JavaScript DHTML menu is only visible when JavaScript is enabled Bygdedag 2011- Brudeferd og broderier i Bygdehallen

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:

Bygdedagen 19. juni 2011:
Brudeferd og broderier i Bygdehallen

På årets bygdedag er det i et for øvrig variert og spekket program to utstillinger som publikum bør bruke litt ekstra tid på. Det gjelder en utstilling av brudekjoler helt tilbake til 1915, og det gjelder en utstilling av Anna Hasles håndarbeider.

Et 20-tall brudekjoler med over 80 års tidsspenn vil bli vist på utstillingen som Synnøve Lunde Karlsen (t.v.) og Wigdis Bergby har hatt ansvaret for. Brudekjolen som Synnøve holder, ble for øvrig båret av Margit Askersby da hun i 1921 giftet seg med Johan Bogen.
(Foto: Øistein Bøe).

Samme kjolen i 1993 som i 1917

Eldste brudekjolen som blir presentert på utstillingen på bygdedagen, er en kjole som Anne Iversen Skalle bar da hun giftet seg i 1917. Det er for øvrig en svart brudekjole, som moten tilsa den gang.
Det hører med til historien at brudekjolen også ble brukt i 1993, da svigerdatteren Oddbjørg Iversen giftet seg.

(Lagt på nett 15.06.2011.)
Det er et bredt utvalg av brudekjoler som presenteres på bygdedagen, og de fleste er fra Varteig.
De spenner over en tidsperiode fra 1915 til 1996: Korte, lange, bløtkakekjoler og charlestonkjoler, fotografier, sko, slør og annet tilbehør vil bli å finne i Peisestua i Bygdehallen.
I tillegg vises innholdet i en brudekiste med sirlig brodert sengetøy, serker, undertøy og vevnader.
Det er Varteig Historielag som står bak utstillingen, hvor Wigdis Bergby og Synnøve Lunde Karlsen har tatt ansvaret for jobben.
Det hele toppes med et brudefølge til hest. I samarbeid med Varteig og omegns hesteavlslag vil et knippe bruder, brudepiker og kanskje en brudgom eller to ankomme med hest og vogn under stevnedagen.  

Anna Hasles broderier
Den andre delen av utstillingen vil vise håndarbeidene til Anna Hasle:
Anna Hasle var en dame med sting.
Anna Emilie ble født på Klemsdal i 1877, yngstemann i en søskenflokk på fire.  
Som skikken dengang var, begynte hun tidlig med alle slags håndarbeider; strikking, hekling og brodering av hjemmets tekstiler.
Anna var flink på skolen og sto øverst på kirkegulvet da hun ble konfirmert. 17 år gammel dro hun til Oslo for å ta et kurs på Otto Treiders Handelsskole med fagene handelsregning, bokføring og skriving. Det kostet 25,- kr pr fag hun avla prøve i. Hun er å finne i skolens arkiver våren 1894.
Hjemme igjen startet hun syforretning i Glengsgata i Sarpsborg, senere påtegnings- og broderiforretning i Storgaten 18 i Fredrikstad, nå med en H i etternavnet – Klemsdahl.

Brudebilde av Anna og Julius Hasle da de giftet seg i 1915.

Kjøpte Bergby Nordre
I 1915 giftet hun seg med Julius Iversen Hasle og bosatte seg på Bergby Nordre gnr 51, bnr 6 og 8.
Samme året hadde Julius overtatt gården etter sin svigerinne Helga Lilleng. Helga hadde vært gift med broren til Julius – Even Iversen Hasle. Even døde imidlertid i 1914 av skader han fikk da hesten hans sprang ut og Even stupte i veibanen. Som enke solgte derfor Helga til svoger Julius.

Forbindelsen til gården var tett for Anna og Julius, for eieren før Helga og Even var Annas stefar Ole Christiansen Bergby. Ole hadde giftet seg med Annas mor Inger Marie Andersdatter Klemsdal da hun ble enke.

En stor arv
Anna Hasle fortsatt å brodere også etter at hun ble bondekone. Det var mange som var dyktige med nål og tråd, men Anna utmerket seg med en utrolig stor dyktighet i teknikk og utførelse og med en enorm produksjon gjennom hele livet. Hun broderte helt til hun i høy alder fikk svekket syn.
Det er en stor arv av nydelige broderier i mange hjem i Sarpsborg-distriktet som hun etterlater seg.
Mest stolt var hun over å få æren av å brodere alterduk til Varteig kirke. Hun skaffet mønster fra Oslo med symbolene ”kors” og ”kalk”. Broderiet er utført i venetiansk søm.
Varteig Historielag kan på bygdedagen presentere både et utvalg av tekstiler brodert av Anna, samt endel av de pergamentmønstrene som hun brukte til påtegning av broderiene.

Øistein Bøe

 



Separatutstilling med Ingrid Westgård

I en alder av 82 år har Ingrid Westgård sin første separatutstilling på årets bygdedag. Hun stiller ut omkring 25 tegninger og malerier. – Spennende og litt skremmende, er hennes kommentar.

Ingrid Westgård med et knippe av bildene hun stiller ut på bygdedagen i Varteig. Til høyre i bildet tegninger hun laget i 1949, til venstre malerier fra de tre siste årene.
(Fotos: Øistein Bøe).

(Lagt på nett 15.06.2011.)
Som 20-åring gikk jenta fra Hasleødegård på Statens kvinnelige industriskole i Oslo – som for øvrig senere skiftet navn til Statens lærerhøgskole i forming, Oslo. Der fikk hun til fulle bekreftet sine talenter med skisseblokka.
Lysten til å drive med maling og tegning var stor, men forholdene lå ikke slik til rette. – Det var andre gjøremål som måtte prioriteres da jeg kom hjem igjen fra året i Oslo, sier hun.

Etter 59 år
Bemerkelsesverdig er det derfor når hun tar opp igjen hobbyen sin i 2008 – 59 år etter at hun gikk ut fra skolen i Oslo.
Datoen står som spikret for Ingrid Westgård – 20. august for tre år siden. Da begynte hun på sitt første kurs i atelieret til Elisabeth Gyllensten og Geir Stahl i det gamle administrasjonshuset til Borregaard.
– Jeg nølte fælt før jeg meldte meg på kurset. Jeg var redd for at jeg var blitt for gammel, at jeg ikke klarte å tilegne meg lærdommen kjapt nok, som eksempelvis læren om farger og skyggelegging, sier hun.

Fantastiske lærere
Den frykten kunne Ingrid Westgård fort gjøre til skamme. Ett kurs har blitt til seks, og før helgens separatutstilling har hun hatt gleden av å delta på en elevutstilling i Gyllensten og Stahls atelier i Sarpsborg i januar/februar i fjor.
Superlativene er mange når Ingrid skal beskrive sine to lærere. – Elisabeth og Geir er fantastiske lærekrefter. Jeg er privilegert som har fått gå på kurs hos dem. De har gitt meg et veldig push, og medvirket til at jeg virkelig har fått utfolde meg, sier hun.

For tre år siden tok Ingrid Westgård mot til seg og meldte seg på malerkurs. Her i konsenstrasjon over et maleri hjemme på Hafslundsøy.

Glad i landskap
På bygdedagen viser Ingrid Westgård en håndfull av tegningene sine fra 1949. Disse tegningene er dobbelt interessante, fordi de også gir et godt bilde av hva som var klesmoten for noe over 60 år siden.
I tillegg kommer hun med drøyt 20 av bildene hun har laget siden hun gjenopptok hobbyen for tre år siden. Her er det et godt utvalg i både kullstift og oljemaleri.
Hun medgir at hun er svak for landskapsbilder, og viser oss malerier fra både fjell og skjærgård. – Men jeg koser meg enten det nå er portrett med kullstift eller stilleben med pensel, forsikrer hun.

Oldebarnet Astrid Lunde. Madonna-bilde.

Tegner oldebarna
Søndagens utstiller er den lykkelige oldemor til tolv, og målet er at hele dusinet skal bli portrettert. Foreløpig har hun tegnet fire av oldebarna. Dermed gjenstår det åtte. – Du forstår kanskje at jeg ikke har fritidsproblemer, ler Ingrid Westgård.
Mønstringen på bygdedagen er en salgsutstilling, men det vektlegger ikke utstilleren så sterkt. – Det viktigste for meg er å få en presentabel utstilling, og kanskje motivere andre til å ta tak i en hobby. Det er aldri for sent, sier hun som selv framstår som et utmerket eksempel på akkurat det.
På utstillingen har hun 10-11 malerier for salg. – Det er klart det ville varmet om noen kjøpte et maleri, men det er ikke det primære for meg, gjentar hun.

Ble overtalt
Ingrid Westgård er ikke den som stikker seg fram i offentlige sammenhenger. Derfor er hun veldig spent og litt nervøs foran søndagens utstilling.
– Arrangørene av bygdedagen var gode til å påvirke, og jeg lot meg overtale da også familie og venner mente jeg burde si ja til å stille ut, forteller hun, og legger til:
– Det skal jo bli veldig morsomt også. Malerhobbyen har gitt meg en veldig meningsfylt pensjonisttilværende.

Øistein Bøe

 

Et variert program på årets bygdedag

Bygdedagen i Varteig er et arrangement som første gang gikk av stabelen i 1917, og følgelig er det historiske og tradisjonsrike forpliktelser som arrangøren har for å bringe dette stevnet videre.

Egil Nordengen holder tale for dagen.

(Lagt på nett 10.06.2011.)
I så måte byr man på et variert og godt program når bygdedagen arrangeres 19. juni. Tradisjonen tro starter stevnet med gudstjenesten i Varteig kirke på formiddagen, der 50-årskonfirmantene er hedersgjester.
Etter gudstjenesten er det en hyggelig samling for 1961-konfirmantene i Bygdehallen, før utstillinger og aktiviteter for øvrig åpner kl. 13.30.

Program
Det blir åpning av stevnet ved bygdedagskomiteens leder Liv Torill Skofteby. Varteig Menighetskor leder an i avsynging av både Varteig-sangen og ”Blaaklokker”, før Ingvild Brenne Andersen minnes de som har gått bort siden forrige bygdedagen.
Talen for dagen blir holdt av Egil Nordengen.
Etter en romslig pause blir det konsert ved Varteig skoles musikkorps og Sandbakken skolekorps, og Varteig Idrettslag byr på sportslige innslag.

Brudeferden i Varteig
Dagens avslutning blir trolig for mange også et av høydepunktene, med ”Brudeferd til Bygdehallen”. Varteig og Omegn Hesteavlslag står ansvarlig for en kortesje med omkring fem hester og vogner som brudene ankommer arrangementsstedet med. Brudeferden avsluttes med en kjoleparade foran Bygdehallen. Den musikalske rammen omkring brudeferden, og ellers som god underholdning mot tampen av dagen, besørges av ”Lekvollguttæne”.

Tre steder blir ett
Hovedprogrammet skjer ved Bygdehallen, der det også blir diverse utstillinger. Som vanlig er imidlertid bygdetunet åpent, og ved Varteig Historielags eiendom Meieriet er det også god aktivitet.
Her vil blant annet Varteig Bygdekvinnelag kinne smør, samt steke og selge Varteig-lefsa. Butikken på Meieriet er åpen med salg av blant annet hjemmelagde drops, og ellers vises historielagets faste utstillinger i resten av hovedbygningen.
Ute ved Meieriet er det blant annet salgsutstillinger med både kunsthåndverk og gårdsprodukter. Der blir det også en mønstring blant annet av gamle mopeder og motorsykler.
Varteig-mesterskapet i melkespannkasting og siloloddbæring hører selvsagt også med på en dag som dette.
Flere lag og foreninger vil presentere seg på ulikt vis, og vi vil anbefale en tur innom Varteig Historielags stand. Der selger man blant annet Inga-heftet, rykende ferskt fra trykkeriet – og likeså en helt ny DVD med gamle filmer fra Varteig. Selv om halve året snart har gått
Da gjenstår det vel bare å håpe på brukbart vær og god oppslutning!

Øistein Bøe

Se program for bygdedagen 19. juni 2011 her!