Da presten skulle ta knekken på usedeligheten
Høsten 1888 skulle sogneprest Jens Jonas Elstrand Jansen ta livet av førekteskapelig usedelighet i Varteig. Kjæresteparene svarte med å boikotte presten. Det gikk nesten halvannet år før noen giftet seg igjen.
|
Jens Jonas Elstrand Jansen på sine eldre dager. Han var sogneprest i Varteig i årene 1883-1890 og blant annet en drivkraft for å få i gang både ungdomsforening, bank og meieri.
(Bildene til denne artikkelen er hentet fra ”Oplevet og tænkt”.) |
J. J. Jansen var kommet som prest til Varteig i 1883. Nå var sikkert ikke løsaktigheten blant ungdommen mer framtredende her i bygda enn i andre menigheter, men likevel stor nok til at sognepresten ønsket å ta et oppgjør med den fra prekestolen.
Jansen har selv omtalt dette oppgjøret i sin bok ”Oplevet og tænkt”, som kom ut på Aschehougs Forlag i 1909.
Hengir sin Ære
Jansen er rystet over ”hva der foregaar i Stilhed af Usædelighed”.
”Det er Skikken som har en saa forfærdelig Magt. Det er ufattelig, hvor let enkelte Kvinder kan hengi sin Ære”, skriver han.
Han nevner to eksempler:
”En Mand havde paa en Auktion bedrevet Utugt med en Jente. De var sammen i en Lade. De havde ikke engang talt saa meget sammen, at han havde faaet vide, hvem hun var.
En anden Mand kom i Følge med en ham fremmed Pige paa Hjemveien fra en Auktion. Da de kom til hendes Hjem, gikk han med indom og – en Kvindeskjæbne var brudt i stykker, en Kvindes Livslykke tabt.”
Så får vi ta med prestens presisering om at ”disse Exempler er ikke netop hentede fra Varteig”.
Legemlig Hengivelse
J. J. Jansen fortsetter:
”Den Skikk, at den legemlige Hengivelse skal ske før Brylluppet, er mangesteds saa stærk, at man næsten kan si, at dette er den gjængse Form for Forlovelse. Den begrundes endog Theoretisk paa en Maade, som jeg ikke vil anføre.”
Også her velger Jansen å ta en presisering i sin bok – nemlig at ”de Bygder, jeg har virket i, slet ikke er blant dem, som staar lavest i sædelig Henseende, tvertimod”.
I Varteig valgte han likevel ”å ta Bataille mod denne Synd og specielt mod det usædelige Forhold mellem forlovede”. Jansen tar oppgjøret, i visshet om at han vil få støtte hos bygdas mange kristne. ”Jeg holdt en Præken, hvori jeg talte saa brændende, jeg kunde, mod de stygge Skikke og skar med Kniv i Syndebylden”, skriver han.
Ungdommen boikottet
Vel hadde Jens Jonas Elstrand Jansen bygdas kristne i ryggen, men han hadde nok ikke helt beregnet sitt ungdommelige publikum. De boikottet nemlig presten, og det gikk nesten halvannet år uten en eneste vielse i Varteig kirke.
Jansen kommenterer selv effekten av prekenen sin:
”Virked det? Ja, men paa en Maade, jeg ikke havde tænkt mig eller beregnet. Ægteskaberne ophørte nemlig. Der var i Varteig med sine 1200 Indbyggere ikke mange Brudevielser aarlig; men nu gikk der et Aar, uden at der forekom en eneste. Det var kun én Maade at forlove sig paa, og det var den, jeg angreb.”
Jansen forteller ikke når han holdt sin tordentale mot førekteskapelig sex, men kirkebøkene forteller sin tydelige historie. 2. juledag 1888 var det vielse i Varteig kirke. Neste bryllup var først 29. april 1890, seksten måneder senere.
Både før og etter prestens ”Bataille” hadde antall vielser i Varteig ligget på fra seks til elleve i året.
|
Jenny Therese og Jens Jonas Elstrand Jansen, fotografert ved sølvbryllupstider. |
Du er den første
I sin bok ”Oplevet og tænkt” gir J. J. Jansen uttrykk for hva han ønsker – og forventer – av ungdommelig vandel:
”Enhver ung Mand bør tænke paa Ægteskab som noget godt og velsignet; ja herligt. Og han bør gjennem sit Ungdomsliv ha det Maal for Øie at kunne frembyde sig ren for sin unge Hustru og føle den overordentlig store Glæde at kunne si hende Brudenatten: ”Du er den første.” Da blir Ægteskabets Sanselighet først en rigtig glad Sanselighed.”
Selv var Jens Jonas Elstrand Jansen 37 år da han møtte sin tilkomne på Skjeberg jernbanestasjon en vårkveld i 1881. Jenny Therese Schroeter fra Drammen var ”18 Somre bare”. Hun var for øvrig på mors side barnebarn av sogneprest Schroeter i Drammen og på fars side barnebarn av presten Schroeter i Oslo. Det var sistnevnte som ”holdt den vakre Liktale over Hans Nielsen Hauge”.
Cølibatets Farer
Jansen er opptatt av hvorvidt en prest bør gifte seg. ”Kan ikke Ægteskabet og Hjemmet i nogen Grad bli hindrende for Prestens Gjerning i Samfundet?” Jansen gir selv svaret: ”Naturligvis kan de det.”
På den annen side poengterer han at ”i et ret Presteægteskab faar Presten i sin Hustru sin bedste Medhjælper. Ja i enkelte Tilfælde er kanskje Prestekonen halve Presten”.
”Cølibatets Farer for Prestegjerningen er langt større end Ægteskabets. Og paa den anden Side er Egteskabets Gavn for Prestegjerningen ligesaa stor, ja langt større end Cølibatets.”
Gud og departementet
Det var nettopp det faktum at J. J. Jansen var blitt familiefar og dermed måtte ha et embete med større utkomme, som førte ham til Varteig. Jansen var født i Hobøl 8. mars i 1844, der faren var lensmann. Etter avsluttede teologiske studier var han først fem år lærer i Oslo og deretter ti år som personlig kapellan hos presten Wille i Skjeberg. Da ble både det residerende kapellaniet i Skjeberg og sogneprestembetet i Varteig ledig.
”Begge Bygder var saa elskværdige at henvende sig til Departementet for at faa mig. Jeg overlod til Gud og Departementet og fik Varteig”, skriver Jansen.
Han betegner i boka vartingene som stolte av sin bygd. ”Og de er stolte af, at ”Inga fra Varteig” var Mor til en af de største blandt dem, som har siddet paa Norges Trone”.
Bygda var fattig, og embetet var heller ikke rikt. ”Ned til 1300 Kroner gikk de kontante Indtægter, og dertil en liden Prestegaard, men med en koselig Hovedbygning. Det var med en ubeskrivelig Følelse af Lykke, at jeg første Gang gikk frem og tilbage paa mit eget Gulv.”
|
Varteig prestegård på Jansens tid. ”Det var med en ubeskrivelig Følelse af Lykke, at jeg første Gang gikk frem og tilbage paa mit eget Gulv.” |
Prægtigt Stof i Folket
”En prægtig Bygd var det allikevel og prægtigt Stof i Folket”, fastslår Jansen. ”Mange begavede, især mekanisk begavende Mænd. Jeg nævner specielt Bygdens Ordfører, Richard Furuholmen, et mekanisk Geni, og Lensmand Larsen.
Begge har været Stortingsmænd fra Smaalenene. Og begge to var udprægede kristelige Personligheder.”
Noe av det første Jens Jonas Elstrand Jansen hørte etter at han var blitt utnevnt til sogneprest i Varteig var at ”der havde været et religiøst Møde, hvor Ordføreren begynte med Bøn, Sognepræsten holdt Hovedtalen, og Lensmanden sluttede med Andagt”.
Jansen skriver i boka at noen av leserne kanskje kan synes dette blir vel mye av det gode, og at en eller annen prest ”af den gamle Skole” kanskje i sitt stille sinn vil frykte svermeri. ”Jeg blev bare glad, hva jeg tror, de aller fleste Nutidsprester vilde blevet. Jeg tænkte: der skal bli let at arbeide, der vil der kunde udrettes noget.”
Legmannsbevegelsen
Det bør tilhøyes at selv om flere prester motsatte seg vekkelsene og legmannsbevegelsen på 1870- og 1880-tallet, var Jansen blant dem som ga den sin fulle støtte. Jansen utdyper det selv:
”Der blev arbeidet, og jeg tror ogsaa, der blev udrettet lidt ved de varme, dygtige Lægprædikanters Hjælp, som jeg havde til min Bistand, dels fra selve Bygden, og dels fra andre Steder.”
Og han fortsetter:
”Jeg var taknemmelig mod Gud, fordi han havde vendt mit Hjerte til de vakte og lært mig at vurdere dem. Hvorledes skulde jeg ellers kunnet arbeide i Varteig. Der var i min Tid to Vækkelser i Bygden, og jeg tror, at der kun var faa Huse, som ikke var berørt. I det siste Aar af min Virksomhed i Varteig besluttede Herredsstyrelsen at begynde sine Møder med Bøn til Gud.”
”Han Far”
Selv om ungdommen i Varteig satte krokbein på presten sin da han tordnet over usedelighet, var J. J. Jansen en enestående både dyktig og godt likt prest i bygda. Han ble en avgjørende ressurs også på virkeområder langt utenom det kirkelige.
Det kan være nok å nevne hans rolle for å få både meieri og bank i bygda. Begge tiltakene omhandler han i boka han skrev.
Jansen tar utgangspunkt i ”det gamle Navn paa Presten” – nemlig ”Han Far”. ”Presten maa være som en Far for Menigheden. Alle i Bygden maa føle, at de kan komme trygt til ham om Hjælp og Raad i alt”, utdyper Jansen, og tenker da like mye på praktiske forhold som religiøse.
De magre graa Ekrer
Varteig var en fattig bygd da J. J. Jansen virket her. ”Det skar mig i Hjertet, naar jeg gikk nedover langs Glommen, som danner Bygdens Vestgrænse, og saa de magre graa Ekrer, hvor der bare et Aar imellom kunde voxe en svag, tynd Havre.”
Jansen mente løsningen var et meieri i bygda. ”Saa gaar Fædriften op, og der kommer Gjødsel paa Ekrerne.” Presten konkluderer med at ”der blev naturligvis adskilligt Arbeide med det; men Meieriet kom i stand”.
J. J. Jansen var selv bonde, oppvokst på landet – og styrte sammen med kona gårdsdriften på prestegården. ”Det krævede meget Arbeide, meget Tænkning. Men vi maatte tjene Penger paa Gaardsbruget”, fastslår han.
Melket Vartingerne
Presten i Varteig var også opptatt av ”at min fattige Bygd blev ligesom melket af de omliggende rigere Kommuner, nemlig af deres Sparebanker, hvor Vartingerne maatte laane og betale sine Renter”.
Hva kunne gjøres? Jo, Varteig måtte få sin egen sparebank. Jansen gikk i bresjen, og skriver i ”Oplevet og tænkt” at ”jeg skrev hid og did, fik Oplysninger og Statuter fra forskjellige Kanter og fik dannet en Komité af de dygtigste Mænd i Bygden”.
Det ble utarbeidet forslag til statutter, og det ble innkalt til stiftelsesmøte. Jansen må imidlertid i boka medgi at ”jeg havde overvurderet min Indflydelse”. Folk steilet nemlig ”ved den store Tanke”.
Noen år senere ble det imidlertid gjort nytt forsøk, og da ble banken etablert. På det tidspunktet hadde Jansen sluttet som prest i Varteig, men han mottok meldingen med glede:
”Hvor umulig, ja utænkelig Folk syntes det var, at der skulde bli en Bank i Varteig, det skjønte jeg bedst paa min Far. Engang jeg var nede i Skjeberg, fortalte jeg ham min Plan. Han lo bare som af en god Spøg og sa: ”I den Bank vilde jeg ikke sætte to Kroner”.
Hans tredie Plan
Sogneprest Jansen var også initiativtakeren til Varteig Ynglingeforening. ”Min tredie Plan”, som han karakteriserer den – foruten meieri og bank.
”Og i Virkeligheden var denne Plan den første af de tre og den som laa mig mest paa Hjerte”, uttaler Jansen.
Gutteforeningen fra 1884 skulle tuftes på ”Oplysning, Kultur og paa samme Tid Folkets Bevarelse og Fremgang i personlig Kristendom”.
Selv om Jansen som foreningens leder bar det største ansvaret, jobbet han også aktivt for å få ungdommen til å ta del i arbeidet. Han holdt egne kurs for en del av de yngre, hvor han lærte dem å holde foredrag og debattere.
”Vi lekte Storting, en Lek, som tiltaler Nordmænd overordentlig.”
Ældre Mænd
Det var også en del godt voksne menn med i ”ynglingeforeningen” i Varteig. Jansen forteller selv fra et besøk av Georg Fasting, som holdt foredrag i foreningen. Fasting stusset nok over ”at der i en ”Ynglingeforening” var saa mange ældre Mænd med stort Skjæg”. Jansen forsikrer imidlertid at det var ”sandelig unge varme Hjerter under de store Barter”.
Etter noen år tok for øvrig J. J. Jansen initiativ til at ”ynglingeforeningen” skulle åpne også for kvinnelige medlemmer – altså gå over til ”ungdomsforening”.
”Det er nemlig af overordentlig stor Betydning, at der udover Landet kommer i stand et aabent, smukt og sædeligt Samvær mellem de unge Gutter og Piger. Det er den store selskabelige Reformation, som kræves”, fastslår Jansen.
Bly i Knæerne
Jens Jonas Elstrand Jansen jobbet hardt i Varteig, og det skulle få helsemessige følger. Han forteller fra en spasertur Østaskogs, der han ”skulde holde Opbyggelse”.
”Jeg gik østover den langstrakte Bakke fra Prestegaarden op paa Høiden og vilde gaa almindelig hurtig, som jeg pleide, men følte pludselig, at jeg ikke kunde. Det var som Bly i Knæerne.”
Kreftene hos den iherdige presten var borte. ”Jeg følte det med en Gysen. Jeg prøvede at trøste mig med, at det vilde gaa over. Men det gik ikke over. Neurasteniens mørke Skygger la sig atter over mit Liv. Jeg maatte ta en Hviletid og tænke paa at faa et Embede, hvor jeg kunde holde Kapellan”, skriver Jansen.
Men Di er jo dø?
Kunnskapen om nerveproblemer og neurasteni (kronisk utmattelsessyndrom) var nok sterkt begrenset hos menigmann. Jansen forteller med atskillig humor:
”Nede i Sarpsborg var jeg allerede død, hva jeg erfarede paa en meget drastisk Maade. Jeg var dernede et Ærinde, og som jeg gikk nedover Sannesundsveien, mødte jeg en Arbeidsmand, som tydeligvis blev aldeles konsterneret ved Synet af mig.”
Mannen vendte seg mot Jansen med spørsmålet: ”Men er det Dere lys levandes da?”. Jo, Jansen måtte jo bekrefte det, hvorpå mannen fortsatte:
”Men Di er jo dø – er Di nte dø?” Jansen forsikret imidlertid at det var ham, i levende live. ”Aa, undskyld da,” sa mannen, ”jeg er saa gla, at De lever.” Jansen bemerker imidlertid i boka med glimt i øyet:
”Om han var ganske overbevist, ved jeg ikke”.
Nekrologen ferdig?
Straks etter kom han inn til bokhandleren, som ”tillige var Udgiver af en Lokalavis”. Avismannen så bestyrtet på Jansen og sa: ”Men er Di ikje dø?”.
Presten skriver i boka om møtet:
”Jeg er næsten aldeles sikker paa, at han havde skrevet min Nekrolog, sandsynligvis sto den i Sats”.
Jansen begynte å more seg over episodene, og forsikret overfor redaktøren at han var i live. ”Ja,” sa mannen som brøt på bergensk, halvt ergerlig, ”er Di ikje dø no, so dør Di aldri.”
Heldigvis fikk kapasiteten Jens Jonas Elstrand Jansen ennå mange gode år. Han ble i 1890 utnevnt som sogneprest i Røyken. Jansen døde i 1912.
Sang og bønn
Hvilke inntrykk satt hos Jansen, et par tiår etter at han virket i Varteig?
”Naar jeg tænker tilbage paa Varteig,
stiger mange kjære Billeder frem i min Sjæl. Deriblant ét: Bønnemøderne vore.”
Jansen skildrer stua full av mennesker, som elsket Gud. ”I Lys og Lamper var flammerne svage. Men Bønnerne kom brændende fra gamle og unge, og Sangen vældede lige ud af Hjerterne.”
Især betegner han det som gripende, ”naar en eller anden, som hidtil havde staaet udenfor Kristendommen”, faldt ned paa sine Knæ og bekjendte Forandringen i Hjertet”.
”Man si, hvad man vil, og der er jo nok at kriticere; men saadanne Bønnestunder er uforglemmelige, og jeg tar mig ofte i det Ønske at opleve dem igjen.”
Seks opplag
Jens Jonas Elstrand Jansens ”Oplevet og tænkt” kom i til sammen seks opplag. Boka er på rundt 260 sider, og for interesserte kan vi opplyse at den tidvis er å få tak i ved antikvariater. Det eksemplaret av boka fra femte opplaget som er basis for denne artikkelen, er å finne ved museet i Varteig.
Jansen var en ivrig debattant og deltok blant annet aktivt i avispolemikken omkring unionsoppløsningen i 1905. Han ga også ut flere bøker – blant dem ”Det kirkelige embede i den apostoliske tid” fra 1878, ”Konfirmationen” fra 1881 og ”Kristendom og videnskap” fra 1885. Det var forresten også Jansen som startet med å føre kallsbok for embetet. Det skjedde i 1886.Presteparet Jenny Therese og Jens Jonas Jansen fikk for øvrig sønnen David mens de var i Varteig. Han ble født 2. mai 1889. Etter at de forlot Varteig, fi kk de to gutter til – Einar (født i 1893) og Jens Jonas (1900).
(Artikkel i Varteig Historielags årstidsskrift Inga for 2008, skrevet av Øistein Bøe.)
|
|
Jens Jonas Eldstrand Jansens foreldre – Eleonore f. Elstrand og lensmann David Middelthon Jansen. |
J. J. Jansen som 12-åring, sammen med sin fem år yngre bror Th. Friis. |
|