JavaScript DHTML menu is only visible when JavaScript is enabled 2016.02.04 - Birkebeinerfilm

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:

Actiondramaet "Birkebeinerne" har Inga fra Varteig som filmens hjerte:

– Inga var sterk som ei binne!

Ane Ulimoen Øverli har rollen som Inga fra Varteig i storfilmen "Birkebeinerne" med kinopremiere fredag 12. februar. – Inga må ha vært en modig kvinne, og sterk som ei binne, sier skuespilleren.

Ane Ulimoen Øverli spiller Inga fra Varteig i storfilmen "Birkebeinerne". – I filmen blir Inga en slags kontrast til de mørke kreftene rundt, sier skuespilleren. (Foto: Ian Brodie.)

(Lagt på nett 04.02.2016.)
Filmen forteller historien om birkebeinernes flukt over fjellet fra Lillehammer til Østerdalen med kongsemnet Håkon Håkonsson i 1206. To år tidligere hadde Inga fra Varteig nedkommet med gutten, etter at hun hadde hatt et forhold til kong Håkon Sverresson mens han gjestet Borg.
I en actionfylt spillefilm har regissør Nils Gaup ønsket at kongsmoren Inga skal være det som karakteriseres som filmens hjerte.

Ane Ulimoen Øverli.

– Inga utstråler kjærlighet og omsorg for barnet sitt, og er en slags kontrast til de mørke kreftene rundt. Samtidig er hun sterk som ei binne, som kjemper med alt hun har for sønnen sin, sier Øverli. I filmen er for øvrig Inga en av de få sivile man møter nært, i en handling som ellers preges av en mannsdominert bande av krigere.

Påkostet drama
Det er et påkostet historisk actiondrama som nå er klart for norske kinosaler. Filmen har et totalbudsjett på rundt 50 millioner kroner, og regissør Nils Gaup fikk med seg et A-lag av norske skuespillere i filmen.
Jakob Oftebro og Kristofer Hivju spiller birkebeinerne Skjervald Skrukka og Torstein Skevla, som tar ansvaret for å frakte kongsbarnet i sikkerhet. I andre sentrale roller møter vi blant andre Thorbjørn Harr, Pål Sverre Hagen, Stig Henrik Hoff, Benjamin Helstad og Nikolaj Lie Kaas.
Filmen er allerede solgt til USA, i tillegg til en rekke land i Europa og Midtøsten. Utenlands selges filmen inn under tittelen "The last King".

Unnfanget i Borg
Inga fra Varteig var trolig rundt 20 år da hun gjorde bekjentskap med kong Håkon Sverresson i 1203. De møttes hos Audun i Borg, en frende av Inga.
Håkon Sverresson døde nyttårsdagen 1204, og sommeren etter fødte Inga kongssønnen. Da hadde hun i mellomtiden forlatt Varteig, og oppholdt seg hos Trond prest på Folkenborg da hun nedkom.
Det var imidlertid borgerkrigstilstander i landet, der baglere og birkebeinere sto opp mot hverandre. En sønn av Håkon Sverresson svevde i stor fare på det baglerdominerte Østlandet. Derfor ble mor og sønn ført nordover til Lillehammer. Derfra ble de fraktet over fjellet til Østerdalen, og videre i sikkerhet hos birkebeinerkongen Inge Bårdsson i Trondheim.
(Artikkelen fortsetter under bildene.)

Ane Ulimoen Øverli med den elleve måneder gamle gutten (Jonathan Oskar Dahlgren) som spilte kongssønnen. (Bildene er hentet fra film-traileren.) Jakob Oftebro og Kristofer Hivju er to av de mest profilerte skuespillerne som er med i "Birkebeinerne". De spiller birkebeinerne Skjervald Skrukka og Torstein Skevla. Her sammen med Ane Ulimoen Øverli (Inga fra Varteig). Inga fra Varteig ses på som en av de mest betydningsfulle kvinnene i middelalderen. – Hun fascinerer meg sterkt, sier skuespiller Ane Ulimoen Øverli.

Modig og egenrådig
25 år gamle Ane Ulimoen Øverli har sin første profesjonelle filmrolle som Inga i "Birkebeinerne". – Du kan trygt si at læringskurven var særdeles bratt, smiler den opprinnelige Gjøvik-jenta, nå bosatt i Oslo. Hun var ferdig utdannet fra Teaterhøgskolen i Nord-Trøndelag våren 2014. Før den tid hadde hun hatt et par mindre roller i TV-serien "DAG".
Hun forteller at hun forberedte seg grundig til rollen som Inga. – Jeg leste masse historie, og må trekke fram Varteig Historielags hjemmesider, der jeg fant mye stoff om Inga, forteller hun.
Ulimoen Øverli medgir at hun ikke hadde store kunnskaper på forhånd verken om birkebeinerne, borgerkrigstiden eller Inga. – Men jeg ble fort oppslukt av denne spennende delen av norsk historie. Jeg ble umiddelbart veldig fascinert av Inga fra Varteig. Jeg tenker at hun må ha vært en modig og egenrådig kvinne – eller i alle fall at omstendighetene krevde at hun ble det, framholder skuespilleren.

Birkebeinerne Jakob Oftebro og Kristofer Hivju med kongsbarnet i en scene fra fiilmen.

Spisse fortellingen
Filmmanuset til "Birkebeinerne" er skrevet av Ravn Lanesskog, og Ane Ulimoen Øverli berømmer ham for et svært godt håndverk.
Filmen er inspirert av sagaens beretninger om birkebeinerne. Lanesskog har imidlertid både komprimert og tildels spisset fortellingen. – Det er nødvendig for å gjøre filmen til et spennende og eventyrlig actiondrama, påpeker Øverli. 
– Selv om ikke sagaen følges slavisk, var det likevel viktig for meg å ha kunnskapen på plass før jeg gikk i gang med å portrettere en historisk figur som jeg har stor respekt for. Jeg både håper og tror at filmen vil gjøre at også andre vil plukke opp historiebøkene igjen, sier 25-åringen.

Gutt på armen
Selv om "Birkebeinerne" er Ane Ulimoen Øverlis filmdebut, føler hun likevel at den største utfordringen for hennes del var at hun i hver scene bar en elleve måneder gammel gutt på armen. Gutten som hele filmen er bygd rundt, nemlig kongsemnet Håkon.
– Jeg måtte passe på at han var synlig for kameraet, og selvsagt at han til enhver tid følte seg trygg og varm. Det hjalp jo ikke om jeg var klar for tagning dersom han var sulten eller hadde sovnet, forklarer hun.
Så godt som alle scenene i filmen er av det hun karakteriserer som bibelske proporsjoner. – Dermed ble det av og til en utfordring ikke å underspille, sier hun.
Ulimoen Øverli betegner det også som utfordrende at man noen ganger måtte gjøre betydelige endringer når skuespillerne kom på settet. – Da var det viktig å ha et åpent sinn og være klar for at alt kunne skje.

"Birkebeinerne" er en påkostet actionfilm. På denne filmplakaten ser vi Jakob Oftebro (Skjervald Skrukka), Ane Ulimoen Øverli (Inga fra Varteig) og Kristofer Hivju (Torstein Skevla).

Mennesker på flukt
Når vi spør henne om hun har noen tanker om Ingas situasjon, trekker hun sammenlikninger med dagens flyktningforhold:
– I likhet med mange unge mødre i dag, flyktet Inga for å redde livet til sønnen sin. Hun levde i et Norge preget av borgerkrig og måtte flykte fra baglerne på Østlandet for å redde sønnen sin.
Og hun framholder:
– I dag er det 59,9 millioner mennesker på flukt og mange av dem er mødre med små barn. Det er nærliggende å tenke på situasjonen til for eksempel syriske mødre som trosser både borgerkrig i Guds navn og naturkrefter for å gi barna sine en framtid.
Og hun lar følgende spørsmål henge i luften:
– Hva hadde skjedd med Norge om Inga hadde blitt nektet adgang til Nidaros?

En idealist?
Ane Ulimoen Øverli lar seg fascinere av Inga fra Varteig. – Jeg vet ikke hvor viktig morsrollen var for folk i middelalderens virkelighet. Men om jeg var i hennes situasjon og hadde født en kongssønn, så hadde det nok også vært en kamp for et bedre liv for meg selv utenfor fattigdom.
– Kanskje bar hun også på store drømmer om rikdom og makt? Eller kanskje hun var en idealist som håpet et sønnen hennes kunne redde landet ut av uføret det befant seg i, hvilket han jo også gjorde.

Storslåtte scener
Lørdag (6. februar) har "Birkebeinerne" førpremiere på Sjusjøen. Det var for øvrig der de fleste utescenene med hester og krigere ble filmet.
Ane Ulimoen Øverli har ikke sett filmen ennå. – Derfor gleder jeg meg veldig til lørdagens førpremiere, samtidig som jeg er supernervøs, sier hun.
Noen glimt fra filmen har hun imidlertid fått med seg, og de betegner hun som helt episke: – Det blir ski-stunts og storslåtte slagscener med hester og ryttere i vakkert vinterlandskap. Det skader jo heller ikke at flere av Nordens aller beste skuespillere er med i castet, sier hun.
Premiere på filmen er altså fredag 12. februar.
(Artikkelen fortsetter under bildene.)

Med omsorg og morskjærlighet blir Inga en kontrast til de mørke kreftene rundt. "Birkebeinerne" byr også på mye vakker natur og gode skiferdigheter. Mange av ski-scenene er tatt opp i Sogndal, og det ble satt store krav til skuespillerne.

Mor anno 2016
Etter premiere på "Birkebeinerne" går den tidligere Gjøvik-jenta i gang med hovedrollen i en ny filminnspilling. Også her skal hun spille ung mor, men anno 2016. Formodentlig med andre utfordringer enn i rollen som Inga fra Varteig.
I august er hun for øvrig på plass i Sarpsborg som regiansvarlig for forestillingen "Gutten" under teaterfestivalen FestiBorg. Dette er et nyskrevet teaterstykke av Kristofer Grønskag.
– Det er andre året på rad at jeg er med og arrangerer festivalen, og vi kommer til å ha masse spennende forestillinger og konserter, lover Ane Ulimoen Øverli.
Når FestiBorg er vel i havn, starter prøvene på hennes første teaterrolle ved et institusjonsteater, nemlig som Marion i Robin Hood på Teater Innlandet.
Og hva det kan bety for hennes skuespillerkarriere at "Birkebeinerne" er solgt til USA? – Det har jeg faktisk ikke tenkt på, men det er jo ganske fantastisk at filmen kommer på amerikanske kinoer senere i år, sier hun.

Øistein Bøe

 

Fakta om Inga fra Varteig

  • Inga fra Varteig var født omkring 1183.
  • I 1203 var kong Håkon Sverresson i Borg, og sagaen forteller at Inga delte seng med ham. Hun var da hos Audun i Borg, en frende av Inga.
  • Håkon Sverresson døde nyttårsdagen 1204, og sommeren etter fødte Inga kongssønnen på Folkenborg i Eidsberg.
  • En sønn av Håkon Sverresson svevde imidlertid i stor fare på det baglerdominerte Østlandet, og etter en farefull ferd ble mor og sønn brakt i sikkerhet hos birkebeinerkongen Inge Bårdsson i Trondheim.
  • Inga giftet seg omkring 1207 med birkebeinerhøvdeingen og syslemann Vegard fra Verdal (død i 1221). Inga og Vegard fikk sønnen Olav, som bemerkelsesverdig nok ble benevnt Olav Ingasson, og ikke Olav Vegardsson.
  • Sagaen introduserer Inga som en "god og trofast kvinne".
  • Inga døde i 1235 og ble gravlagt i Kristkirken i Bergen, der også Håkon Sverresson var gravlagt i kirkeveggen. Kristkirken er senere tapt, så gravstedet finnes ikke lenger.
  • Det ble i 1935 reist en bauta over Inga fra Varteig utenfor Bygdehallen i Varteig.
  • Håkon Håkonsson var konge i Norge fra 1217 til 1263.

 

Aktuelle lenker

  • Vil du se en smakebit fra storfilmen "Birkebeinerne", kan du hente opp en filmtrailer ved å trykke her.
  • I 2011 gjorde boybandet A1 come back, og i den forbindelse laget de en musikkvideo basert på låta "Waiting for Daylight", og videoen forteller historien om Inga, kongssønnen Håkon og birkebeinerne. Les historien og hør musikkvideoen ved å trykke her.
  • I årene 2011-2013 utga forfatteren og TV2-journalisten Jan Ove Ekeberg en romantrilogi med handlingen fra borgerkrigstidens Norge. I disse romanene kan du også lese mye om Inga fra Varteig. Ekeberg besøkte Varteig Historielag 8. oktober i 2012, og referatet fra møtet kan du lese ved å trykke her. På samme lenken vil du også få tips om hvordan du kan sjekke ditt slektskap mot Inga.
  • Vi har også her på hjemmesiden mye annet interessant stoff om Inga. Historien om henne kan du lese ved å trykke her.

  • NRK Østfold laget en artikkel i forkant av filmpremieren, blant annet med et bredt anlagt intervju med Varteig Historielags Solveig Rød. Artikkelen finner du her.

 

Oddveig Nilsen er glad for fokuset som settes på Inga fra Varteig.

Inga får sin rettmessige plass

Oddveig Nilsen er leder i Varteig Historielag, og hun gleder seg stort over actiondramaet "Birkebeinerne" med kinopremiere fredag 12. februar.

– Inga fra Varteig var utvilsomt en av middelalderens mest betydningsfulle kvinner, og derfor synes vi det er flott at det blir satt fokus på henne gjennom Nils Gaups storslåtte spillefilm, sier Nilsen.
Hun føler at Inga på den måten får sin rettmessige plass i folks bevissthet. – Som mor til kongsbarnet Håkon Håkonsson var hun en garantist for sønnens kongelige avstamning. Den endelige bekreftelsen på Håkons kongelige byrd fikk man jo da Inga i 1218 bar jern i Kristkirken i Bergen, påpeker historielagslederen.

Historisk viktig
Hun synes det er spennende at spillefilmen "Birkebeinerne" kommer nettopp i år. – Det er jo naturlig at det her i distriktet blir mye fokus på Olav den hellige i år, grunnet Sarpsborgs tusenårs-jubileum. "Birkebeinerne" minner oss imidlertid om at det er flere historisk viktige personer som er knyttet til vårt distrikt, poengterer hun.
Med "Birkebeinerne" har Inga fra Varteig på få år kommet i fokus både gjennom musikk, film og litteratur. Oddveig Nilsen minner om at boybandet A1 i forbindelse med sitt come back i 2011 laget en musikkvideo basert på låta "Waiting for Daylight", nettopp med historien om Inga og birkebeinerne. Og litterært fikk Inga bred plass i romantrilogien som Jan Ove Ekeberg ga ut i årene 2011-2013.
– Det er hyggelig at Varteig settes på det historiske kartet, fastslår Oddveig Nilsen.

Øistein Bøe