satt opp flere store skilt (som også er med lyd) på veien gjennom tusenårsstien. Disse skiltene forteller Sarpsborgs historie og er svært så informative.
(Artikkelen fortsetter under bildene.)

Solveig Rød øste av sin kunnskap. Tilhørerne fra venstre: Trond Kokkim, Ingrid Kullerud (delvis skjult), Bjørn Eng, Kari Synnøve Lunde, Inger Skogen, Sølvi Jelsness, Gunnar Kultorp, Arild Smaaberg, Gunnar Bråthen, Kai Rød og Ragnhild Aune Sulusnes.

På Kongehøien. Ingrid Kullerud, Kari Synnøve Lunde og Gunnar Bråthen følger interessert med. (Alle fotos: Oddveig Nilsen.)
På vår vandring støtte vi på flere av de seks store merkestenene som er satt opp for å markere hvor volden lå. Disse stenene ble satt opp i 1927. Kai Rød med barnebarnet Nicolay Nygård tar en pust i bakken like ved Tarris.

Rasteplass
Turen vår gikk fra Borgarsyssel til St. Mariegate i Borregaardsbakken og bort til Tarris. Derfra gikk vi ned til Glomma på oversiden av fossen. Her har kommunen satt opp griller til fri benyttelse, og vi satte oss ned ved bordene der og spiste maten vår. Været var strålende, og området har blitt ryddet for kratt og høyt gress. Rene parken var det blitt!
Deretter tok vi gangbroa over fossen til kraftstasjon på Hafslundsida av Glomma. Et stykke ned langs elva på denne sida, fant vi "Kongehøien". Opp gjennom tidene har mange kongelige og andre prominente personer stått og beundret fossen. Det ble visst også satt opp flere minnesmerker over alle de kongelige som har vært her, men dette ble laget av tre, og etter flere år råtnet de bort.
Så gikk stien over riksvei 109, og vi kunne avslutte turen inne på Hafslund hovedgårds område.

Styret i Varteig Historielag vil gi Solveig Rød en stor takk for at hun guidet oss gjennom historien rundt Sarpsfossen. Det er alltid en glede å høre på Solveigs fortellerkunst og historiekunnskap!

Ingrid Kullerud