Varteig Historielag |
|
Med Gustav Vigeland i Varteig
Kjærligheten til en kvinne med solide Varteig- og Tune-røtter gjorde at billedhuggeren Gustav Vigeland brukte Haven ved Kultorp i Varteig som landsted i 1918 og 1919. Damen het Inga Syvertsen, og var Vigelands samboer i 20 år.
Det var frykten for å bli smittet av spanskesyken som gjorde at Gustav Vigeland i 1918 rømte fra Kristiania. Året før hadde samboeren Inga overtatt ”Hævæn” i Varteig, og denne lille plassen ved Glomma ble parets tilholdssted i to måneder den sommeren. Muntlige overleveringer Til tross for flere store biografier om vår fremste billedhugger er det relativt begrenset med informasjon om Gustav Vigelands besøk på Haven i Varteig. Der må vi i stor grad bygge på muntlige overleveringer. Det fortelles at Gustav Vigeland kom med tog til Ise stasjon – og ble fraktet til Haven i lukket vogn. Oppfatning var at kunstneren ønsket å leve isolert, og at han ikke blandet seg mye med vartingene. Vigeland skal også ha fått montert en varslingsanordning på porten ned mot Haven. Når noen åpnet grinda, ringte en bjelle nede på husveggen slik at han fikk mulighetene til å stikke seg unna om han ikke ønsket gjester. Nå var likevel ikke Gustav Vigeland mer folkesky enn at det i bilder etter Inga Syvertsen eksempelvis finnes motiver hvor billedhuggeren spaserer langs veien i hyggelig prat med Kristian Kultorp. Likeså vet vi – også det med Inga som kilde – at han oppsøkte vartinger i den hensikt å modellere dem.
Skjermet paret Slekt i distriktet Inga Syvertsen var selv født i Kristiania 8. desember 1883, som eldst i en søskenflokk på fem. Hennes far var imidlertid født på Rognerød under vestre Minge i Tune, og het Anton Syvertsen. Moren var Ellen Johannessen, født på Snapop under Vestgård i Varteig, og med slekt på både Kultorp og Sælid. Ingas far drev med sanering av gamle bygårder i hovedstaden – eller som det står i folketellingen i 1900: ”Kjøber gamle gaarde og nedriver disse”. Men så føyes det til: ”…men for tiden intet at gjøre”.
Budbringerske Falt for 16-åringen Senere ba Vigeland Inga sitte modell for et portrett. Gustav Vigeland – som på dette tidspunkt var 31 år – ble heftig forelsket, til tross for at han var i et forhold til 30-årige Laura Mathilde Andersen fra Sandefjord, og også hadde en datter med henne. Laura var kommet inn i Vigelands liv som modell i 1893. Datteren Elise ble født 21. juni 1899. I juni 1900 – etter at Vigeland hadde falt for Inga – ble Laura gravid igjen. Laura tryglet Vigeland om å gifte seg med henne, og et i aller høyeste grad proforma ekteskap ble inngått 23. juli 1900 – for øvrig uten at Inga visste noe om det. 27. mars året etter ble sønnen Alf Gustav født. Ekteskapet mellom Laura og Vigeland ble kortvarig og etter en lang og vond prosess trådte skilsmissen i kraft i april 1906.
Samboere fra 1902
Vigeland - en jentefut Gustav Vigeland må ha vært litt av en jentefut, og kunne vel dessuten tillate seg en livsførsel som i stor grad var forbeholdt nettopp kunstnere. Det synes også som han hadde spesiell sans for unge jenter. Det er helt på det rene at Vigeland hadde forhold til flere av sine modeller. Noen av disse forholdene må Inga Syvertsen ha kjent til, og hun truet da også til tider med å forlate ham. Blant annet innledet Vigeland i 1906 et mangeårig forhold til en av sine kvinnelige modeller, den da 17 år gamle Marie Nordby. Forholdet mellom Vigeland og Inga begynte å falme og fikk sitt endelikt da en ny ung kvinne kom inn i Vigelands liv i 1920. Det gjaldt 18 år gamle Ingrid Vilberg fra Ullensaker, trolig ogsådet et forhold som startet med at hun var modell for Vigeland.
Trappevask Livet ble hardt for Inga. Bitterheten var stor, fattigdommen likeså. I sin tid som samboer med Vigeland hadde hun imidlertid fått en del tresnitt, og ved salg av noen av disse ble hun satt i stand til å kjøpe en liten leilighet i Observatoriegaten 25 i Oslo. Hun leide ut et rom, og en tid hadde hun melkebutikk i samme gård. Siden flyttet hun til en leilighet i Frognerveien 52 – ikke langt fra Vigelands palass. Av og til tjente hun litt ekstra på trappe- og kontorvask, og ved å gå med regninger. Inga fikk med årene erstatning for tresnittplater, fotografier og reproduksjonsrett som hun hadde ervervet seg i samboerskapet. I 1945 ble det dessuten inngått en overenskomst mellom Inga og Oslo kommune. Så lenge hun levde, ble hun sikret en årlig godtgjørelse på 3600 kroner i form av bystyrepensjon. Inga Syvertsen døde 25. juni 1968.
Ingas trekk Det finnes flere verker av Gustav Vigeland som bærer Inga Syvertsens umiskjennelige trekk. Det gjelder eksempelvis en portrettmaske av Inga som en glad, leende ungpike. Likeså mange akttegninger – og trekkene hennes kjennes igjen i et par skulpturer fra 1902, en liten kvinnetorso, og den unge kvinnen i en erotisk gruppe der hun sitter tvers over brystet til en liggende mann. Torsoen ble i 1909 lagt til grunn for en figur i full størrelse. En marmorversjon fra 1912 ble innkjøpt til Nasjonalgalleriet. Og Vigeland? Han giftet seg 28. januar 1922 med Ingrid Vilberg. Ekteskapet strandet på slutten av 30-tallet, men det ble ingen formell skilsmisse. I stedet kom ytterligere en ungpike inn i billedhuggerens liv – en pur ung kvinne fra Sør-Audnedal som var kommet som hushjelp. Gustav Vigeland døde 12. mars 1943 – 74 år gammel.
Et rørende møte med Anne Marja
Det ble nok begrenset hva Gustav Vigeland som billedhugger fikk utrette mens han bodde i Varteig. Scott Derbakk forteller imidlertid at moren skal ha stått modell for Vigeland da hun var 7-8 år gammel. Takket være informasjon som følger bildene fra Inga Syvertsen, har vi også kunnskap om et rørende møte mellom billedhuggeren og en psykisk utviklingshemmet kvinne på boplassen Sagdalen i Varteig som Vigeland hadde til hensikt å modellere.
I forpleining På Sagdalen bodde nemlig Laurine Kristine Kristensdatter (født i 1852) – opprinnelig fra Dalene under Brunsby. Derfra hadde hun med seg Anne Marie Andersdatter (født i 1845), som hadde vært i familiens forpleining i mange år. Var det noen som utnyttet legdsfolk, var ho Lærrine Sa’dærn eksempel på det stikk motsatte. Hun var et hjertegodt menneske som gjorde sitt ytterste for den personen som var plassert i hennes omsorg. Hvordan forbindelsen mellom Vigeland og Laurine Sagdalen kom i stand, vet vi ikke. Men vi lar Inga fortelle om besøket på Sagdalen, plassen som lå på veien fra Kongsrud mot Grytebrua, like opp til høyre for brua: Kastet lerklumpen i elva ”Da vi i 1918 besøkte Laurine, hadde Vigeland med en lerklump med tanke på en liten figur av Anne Marja, men da han fikk se hende naken, orket han det ikke! Lerklumpen kastet vi i Glomma da vi tok båten fra Furuholmen.” Noen dokumentasjon på skulpturer gjort i Varteig har vi derfor ikke – men kanskje skal vi se ekstra nøye etter neste gang vi er i Vigelandsparken, med sine 192 skulpturer og mer enn 600 figurer laget i full størrelse. Muligens kan vi kjenne igjen våre beste- eller oldeforeldres ansiktstrekk i noen av Vigelands figurer? Tone Wikborg – forfatteren av Vigeland-biografien som kom ut i 2001 – kjenner ikke historien om Anne Marie på Sagdalen. – Vi vet imidlertid at han var fascinert av mennesker som var spesielle på noe vis, sier hun i en kommentar.
(Utdrag av artikler i Varteig Historielags årstidsskrift Inga for 2005, skrevet av Øistein Bøe. Bildene er utlånt fra Kultorp-familien og fra Østfold fylkes bildeavdeling.) |