Varteig Historielag |
|
2010: Vidar Bøe taler på bygdedagen Vidar Bøe, mannen som på nyåret ble kåret til ”Årets ildsjel” i norsk idrett, skal holde talen på bygdedagen i Varteig 20. juni.
Bygdedagsarrangementet er et samarbeidsprosjekt mellom flere frivillige organisasjoner i bygda, og legges fast til tredje søndagen i juni. I år er det Varteig Bygdekvinnelag som har lederansvaret i arrangementskomiteen, men Varteig Historielag er blant de nærmeste medspillerne i planlegging og gjennomføring. Årets ildsjel Det er en utflyttet varting som skal holde talen for dagen. Vidar Bøe er nemlig født på Bøhaugen i Varteig, men vokste opp på Hafslundsøy. Senere etablerte han seg med familien i Lørenskog. Sin yrkeskarriere har han hatt innen politiet. Under den fjernsynssendte Idrettsgallaen i Håkons Hall på Lillehammer på nyåret, ble han hedret som ”Årets ildsjel”. Prisen vant han i konkurranse med en lang rekke andre gode kandidater, og det var en tydelig rørt dronning Sonja som overrakte ham utmerkelsen. Den tidligere politimannen har gjennom 40 år jobbet utrettelig og frivillig for norsk idrett, og ikke minst gjennom oppbyggingen av Østmarka Idrettslag. Han har lagt vekt på integrering innen idretten, og å favne dem som av ulike årsaker faller utenfor i samfunnet.
Et varmere samfunn Dette benyttet han også anledningen til å poengtere under Idrettsgallaen: - Når ungdommens kompassnål dirrer, kan dere være gode veivisere i terrenget som den unike idretten tilbyr, sa Vidar Bøe, rettet mot idrettsheltene i Håkons Hall. - Jeg skal bruke prisen til å kjempe for et åpnere og varmere samfunn, sa han etter utdelingen. Prisen som ”Årets ildsjel” er en av hovedprisene under Idrettsgallaen, og både Vidar Bøe, Østmarka IL og integrert idrettsarbeid ble dermed i medienes fokus.
I TV-ruta ble han for alvor kjent under Tour de France i fjor, da TV2 laget en dokumentar som gikk som en føljetong under sendingene. Filmen viste Vidar Bøe og den blinde Tahir Hussain som syklet Trondheim - Oslo på tandem. Styrkeprøven gjennomførte de bare kort tid etter at Bøe var blitt kreftoperert. De to kameratenes tøffe kamp for å gjennomføre rittet rørte store deler av Norges befolkning. Dokumentaren ble senere sendt samlet, både før idrettsgallaen og i reprise like etterpå.
Et allsidig program Det legges opp til et variert program på bygdedagen, men innenfor tradisjonelle rammer. 50-årskonfirmantene er jo dagens hedersgjester, der programmet starter med gudstjeneste iVarteig kirke kl. 11.00. Deretter blir det bespisning for 1960-konfirmantene i Ingasalen på det tidligere kommunelokalet. Utstillingene – med salgsboder, stands og ulike presentasjoner – åpner kl. 13.30. Selve arrangementet er ved kommunelokalet, men museet er åpent og på historielagets eiendom Meieriet er det både utstillinger, salg og framvisninger. Av programmet nevner vi at Anne Sandaker Løcken åpner bygdedagen. Videre blir det en hilsen ved Line Bunes Olsen, medlem i kulturkomiteen i Sarpsborg, og det blir minneord over dem som har gått bort siden forrige bygdedag ved Helene Molander Lunde - og altså tale for dagen ved Vidar Bøe. I løpet av stevnedagen blir det sang ved Varteig Menighetskor, og det blir musikk ved Varteig skoles musikkorps, Sandbakken skolekorps og ”Lekvollguttæne”. Tradisjonen tro blir det også VM (Varteig-mesterskap) i melkespannkasting og siloloddbæring, og Varteig Idrettslag byr på både småguttefotball og mixed stafett. Bygdedagsarrangementet er beregnet å være avslutteti 17-tiden. Da gjenstår det vel bare å håpe på brukbart vær og en fin familiedag i en tradisjon som går helt tilbake til 1917 i Varteig.
Konfirmasjonsminner gjennom 115 år Når Varteig Historielag har sin temautstilling på bygdedagen 20. juni i år, presenteres konfirmasjonsminner som strekker seg helt tilbake til 1895. Utstillingen vil fylle tre rom i andre etasje på det tidligere kommunelokalet.
– Vi har fått en fantastisk respons når vi har henvendt oss ut til publikum. Det har strømmet på med alt fra bordkort til betagende vakre konfirmasjonskjoler, forteller Synnøve Lunde Karlsen og Wigdis Bergby. Valgets kval Wigdis og Synnøve er både imponert og takknemlig for måten de er blitt møtt på når de har henvendt seg ut til folk. – Vi kunne fylle et helt konfirmasjonsmuseum alene, men må selvsagt ta et representativt utvalg av det som har kommet inn, sier de. Sånn sett lider de for øyeblikket litt valgets kval. – Vi tror imidlertid resultatet blir bra, og vi håper mange benytter anledningen til å se utstillingen når bygdedagen arrangeres tredje søndagen i juni, sier de to. Konfirmasjonskjoler Utstillingen vil blant annet inneholde et titalls konfirmasjonskjoler. Den eldste altså nøyaktig 100 år i år, den yngste var det en ungdom som bar ved sin konfirmasjon i 1982. Morsomt å se utviklingen, og 1982-kjolen er dessuten spesiell ved at det var den unge konfirmanten som selv sydde den. Det blir imidlertid mer klær. Det gjelder både konfirmasjonskåper og overhøringskjoler. Det var høyst vanlig at de unge jenter fikk to nye kjoler før konfirmasjonen – en til overhøringen i kirken og en til den påfølgende konfirmasjonssøndagen. Blant mange godbiter på utstillingen tør vi spesielt nevne et par damekalosjer med tilhørende skoveske fra 1944. Veska er for øvrig vevd av papirhyssing, og var opprinnelig utstyrt med hank laget av fiskeskinn.
115 år gamle kort Veldig bredde Har vi så glemt noe av det som skal vises? Å, ja – en hel masse. Wigdis Bergby og Synnøve Lunde Karlsen forteller engasjert om et stort bildemateriale fra både overhørings- og konfirmasjonsgudstjenestene. Dessuten har velvillige mennesker stilt til disposisjon gaver de fikk på sin konfirmasjon. En masse ulike smykker, selvsagt – men også klesbørster og penneskaft i sølv, og naturligvis både salmebøker og nytestamenter. Konfirmasjonssanger og prologer er også hanket inn, og dessuten festtelegram fra en tid hvor det var vanlig. Tar vi med at man også har et utvalg av invitasjonskort, bordkort og takkekort, har vi muligens nevnt det meste. Vi garanterer en historisk mimrestund når utstillingen vises 20. juni!
Konfirmasjonssang fra 1938 Blant mange utstillingsobjekter på konfirmasjonsutstillingen på bygdedagen, finner vi også sanger og prologer. Denne sangen ble skrevet til Oddveig Bøe (gift Lilleng) av hennes sju år eldre søster Inger Johanne ("Tullik") ved Oddveigs konfirmasjon 2. oktober 1938. Oddveig er nu femten år. Du så fort som tider går, Det er ikke lenge siden du var liten jente. For fjorten øre blev du kjøpt, Da var du enda ikke døpt, Men Torbjørg hadde ikke tid til å vente. Oddveig, nu er du blitt stor. Glem dog ei din gamle mor, Selv om du skal ut av hjemmets lune rede. For hvis du er god mot mor, Skal du få en lønn så stor, Så du slippe skal å angre eller grede. Ja, nu holder vi en fest, For vår kjære hedersgjest, Som ei lenger regnes for å være liten. Du skal ut i livets strid, Men benytt den gode tid, Og du vil få glede av det hele tiden. La oss juble, være glad, På din konfirmasjonsdag. Tiden kommer nok da vi kan gå og sture. Ungdomstiden hurtig går, Snart i alderdom vi står, Og da kan vi nok begynne å lure. Hell og lykke ønskes dig, På den farefulle vei. Nu du merke skal at livet først begynner. Men med lyst og godt humør I alt du sier, alt du gjør, Skal du nok få se hva livet dig forkynner. Så tilslutt et høit hurra, Må du leve, ha det bra. Vi ei flere gode ønsker dig kan skjenke. Takk nu mor og søskenflokk, Så skal det få være nok, For jeg kan dessverre ikke lenger tenke.
Det endelige programmet for bygdedagen finner du ved å trykke her.
|