JavaScript DHTML menu is only visible when JavaScript is enabled 2016.06.19 - Bygdedagsref

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:
Varteig Historielag skal i høst begynne merkingen av kulturminner, og i den anledning var det laget en plansje som fortalte om arbeidet. (Dette bildet er tatt av Synnøve Lunde Karlsen. De øvrige bildene fra bygdedagen er tatt av Oddveig Nilsen.)

Kaniner som hoppet over hinder var en av mange aktiviteter på bygdedagen.

Bygdekvinnelaget hadde mange jern i ilden. Her blir kinning av smør demonstrert av Kathe Bergsland. Publikum følger interessert med. Varteigmesterskapet i melke-spannkasting er et morsomt innslag i bygdedagsaktivitetene. Her er det Jon Sigurd Brenne som sender spannet avgårde.
Frimarkedet for de yngste er populært. Her er det søsknene Signe (10) og Håkon Smaaberg Lunde (12) som selger.
Søndag 19. juni 2016 - bygdedag i Varteig: 

Dagen startet i regn - men endte i solskinn

Vartingene våknet til regn på bygdedagen sin i år, men mange trosset været og troppet opp på Bygdehallen ved middagstider for å feire dagen sammen. Da bygdedagen offisielt var åpnet, kom sola fram og gjorde dagen helt strålende.

(Lagt på nett 25.06.2016.)
Det var lagd i stand mye fint og variert program. Mens 50-årskonfirmantene etter gudstjenesten hygget seg sammen med lunsjen i peisestua, åpnet utstillingene og aktivitetene rundt omkring ved Bygdehallen og Meieriet.
Åpningen av Bygdedagen ble gjort av Steinar Kokkim, og deretter var det blomsternedleggelse ved Ingabautaen ved Elsie Brenne. Hvert år på bygdedagen blir de døde i bygda hedret med et minutt stillhet. Navnene på de døde ble i år lest av Mia Arntsen og Mathilde Winsvold.
Etter at at menighetskoret ledet allsangen av Varteigsangen, var det tid for dagens tale som i år ble holdt av Leif Levinsen.
I pausen var det i år også mulig å få en omvisning i kirken.

Ingrid Kullerud

Pensjonert prostiprest Leif Levinsen holdt en tale som bød på både det muntre og det mer alvorlige. Blant annet fokuserte han på tidligere tiders kvinneskikkelser. Det være seg både prestekoner og gårdskjerringer. Gutta i Lions stilte som alltid opp og sikret at folk fikk en enkel søndagsmiddag, hamburgere eller pølser. Fra venstre ser vi Odd H. Johansen, Bjørn Kristiansen og Reidar Olsen.

En lydhør forsamling foran Bygdehallen. Bygningene i bakgrunnen tilhører Vestre Brunsby. Vi ser også salgsteltet til historielaget, som hadde svært godt besøk i løpet av dagen.

Barn i 1.­4. klasse var invitert til et frimarked. Her er det Edvin Antilla Tokerud som selger, og salgsbordet hans har fått besøk av Gabriel Bøe, Sindre Fredriksen, Ole Martin Strømnes, Mikael Forsberg og Snorre Eriksen. Litt kaldt var det å sitte på frimarkedet, men Ingrid Eilertsen smiler tappert i håp om å kapre kunder. Et hundeshow sto også på programmet. Her ble agility (lydighetsdressur i hinderbane) demonstrert. Det er Inger Beate Johannesen som går med hunden Sky.

Eli Glomsrud (t.v.) og Anne Bergerud i Varteig Bygdekvinnelags salgsvirksomhet i Ingasalen. Her er det Anne Sandaker Løchen og Nina Ullnæss som ekspederes.

I kafeen "Ingas døtre" i Ingasalen var det lefser, kaffe og "gammeldagse" desserter å få kjøpt. Anne Bergerud og de andre medlemmene i bygdekvinnelaget hadde en travel dag. Her stekes det lefser for salg på Meieriet og i kafeen i Ingasalen. Gunvor Groven ved lefsetakka i bygdekvinnelagets salg i møterommet på Meieriet.
Marit Bøe i stua i boligen på Meieriet. Her ser hun nærmere på en borddekking a la 1950-tallet.

Liv Stenersen (t.v.) og Sølvi Jelsness i kjøkkenet i bolighuset på Meieriet. Både i første og andre etasje i boligen er det flere tema-utstilliger.

På en stand var det utstilt seletøy til arbeidshester. Torild Smaaberg Lunde demonstrerte også bruken av dette seletøyet på hesten sin.
Utenfor Meieriet hadde Anita Frorud (t.h.) installert seg med salg av urteplanter. Her er hun i prat med Kjersti Mikkelsen.
Eggkasting er en utfordrende konkurranse som ikke minst appellerte til yngre deltakere. Her er det Karoline Lunde og Nora Sørum som prøver seg. Det gjaldt å kaste lengst mulig uten at egget ble knust når det ble tatt imot.
Håkon Smaaberg Lunde og Edvind Antilla Tokerud prøver seg i eggkast-konkurransen. Godt gjort at egget ikke knuser når det skal kastes over så lang distanse.

Varteig-mesterskapet i melkespannkasting er en årviss konkurranse, og her kreves det både teknikk og styrke. Her er det Edvin Antilla Tokerud som prøver på et kast.
Kjell André Lunde har vunnet melkespannkastingen flere år på rad. Det gjorde han også i år, med et kast på 13,90 meter. Bygdedagen byr på aktiviteter fra kirken til Meieriet. Hovedprogrammet foregikk ved Bygdehallen, men en rekke aktiviteter var også lagt til historielagets eiendom Meieriet, der dette bildet er hentet fra.
Varteig Historielag var på plass. Her med salg av Ingahefter, dialekt-CD, DVD-filmer m.m. På bildet er Hans Erik Pedersen, Øistein Bøe og Solveig Rød. De har også hovedansvaret for Inga. Emilie Bergerud Bøe på snart fire år forelsket seg fullstendig i ei kjælen kanin. Kaninhopp sto nemlig også på programmet. Fredelig idyll med beitende hester. Aktivitetene ved Meieriet bød også blant annet på utstilling av seletøy for hest.
Staselig bil som vakte berettiget oppmerksomhet der den var utstilt sammen med flere veteranbiler ved Meieriet. Publikum kunne etter hvert kose seg i sola. Her tre damer som følger med i bygdedags-programmet ved Bygdehallen. Fra venstre Gerd Sulusnes, Kari Synnøve Lunde og Synnøve Lunde Karlsen.
Viseklubben Lars gjestet bygdedagen igjen, og bød på flere kjente sanger som også lokket tilhørerne med på allsang.

Les forhåndsomtalen til bygdedagen ved å trykke her.


Varteigmesterskap i melkespannkasting og eggkasting

Mye teknikk, en dæsj smidighet og også rå muskelkraft måtte til hvis man på bygdedagen skulle ha en sjanse i Varteigmesterskapet i melkespannkasting. Teknikk og smidighet trengtes også i tilsvarende konkurranse i eggkasting, men der skulle man formodentlig være varsom med alt for mye muskelkraft ettersom forutsetningen var at egget skulle tas imot uten å bli knust.
På tampen av bygdedagen ble de beste i hver klasse premiert, og best i eggkastingskonkurransen ble Kevin Sørum og Ole Martin Strømnes. De kastet imponerende 20 meter, og egget var like helt etterpå.
I melkespannkastingen var det fire klasser. Blant de yngste trakk Ole Martin Strømnes det lengste strået foran Kevin Sørum blant guttene. Blant jentene gikk Nora Sørum seirende ut av konkurransen, fulgt av Karoline Lunde.
I dameklassen seiret Torild Smaaberg Lunde (8,15 meter), fulgt av Hege Sørum (7,0 meter) og Camilla Törnqvist (6,60 meter). I herreklassen er Kjell André Lunde henimot uslåelig. Han vant også i år, med 13,90 meter) fulgt av Børre Tokerud (12,40 meter) og Lars Jørgen Karlsen (11,70 meter).

 

50-årskonfirmantene var dagens hedersgjester

Det er en god tradisjon at 50-årskonfirmantene er hedersgjester under bygdedagen i Varteig. Så også i år, der konfirmantene fra 1966 først var invitert til bygdedagsgudstjeneste i Varteig kirke, og deretter til bespisning i Peisestua i Bygdehallen. Der ble mange gode minner trukker fram, og etter en trivelig samling der kunne 50-årskonfirmantene gå ut i sola og følge bygdedagsprogrammet.

1966: Slik så konfirmantkullet ut i 1966. I første rekke fra venstre ser vi Irene Midtfjell, Anne Berit Bergsland, Inger Lise Berg, sogneprest Birger Ingolfstad, Mariann Olsen Jelsnes, Tove Lindemark, Åse Bøe og May Basken.Andre rekke fra venstre: Karin Haugeneset, Anne Sandaker, Kai Lindemark, Knut Sælid, Andreas Bergerud, Elisabeth Bakkenget og Aina Engebråten.
Tredje rekke fra venstre: Ludvig Lunde, Kjell Dalen, Terje Sundås, Ragnar Sandem, Trond Matysiak, Anders Sikkeland, Gunnar Bøe, Ivar Bergli, Arne Sigvart Brusevold, Rolf Kullerud og Bård Bøe Lia.
(Foto: Solbergfoto).
2016: 50-årskonfirmantene fotografert i forbindelse med gudstjenesten. Foran fra venstre ser vi Irene Bergli (f. Midtfjell), Aina Irene Lunde (f. Engebråthen) og May Basken Larsen.
Andre rekke fra venstre: Anne Sandaker Løchen, Inger Lise Fløvigen (f. Berg), Anne Berit Paulsen (f. Bergsland), Tove Hermansen (f. Lindemark) og Karin Haugeneset.
Tredje rekke fra venstre: Kai Lindemark, Ivar Bergli, Ludvig Lunde og Terje Sundås. Bak fra venstre: Arne Sigvart Brusevold, Anders Sikkeland, Knut Sælid, Andreas Bergerud og Bård Bøe.


Og neste år er det 100-årsfeiring av bygdedagen

Neste år er det 100 år siden den første bygdedagen ble arrangert i Varteig, for øvrig som den første i Norge. Selv Aftenposten omtalte dette tiltaket, og betegnet Varteig som en foregangsbygd. Tradisjonen har holdt seg godt gjennom disse ett hundre årene, selv om dagens innhold nok har endret seg i takt med tiden.
Allerede nå kan det være grunn til å sette av søndag 18. juni i 2017. Bygdedagskomiteen har begynt planleggingen!
Les mer om bygdedagens historie ved å trykke her.