Hovedsiden

Om oss

Arrangement

Gamle filmer på DVD

Kalenderen

Ingaheftet

Bygdedagen

Meieriet

Varteig Bygdemuseum

Inga fra Varteig

Kulturminneregistrering

Artikler

Postkasse

Lenker

Indeks-overskrift

2011bygdedag

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:
2014

Bygdedagen 19. juni 2011:
Imponerende oppslutning – været tatt i betraktning

Med silregn gjennom mesteparten av dagen, skulle man tro vartingene lot bygdedagen seile sin egen sjø. Men sånn er det ikke i Varteig. Rundt 300 mennesker trosset regnværet og fikk en aktiv og variert stevnedag.

I regn gjelder det å være kledd for været. Det tok Magnus Bergerud (3 år) og pappa Pål A. konsekvensen av. Det er kun regntøy som gjelder i regnvær.

Bygdedagen i Varteig har solide røtter. I tid helt tilbake til 1917, og i folks bevissthet tydeligvis så befestet at det skal mer enn regn til å knekke dette arrangementet.
En regnskur eller to kan de fleste håndtere, men gjennomgående regn fra start og til slutt er verre. Arrangørene hadde heldigvis en ”plan B” for bygdedagen, som i utgangspunktet var tenkt holdt ute. I all hast ble Ingasalen ryddet etter at 50-årskonfirmantene hadde hatt sin bespisning, og dermed var det klart for program innendørs.

Lite beskåret
En del aktiviteter måtte nødvendigvis foregå ute – som eksempelvis utstillingen med to- og firehjulinger ved Meieriet. Likeså aktivitetene for barna, kaninmønstring og de tradisjonelle Varteig-mesterskapene i melkespannkasting og siloloddbæring.
Utstillere og hovedarrangement valgte imidlertid fornuftig nok å komme seg innendørs. Det planlagte programmet ble lite beskåret. Eneste innslaget som måtte droppes grunnet været, var det tenkte opptoget med hester, vogner og bruder. I stedet kom brudene tørrskodde og med både kjole og frisyre i behold marsjerende opp trappene til Ingasalen.

Jevnt med folk
Da hovedprogrammet skulle starte halv to på ettermiddagen var det særdeles spedt med folk. Det var nok flere i arrangørstaben som undret hvor dette skulle ende.
Men så strømmet folk plutselig på fra alle kanter. Etter hvert som Ingasalen ble tilrettelagt for hovedprogrammet, var det riktig folksomt både der og ellers på stevneområdet.
Kjell Lunde, leder av Varteig Historielag og medlem av bygdedagskomiteen, anslår at rundt 300 mennesker må ha vært innom i løpet av dagen.
I fjor, i flott vær, ble det kalkulert med rundt 400 mennesker. – At vi klarer å samle 300 i konstant regn er egentlig enda mer imponerende, sier Lunde.
(Artikkelen fortsetter etter bildene.)

Gamle traktorer, biler og mopeder var mønstret på bygdedagen. Kaniner fenger unger. Her ser vi Joakim K. Bøe (t.v.) og Eskil Skivdal. Ingrid Margrethe Westgård hadde separatutstilling på bygdedagen. Her i samtale med Hans Erik Groven.
Synnøve Lunde Karlsen hadde sammen med Wigdis Bergby ansvaret for en fantastisk mønstring av brudekjoler. Her i samtale med Knut Bøe. Liv Østtorp Hauge hadde god hjelp av Solveig Bergerud da hun viste en imponerende samling av broderier utført av Anna Hasle. Solveig og Harald Dueholen ved en av utstillingene på bygdedagen. Her er det broderiene etter Anna Hasle som beskues.

Kåret til helgens kulturarrangement

Egil Nordengen holdt talen for dagen. I talen sin kom han blant annet inn på at det ved årsskiftet blir 20 år siden kommunesammenslåingen. Ingvild Brenne Andersen minnet de som hadde gått bort siste året. Her takkes hun av bygdedagskomiteens leder Liv Torill Skofteby.
Brødrene Asmund (t.v.) og Ole K. Brenne ved en hakkelsmaskin på en av utstillingene på Meieriet. Fra brudeparaden i Ingasalen. Fra venstre ser vi Anniken Bergsland i en brudekjole fra 1953, "brudgom" Kai Rød, Eline Bergby i en kjole fra 1950 og Malin Bredholt i en kjole fra 1996.

Bygdedagen var forsøkt markedsført på flere måter. Som vanlig fikk husstandene i Varteig programmet i postkassa en ukes tid i forveien. Dessuten ble både Ingrid Margrethe Westgårds maleriutstilling og historielagets utgivelse av Inga-heftet og ny DVD omtalt i Sarpsborg Arbeiderblad de siste dagene før bygdedagen, i tillegg til en godt synlig annonse. Når så kulturredaksjonen i lokalavisa utropte bygdedagen som helgens kulturarrangement, var det grunnlag for å håpe på god tilstrømning.
Av programmet nevner vi at både menighetskoret, skolekorpsene i Varteig og Sandbakken og Lekvollguttæne deltok. Korpsene for øvrig nettopp hjemvendt fra korps-NM med bronsemedaljer i instrumentkoffertene sine.

Tale for dagen
Talen for dagen holdt Egil Nordengen, mens Ingvild Brenne Andersen hadde minneord over dem som hadde gått bort siste året.
Varteig Historielag hadde i år en omfattende utstilling av brudekjoler gjennom et århundre, tilrettelagt av Wigdis Bergby og Synnøve Lunde Karlsen. Flere av brudekjolene ble også presentert i en parade i Ingasalen. Liv Østtorp Hauge hadde ansvaret for en mønstring av broderier gjort av Anna Hasle (1877-1971).
Ellers var det mange utstillinger, både av kunst, gårdsprodukter og ulike håndarbeider.
Den gode oppslutningen kom forresten godt til syne ved at salget var stort både av lefser og smør hos bygdekvinnelaget og assortert utvalg av mat og drikke fra cateringen som Lions sto for.

Ryddet i sol
Når vi innledet omtalen med en værprat, får vi også avslutte med en betraktning om vær. De som holdt ut hele dagen ble nemlig belønnet med hjemreise i oppholdsvær og endog sol. Det satte for så vidt også dugnadsarbeiderne pris på, som fikk en tørn med å rydde etter at publikum hadde forlatt åstedet.
Da gjenstår det vel i grunnen bare å sette av søndag 17. juni neste år – og håpe at værgudene er noe mer medgjørlige. Så skal vi kanskje uansett ikke klandre disse omtalte værguder. Det er sju år siden vi hadde et sammenliknbart vær, da vi feiret kongsmoren Inga med forfatter Karsten Alnæs som trekkplaster.

Se forhåndsomtalen ved å trykke her

Varteig skoles musikkorps og Sandbakken skolekorps var blant kreftene som deltok på bygdedagen. Klare for brudeshowet. Bygdedagskomiteens leder Liv Torill Skofteby flankert av prostiprest Leif Levinsen og "brudgom" Kai Rød. Levinsen er her iført samarie etter Trygve Lavik. Lekvollguttæne spilte så go'foten begynte å gå på noen og hver.

50-årskonfirmantene var dagens hedersgjester

Det er en god tradisjon at 50-årskonfirmantene er hedersgjester ved bygdedagen i Varteig. Så også i år - først under gudstjenesten med sokneprest Ingrid D. Levinsen, og senere med bevertning på Bygdehallen i regi av menighetsrådet.
Det var 17 ungdommer som ble konfirmert for sokneprest Birger Ingolfstad i 1961, og elleve av disse satte hverandre stevne i Varteig søndag.

ANNO 1961: Konfirmantene i Varteig kirke i 1961. Første rekke fra venstre: Anne Lise Pettersen, Solveig Ingebjørg Grythe, Solveig Ingebjørg Johansen, sokneprest Birger Ingolfstad, Anne Lise Berg og Reidun Bøe. Andre rekke: Torild Lilleng, Alma Ullabritt Lindemark, Astrid Birgit Ingolfstad, Odd Brenne, Eva Nordli, May Britt Torkildsen og Ella Margrethe Frogner. Tredje rekke: Sven Tomta, Arne Bøe, Emil Martin Bergerud, Vidar Hansen og Helge Kokkim. ANNO 2011: 50-årskonfirmantene fotografert i Varteig kirke i forbindelse med søndagens bygdedag. Foran fra venstre: Anne Lise Kasbo, Solveig Dueholen, Eva Nordli, Ullabritt Langerød, Torild Lilleng og Reidun Bøe Hansen. Bak: Helge Kokkim, Odd Brenne, Emil Bergerud, Vidar Hansen og Arne Bøe.