Fokus på det sosiale miljøet ved lensa
Den siste tømmerstokken fløt gjennom lenseanlegget ved Glennetangen høsten 1985. I Varteig Historielags møte mandag settes fokus på fløteryrket som forsvant, og ikke minst med vektlegging på det sosiale miljøet ved lensa.
Møte om tømmer-fløtingen mandag
20. januar
kl. 19.00 |
|
Fra fløtingen ved Glennetangen lense i siste halvdel av 1940-tallet. På det meste jobbet nærmere 500 mann i tømmerfløtingen mellom Solbergfoss og Sarpsborg. |
(Lagt på nett 13.01.2014.)
Sigrid Helene Agnalt fra Tune skrev i fjor sin masteroppgave i historie ved NTNU i Trondheim. Temaet var nettopp tømmerfløtingen ved Glennetangen, der hun tok for seg perioden fra 1938 og fram til nedleggelsen.
Mandag 20. januar kommer hun i møtet i historielaget for å holde foredrag om arbeidslivet og det sosiale miljøet på Glennetangen lense, med særlig fokus på 1950- og 1960-tallet. Møtet holdes i Peisestua i Bygdehallen, og er åpent for alle interesserte.
Sterkt fellesskap
Den unge historikeren sier at hun ønsker å vise hvem lensekræbbene egentlig var, og hvilke lokalmiljøer de var en del av.
Det enkelte mennesket på lensegangen vil stå i fokus når Agnalt foredrar, og hun vier også oppmerksomhet til de menneskene som var igjen hjemme når far dro i lensa. Ofte bodde familien på et lite småbruk, og det ble kona og ungene som måtte stå for gårdsarbeidet hjemme.
Kvinnene har imidlertid også sin plass på lensa – både som kaffekjerringer og som tømmerfløtere. Dette vil også Sigrid Helene Agnalt vie oppmerksomhet.
– Lensa var en stor arbeidsplass, og jeg tenker å ta for meg noen av særtrekkene ved sorteringsanlegget. Dessuten har jeg i mine studier sett at arbeiderne minnes et sterkt fellesskap på lensa, og jeg vil gi noen eksempler på hvordan samholdet mellom arbeiderne kom til uttrykk, framholder hun.
|
Sigrid Helene Agnalt har skrevet masteroppgave om tømmerfløtingen. Mandag kommer hun i møte i Varteig Historielag. (Foto: SA). |
God respons
I romjulen 2012 skrev Sarpsborg Arbeiderblad en artikkel om Sigrid Helene Agnalt og hennes arbeid med masteroppgaven.
Etter at artikkelen hadde stått på trykk ble Agnalt kontaktet av mange som ønsket å bidra, og dette var til stor hjelp i skrivingen av avhandlingen. I all beskjedenhet må vi fortelle at både Varteig Historielag og vartinger med lense-bakgrunn var bidragsytere når hun samlet inn stoff til sin master.
– Artikkelen i avisa førte meg i kontakt med flere informanter, men også andre som har ønsket å vise sin interesse for temaet. Det er hyggelig å registrere at tømmerfløting fortsatt er et tema som vekker engasjement i lokalmiljøet, sa Agnalt til samme avisa i august i fjor, da hun skrev en fem siders reportasje i avisas helgebilag om tømmerfløterne.
Stor respons
For noe over tre år siden hadde også Varteig Historielag tømmerfløtingen i Glomma som tema for ett av sine møter. Mandag 27. september i 2010 kåserte Aage Tangen om lensas historie.
Peisestua var fylt til trengsel da han trakk de store linjer gjennom en 300-årig tradisjon som nå er blitt historie.
Tangen begynte selv i smia ved Nes som 16-åring, og det ble 40 år i fløtingen – de siste årene som fløtingsfullmektig med ansvar for hele strekningen fra Rendalen til Sarpsborg.
Vi tror på et interessant foredrag som fortjener fullsatt Peisestue også mandag!
Varteig Historielag publiserte i 2010 en artikkel på nett om tømmerfløtingen ved Glennetangen. Vil du lese artikkelen, trykker du her.
Vil du lese referatet fra medlemsmøtet med Aage Tangen 27. september i 2010, trykker du her.
Vil du lese Sigrid Helene Agnalts reportasje om lensekræbbene i Sarpsborg Arbeiderblad for 24. august 2013, trykker du her.
|